Pelivihjeet Pori pe 11.12.2020: Donna Leonora varmaksi vaikeaan Toto5-peliin

Lähtö 01

 

A) 13,4,2,11,12

B) 8,9,14,5,6,7,10,3,1

C) –

 

Luvia-ilta käynnistyy aloittelevien kylmäveristen lähdöllä. (13) VEKTORIN VALO kohoaa rankingin ykkösnimeksi. Mikäli tamma palaa tauolta samassa vireessä kuin oli viime starteissaan, on uran avausvoittoon hyvät mahdollisuudet. Toki kolmen kuukauden tauolta hevosen iskukykyyn ei voi luottaa varauksetta. Myös (4) TSENO palaa tauolta. Uran avauskilpailussaan syyskuussa Turussa Tseno johti alun, jatkoi 1650 metriä ennen maalia 2. sisällä ja putosi jatkossa terävimmin kärjen vauhdista selviytyen kuitenkin lopulta viidenneksi. Tämänkertainen porukka on selvästi uran aloitusta köykäisempi, joten jo vastaavanlainen suoritus voi riittää paalulta pitkälle. (2) MEREN LI on kovin epävarma, mutta ravilla sen vauhtivarat riittänevät näistä asetelmista aivan kärkeen. (11) VOITINKO voitti Porissa jo helmikuussa, mutta sen jälkeen ura ei ole kulkenut ollenkaan odotetusti, eikä suvukas 5-vuotias ole tienannut viidessä kilpailussa euroakaan. Nyt Vieskerin poika yrittää taas tauon jälkeen uudelleen. Kyvyistä homma ei kyllä jää kiinni. (12) ISOSALON INTO malttoi tiistaina Seinäjoella kerrankin ravata koko matkan ja riitti kärjen tuntumassa hyväksyttävästi viidenneksi. Tämänkertainen porukka ei ole ainakaan tiistaista kovatasoisempi. B-ryhmän aloittavat tasavauhtiset sekä epävarmat (8) KRIPSI ja (9) PÅRS SAMURAJ. (14) ALTA POIS voitti Porissa tämänkertaista heikomman lähdön, ja juoksukin meni silloin todella sujuvasti. Voiton uusiminen näistä asetelmista ei tule olemaan yksinkertaista. Ruuna tullee olemaan peleissä yliarvostettu.

 

Lähtö 02

 

A) 11,15,16

B) 6,3,7,1,13,5,8,12,2,4,10

C) 14,9

 

Aloittelevien kylmäveristen jälkeen vuorossa ovat aloittelevat lämminveriset. A-ryhmään nostetaan kolme takamatkan hevosta. Pakko kuitenkin myöntää, ettei paaluhevosten todellista iskukykyä ole todellakaan helppo arvioida. (11) BLUEHILL’S BEAST vaikuttaa kehityskelpoiselta 4-vuotiaalta. Se sijoittui viime Porin vierailullaan johtopaikalta kolmanneksi vain Highlove Techille sekä Robertille häviten. Kyseiset hevoset ovat menestyneet tuon startin jälkeenkin. Mikäli juoksu luontuu takamatkalta ilman häiriöitä, on uran avausvoittoon hyvät mahdollisuudet. (15) CASHMAN GO kohtasi viimeksi Vermossa hurjasti tämänkertaista kovemman vastuksen. Tähän porukkaan Erkki-Pekka Mäkisen suojatti on ilman muuta perushevosia. (16) REAL PROUD kesti viimeksi Lahdessa sen verran positiivisesti 2. radalta ilman selkää, että kohoaa sekin A-ryhmään. Paalun hevosia on siis tosi vaikea laittaa rankingjärjestykseen. (6) DEMIRCI olkoon nelosrankkaus. Se käynnistyi koelähdössä todella kankeasti, mutta osansa asiassa oli kyllä kokemattomalla kuskillakin. Päätöskierroksen Demirci kulki 18,0-vauhdilla. Nyt kuski vahvistuu todella roimasti, ja lähtöpaikkakin on parempi. (3) ZUMI K.A. hukkasi lokakuisessa koelähdössä raviaan ja meinasi loppusuoralla laukata väkisin. Mikäli ravi on saatu stemmaamaan paremmin, pystyy ori koelähtötulosta parempaan. (7) TIPTOP AVENGER väsyi koelähdössä loppua kohden selvästi roikuttuaan alkumatkan yli 20 000 euroa tienanneen Herman Halmin imussa. Tamma saavutti silti kohtuullisen tuloksen. (1) PRINCIPESSA laukkasi elokuisessa Turun koelähdössä ensimmäisessä kaarteessa pahoin. Päätöskierroksen Zola Bokon tytär kulki kulisseissa 18,6-vauhdilla. Olemus ei säväyttänyt, mutta nuori tamma on voinut tauon aikana kehittyä. Myös (13) DONT SAY NAY ja (5) PRETTY PRISCILLA lukeutuvat pelihevosten kastiin. Molemmilla on rasitteena viitosradan lähtöpaikka.

 

Lähtö 03

 

A) 10,1,12

B) 6,8,2,9,7,4

C) 11,3,5

 

(10) ERKKAUS on epävarmuudestaan huolimatta menestynyt tällä kaudella hyvin. Viimeksi Teivossa ruuna tosin laukkasi loppusuoralla kärkirintamasta menettäen sijoituksen neljän parhaan joukossa. Ravilla Miia Takalan valmennettava palaa yhden pummin jälkeen takaisin menestyskantaan. (1) VEXI jaksoi Vermon välistartissaan johtopaikalta mukavasti kolmanneksi. Lähtökiihdytys on ratkaisevassa roolissa, sillä vielä toistaiseksi rytmin löytyminen volttilähdöissä on ollut todella vaikeaa. Mikäli Vexi selvittää ensimmäisen puolikkaan ravilla ja saa muutenkin rytmistä kiinni, se todennäköisesti myös pärjää. (12) Y.P. SON ei ottanut viimeksi Teivossa amatöörikuskilla vauhtia ollenkaan normaalisti. Koivusten ajamana Erikassonin poika on kuitenkin tehnyt täysipainoisia suorituksia, joten ravilla edes 60 metrin takamatka ei ole välttämättä kärkisijoja ajatellen liikaa. Tauolta palaava (6) KRETONKI on napsinut tänä vuonna totosijoja mukavalla prosentilla. (8) POKEN ROOPE on suorittanut hyväksyttävästi, mutta loppurutistus on puuttunut. Saa nähdä, lisääkö uusi kuski hevosen motivaatiota ratkaisuvaiheessa. Myös kahden hevosen paalulta matkaan pääsevä (2) KISARI-MONNI saa vielä pikkumerkinnän.

 

Lähtö 04

 

A) 5

B) 7,1,3,10,2,11,8,9,4,6

C) –

 

EURAJOEN KUNTA –LÄHTÖ. Toto5-kohteet ovat tällä kertaa varsin haastavat. Systeemien tukipilariksi valikoituu tämän avauskohteen (5) DONNA LEONORA. Neljävuotias Love Youn tytär vaelteli välillä vähän varjojen mailla, mutta kauden edetessä suoritustaso on kuitenkin kohentunut. Donna Leonora selviytyi Kasvattajakruunun finaaliinkin, missä ei sitten kuitenkaan menestynyt. Viimekertainen Seinäjoen kolmossija tuli tasaisen rehdillä kierroksen kirillä kaukaa 7. ulkoa. Päätöskierros sujui ulkoratoja pitkin 14,5-vauhdilla. Donna Leonora ei ole mikään starttiraketti, mutta mikäli juoksu yhtään luontuu, on kauden avausvoitto tiukasti haarukassa. (7) KNOWWHENTOHOLD’EM aloittaa haastajien ryhmän. Ruuna on jonkin verran epävarma, mutta muuten kelpo vireessä. Viimeksi Vermossa kuski otti alun liiankin varovaisesti, eikä positiivinen loppuveto auttanut enää kuin kuudenneksi. Knowwhentohold’em kulki viimeiset 700 metriä 13,4-vauhdilla, kun päätöspuolikkaan kellotus kärjelle oli 15,2. (1) HIDALGO BOKO on tähän lähtöön hyvä hevonen, mutta kysymysmerkkejäkin on, sillä alla on taukoa ja lisäksi kankea kiihdyttäjä ei pysty hyödyntämään ykkösradan lähtöpaikkaansa. (3) NEO SÅNNA oli Seinäjoella Suomen debyytissään selvästi sijoitustaan parempi, sillä juoksunkulku ei mennyt ollenkaan putkeen ja kirivaiheen laukka kruunasi vielä epäonnistumisen. Stefan Westerlundin suojatti ei ole hyvältä lähtöpaikalta ollenkaan vaaraton. (10) STAR CAT kohdalla tämä kausi on sujunut takkuillen, mutta kyseessä on tosi voitokas menijä. (2) TREASURE OF PIRATE ei ole ollut viime starteissa parhaimmillaan, mutta asetelmat ovat vahvasti nopean avaajan puolella. Olli Koivusen ajokki tullee juoksemaan joko keulassa tai 2. sisällä. Suoritusvarmaa työtä tekevä (11) ZIZZY HIGHNESS sekä harvakseltaan kilpaileva (8) NEDDA MILLER toivovat kärjen ylivauhtia.

 

Lähtö 05

 

A) 7,5,6

B) 1,3,8

C) 4,2

 

FRAMILL OY -LÄHTÖ. Illan kovimmassa kylmäverilähdössä A-ryhmään erottuu kolme hevosta. (7) YPÄJÄ LUOTSI kohdalla kuukauden starttiväli aiheuttaa kysymysmerkin – erityisesti tässä tapauksessa, kun hevonen jatkaa heti lauantaina Turun 75-lähdössä. Sen lisäksi, että viimeinen silaus otteista voi puuttua, saattaa ajotaktiikkakin olla tavallista varovaisempi. Mikäli Ypäjä Luotsi on kuitenkin samassa iskussa kuin kuukausi sitten, on voittoon hyvät mahdollisuudet. Viimeisimmässä kilpailussaan Porissa Jouni Miettisen valmennettava iski 2. ulkoa viimeisen kaarteen lopussa ja eteni varmaan voittoon ennen kärkiparina rinta rinnan taivaltaneita Kruunun Prinssiä sekä Laylaa. (5) LAYLA oli siis kyseisessä lähdössä johtavan rinnalta rehti kolmas. Tämän jälkeisen Porin kilpailunsa Layla voitti lopulta ylivoimaisesti, mutta vastuskin oli perin arkinen. Viimeksi Turussa Layla putosi 2. ulkoa kirivaiheessa terävimmän kärjen vauhdista, mutta kulki kyllä itsekin päätöspuolikkaan 24,6-kyytiä. (6) DIORI on sitten lähdön kolmas A-hevonen. Se laukkasi viimeksi Seinäjoella lähtösuoralla pahoin, mutta kulki sitten jatkossa taustalla varsin mallikkaasti. Diori on huumorihevonen, joka hyvänä päivänään kirii onnistuneen selkäjuoksun jälkeen terävästi. (1) HUMU-LIISA ja (3) AIKA-VALTTI pyrkivät sitten laittamaan paalulta kapuloita A-hevosten rattaisiin. Kumpikin kilpailee kelpo vireessä. (8) RAPIN AATOS on ollut tänä vuonna niin kaukana parhaastaan, että voittoon on vaikea uskoa, vaikka hevosena ori on tietysti tällaiseen lähtöön todella kovaa kaliiberia. (4) JASUN VELHO kohdalla menestys olisi yllätys, sillä loppu on yleensä ruunalle tervanjuontia. Jasun Velho on kuitenkin lähdön todennäköisin keulahevonen. (2) ARVON HERRA kohdalla hyvästä suorituksesta on jo roimasti aikaa, eikä mikään viittaa menestykseen.

 

Lähtö 06

 

A) 2,1,9,4,8

B) 3,5,7

C) 6

 

MAALAUSLIIKE TUOMIKOSKI OY –LÄHTÖ. Illan kovin lämminverilähtö on tällä kertaa todella tasainen. A-ryhmään nostetaan viisi hevosta. Näistä (2) MR BIG STAR kohoaa lopulta hieman muiden A-ryhmäläisten yläpuolelle, mutta muiden osalta rankingjärjestyksen muodostaminen muistuttaa arpapeliä. Mr Big Starilla on allaan voitto Turusta, missä kukistui kolme tämän lähdön A-ryhmäläistä. Mr Big Star nousi 3. ulkoa Lily’s Starin selässä 3. radalle 600 jäljellä, suuntasi 4. radalle 300 jäljellä ja eteni lopulta varmaan voittoon. Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavalla on nyt startti kropassa, ja lisäksi kakkosradan lähtöpaikka antaa hyvät eväät onnistuneeseen juoksuun. (1) LILY’S STAR voisi olla vahvoilla, mikäli onnistuu puolustamaan ykkösradalta keulapaikan ja saa vetää sopivaa tahtia. Viimekertainen Turun kolmossija tuli 600 metrin kirillä 2. ulkoa. (9) SUNBEAM jäi viimeksi Seinäjoen 75-lähdössä sisäratajuoksulla pussiin. Lopun olemus oli paljon terävämpi kuin edellisessä Forssan startissa. Ysiradan lähtöpaikka kahden nopean avaajan takana on hyvä. (4) STARO MOSCHINO on luokkahevonen, joka petraa pitkän taukonsa jälkeen startti startilta. Viimeksi Turussa Harri Koivusen valmennettava pujotteli 3. sisältä hyväksyttävästi neljänneksi. (8) NORTH LEXUS oli viimeksi Turussa johtopaikalta todella iso pettymys, mutta on syytä muistaa, että edellisessä Forssan kisassa Lexus Fontin poika kiri mallikkaasti kakkoseksi. Vaikuttaisi siltä, että selkäjuoksu sopii North Lexukselle paljon keulajuoksua paremmin. Nyt sellainen on taas luvassa, eikä voittokaan saa tulla yllätyksenä. B-ryhmään jää vielä kolme hyvää haastajaa. (3) VIXPRESS LI pilasi viimeksi Teivossa pelinsä ratkaisevan pahaan lähtölaukkaan. (5) THE SWEDE vaikuttaa nousuvireiseltä. (7) ISSAQUAH SUND jyräsi viimeksi Oulussa voittoon 2. radalta ilman selkää, toki paljon tämänkertaista helpommassa lähdössä.

 

Lähtö 07

 

A) 3,1,9,2,6,8

B) 4,12,7

C) 5,11,10

 

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO -LÄHTÖ. Illan ensimmäisessä troikkalähdössä A-ryhmään nostetaan puolet lähdön osallistujista. (3) RANCH ROCKY ROAD on marginaalinen ykkösrankkaus. Se on tehnyt viime starteissaan tasaisen luotettavaa työtä. Pastor Stephenin tytär kiri viimeksi Seinäjoellakin 4. ulkoa mukavasti neljänneksi. (1) HOLA ALEJANDRO on palannut Aarre Multasen valmennuksessa tasolleen ja on suorittanut jo kolme kertaa peräkkäin positiivisesti. Voittokantaan palaaminen on täysin mahdollista. (9) EAGLE OWL hävisi viimeksi Forssassa johtopaikalta vain Quattro Tillylle sekä Knowwhentohold’emille. (2) DUGARRY ZET on mahdollinen keulahevonen. Ori on kelpo vireessä, mutta vielä piirun verran lisärähinää otteista saisi löytyä. (6) MAKEADREAMCOMETRUE juoksi perjantaina Seinäjoella lopulta 2. ulkona, mistä punnersi loppusuoralla kakkoseksi. Tamma kukisti silloin Ranch Rocky Roadin, mutta näistä asetelmista osat voivat hyvinkin kääntyä. Huonolta paikalta matkaan joutuva (8) BOSS BIRDLAND on lähdön kuudes A-hevonen. Se kiertyi viime Porin vierailullaan johtavan rinnalle jo kaksi kierrosta ennen maalia ja kamppaili siitä rehdisti niukaksi kakkoseksi selvästi tämänkertaista helpommassa lähdössä. B-ryhmän käynnistävä (4) STONEISLE PASSION on nopea avaaja, joka maustaa heti lähtökiihdytystä. Edes keulapaikan valtaaminen ei tulisi yllätyksenä.

 

Lähtö 08

 

A) 2,6,7,11,12

B) 1,3,9,10,8,4,5

C) –

 

TILITOIMISTO OLLIKAINEN OY –LÄHTÖ. Toto5-pelin päätöskohteessa ja Duon avauskohteessa (2) UP EASY nousee ideasuosikiksi ja samalla myös pienen Toto5-vihjesysteemin sekä pienen Duo-vihjeen ideavarmaksi. Vaikka koko kausi ei ole tuonut vielä edes yhtään kaksarisijoitusta, on alla pelkästään positiivisia suorituksia. Kuntokäyrä osoittaa koko ajan ylöspäin ja mikä tärkeintä, aiemmin vaivanneesta epävarmuudesta ei ole ollut enää viime starteissa viitteitä. Viimekertainen Porin kolmossija tuli 2. radalta ilman selkää, ja tätä edeltäneissä Vermon starteissa Mikko Aron valmennettava on parantanut kirivaiheessa mukavasti asemiaan. Lähtöpaikka on paras mahdollinen, ja suoraan kotitallista starttiin pääsevä ruuna voi hyvinkin napata uran toisen voittonsa. (6) NORTHERNLIGHT GENIUS on kilpaillut viime aikoina paljon tätä kovemmissa lähdöissä. Otteet ovat hieman ailahdelleet, mutta hyvänä ollessaan tämä lähtö on täysin voitettavissa. Northernlight Genius on lähdön todennäköisin keulahevonen. (7) LEEMARK’S GIDEON on kirinyt jatkuvasti rehdisti ja lähtee sekin jahtaamaan tiukasti voittoa. (11) VERBIER ja (12) SULTAN OF SOPRANO toivovat piippuhyllyn lähtöpaikoiltaan ylivauhtista juoksua. Ainakin sellaisella kummallakin olisi sanansa sanottavana. Molempien kohdalla tosin kaarteiden kiertäminen ulkoratoja pitkin aiheuttaa omat riskitekijänsä. (1) DESTINY LIME kärkkyy loistopaikaltaan kuumimpien suosikkien epäonnistumista. (3) STRAWBERRY DANCER avaa aika reippaasti ja voi saada hyvän juoksun, mutta suoraan tauolta ihan voitto tulisi kuitenkin vähän yllätyksenä.

 

Lähtö 09

 

A) 2

B) 3,7,6,9,4,5,8,1,10,11,12

C) –

 

Illan toisessa troikkalähdössä (2) LAURENZ VON BENTZ kohoaa aika selväksikin suosikiksi. Vaikka Ville Mäkelän valmennettava ei ole voittanut vielä koskaan, on se tehnyt jatkuvasti hyviä juoksuja. Kahdessa startissa lähtöpaikat ovat tehneet juoksuista turhan vaikeita, mikä on estänyt totosijan. Viimeksi Vermossa taas Laurenz Von Bentz jäi 3. sisälle pussiin, mihin paloi ilman muuta totosija. Nyt hyvältä lähtöpaikalta Laurenz Von Bentzillä on tuhannen taalan paikka uransa avausvoittoon. Tauolta palaava (3) MARYLAND aloittaa hyvältä lähtöpaikalta B-ryhmän. Syyskuussa Kokemäellä Maryland ei aivan ehtinyt kulisseista kakkoseksi. (7) CAPTAIN CLOUD hallitsi viimeksi Lahdessa johtopaikalta varmasti väliajoin 13,5-18,0-(18,5)-16,0. Jo tätä edeltäneessä Porin startissa Captain Cloud esitti oivaa virettä, vaikka loppukaarteen laukka totaalisesti pelin pilasikin. (6) MAYA EVERWOOD ei ole yltänyt tänä vuonna sellaisiin suorituksiin kuin 2-vuotiskauden perusteella olisi voinut olettaa. Tässä tehtävässä tamma on kuitenkin ilman muuta pelihevosia. (9) MAMA’S GOLDEN GIRL jyräsi viimeksi Seinäjoella ykköseksi johtavan rinnalta. Lähtö oli tämänkertaista helpompi, mutta jo edellinen Porin kilpailu kieli nousuvireestä, vaikka Le Monteilin tytär joutuikin silloin tyytymään laatulähdössä toivottomista asemista seitsemänteen sijaan. Katri Teinin valmennettava kulki nimittäin päätöspuolikkaan ulkoratoja pitkin 16,1-vauhdilla. Tauolta palaava (4) ALWS LAUDATUR on tähän paikkaan iso arvoitus. Ruunan hyvän ja huonon suorituksen ero on ollut valtava. (5) FRANKENSTINA olisi voinut taistella kuukausi sitten Turussa kolmossijasta ilman kirivaiheen ajovirhettä. Myös (8) EVE GOZA ja (1) PROUD ENOUGH ovat ihan varteenotettavia troikkahevosia.

 

Lähtö 10

 

A) 8

B) 7,10,6,5,3,1,9,4,2

C) –

 

TAMMASARJA 2020. Ilta päättyy suomenhevostammojen Tammasarjaan, ja siinä neljävuotias (8) TARLING kohoaa ainoaksi A-hevoseksi. Se aloitti Olli Lähtisen valmennuksesta Teivossa oikein positiivisella keulakakkosella. On syytä huomioida, että olosuhteet eivät olleet Teivossa missään nimessä nopeimmillaan. Mikäli Tarling otti startin oikealla tavalla, on se ravia kulkiessaan voiton suhteen vahvoilla. (7) SISKOTUULI on selvähkö kakkosrankkaus. Hyppy on vielä herkässä, mutta Jyväskylän Tammaderbyssä viidenneksi sijoittuneessa tammassa on kuitenkin potentiaalia. (10) METKU MAIKKI on napannut kaksi peräkkäistä voittoa. Vastus tiukkenee nyt selvästi, mutta menestyskulku voi silti jatkua. (6) VILLIHAAVE voitti Seinäjoella Nuorten Sarjan johtopaikalta niukasti. Hevosessa on potentiaalia, mutta tämänkertainen lähtö on ehdottomasti laadukkaampi, eikä laukkariskiäkään kannata vähätellä. (5) IHKU ELLI suoritti kesällä sen verran lupaavasti, että esitykset viime starteissa ovat olleet pettymyksiä. Nyt alla on taas kuukauden starttiväli. Saa nähdä, onko se tehnyt tammalle hyvää. (3) AAMUN KIMALLUS voitti syyskuussa Kokemäellä keulasta kuuden hevosen Nuorten Sarjan. Tamma ei ole kuitenkaan sen jälkeen kilpaillut, joten nykyvirettä on vaikea arvioida. (1) TUULIJUHLA on paalun kaksikosta todennäköisempi totohevonen. (9) MAMMOTAR omaa riittävät vauhtivarat, mutta pitkä tauko yhdistettynä amatöörikuskiin laittavat epäilyttämään.

 

 

TOTO5 (lähdöt 4-8)

 

Pieni systeemi

I 5 Donna Leonora (7,1)

II 5,6,7 (1,3)

III 1,2,4,8,9 (3,5)

IV 1,2,3,6,8,9 (4,12)

V 2 Up Easy (6,7)

90 riviä*0,10 euroa = 9 euroa

 

Suuri systeemi

I 5 Donna Leonora (7,1)

II 5,6,7 (1,3)

III 1,2,3,4,5,7,8,9 (6)

IV 1,2,3,4,6,8,9 (12,7)

V 1,2,6,7,11,12 (3,9)

1008 riviä*0,10 euroa = 100,80 euroa

 

PÄIVÄN DUO (lähdöt 8-9)

 

Pieni systeemi

I 2 Up Easy

II 2 Laurenz Von Bentz

1 yhdistelmä

 

Suuri systeemi

I 1,2,6,7,11,12

II 2 Laurenz Von Bentz

6 yhdistelmää

 

TROIKKA (lähtö 7)

 

Pieni systeemi

I 3 Ranch Rocky Road

II 1,2,6,8,9

III 1,2,6,8,9

20 yhdistelmää*0,50 euroa = 10 euroa

 

Suuri systeemi

I 1,3

II1,2,3,4,6,8,9

III 1,2,3,4,6,7,8,9,12

84 yhdistelmää*0,50 euroa = 42 euroa

 

TROIKKA (lähtö 9)

 

Pieni systeemi

I 2 Laurenz Von Bentz

II 3,6,7,9

III 3,6,7,9

12 yhdistelmää*0,50 euroa = 6 euroa

 

Suuri systeemi

I 2 Laurenz Von Bentz

II 3,6,7,9

III kaikki

40 yhdistelmää*1 euro = 40 euroa

 

Vihjeet laati Jouni Toroska

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä varmistaakseen, että saat parhaan kokemuksen verkkosivustoltamme.