PELIVIHJEET ST. LEGER 4.11.2023

Lähtö 01

A) 5
B) 1,9,7,8
C) 4,2,3

Lauantain avauslähdössä (5) PROSESSI on ravia polkiessaan vahvoilla. Santtu Raitala teki maanantaina Seinäjoella tuttavuutta voitokkaaseen menijään, ja valjakon yhteistyö käynnistyi heti voitolla. Prosessi jyräsi varmaan voittoon 1300 metrin kirillä 4. ulkoa. Pitkältä tauolta palaava (1) TUKKIJÄTKÄ on onnistuessaan ehdottomasti suosikin ykköshaastaja. Viisivuotiaan Tukkijätkän ura on sujunut vielä kangerrellen, mutta hyvät lahjat kävivät selväksi jo neljävuotiaana. Ohjastaja-valmentaja Teemu Okkolin kommentoi hevosen nykytilannetta 7 oikein –lehdessä oikein positiiviseen sävyyn. Myöskään (9) KRIOS kohdalla ura ei ole edennyt kapasiteetin edellyttämällä tavalla. Krios oli kilpaillut viisivuotiskauden jälkeen yhdeksän kertaa, ja statistiikka osoitti kolmea voittoa sekä yhtä kakkossijaa. Ongelmia on kuitenkin riittänyt siinä määrin, että kahdeksanvuotiaaksi varttuneen ruunan totosaldo ei ole karttunut tämän jälkeen ollenkaan, eikä starttejakaan ole tullut kolmen vuoden aikana lisää kuin seitsemän. Nyt Krios tekee paluuta radoille Hannu Hietasen käsistä, ja tämän hetken tilanne vaikuttaa ihan lupaavalta. Krios on lähdön selkeä kolmosrankkaus. (7) TUPETTAJA hävisi sunnuntaina Turussa voiton keulapaikalta vasta aivan kalkkiviivoilla, vaikka ravi hajosi loppusuoralla. Tupettaja on avauslähdön selvä nelosrankkaus. Tukkijätkään ja Kriokseen nähden etuna on säännöllinen starttirytmi. (8) NÄRVÄNÄ kärkkyy ravia polkiessaan suosikkien epäonnistumista.

Lähtö 02

A) 1,3,6,7
B) 2,11,4,9,5,12,10,8
C) –

Ravien toisen lähdön suosikki (1) ARGANGEL GARDEN ei ollut kilpaillut ennen tätä viisivuotiskautta urallaan kuin yhden ainoan kerran, ja silloinkin vailla suurempaa menestystä. Tänä vuonna viisivuotiaana tyyli on kuitenkin löytynyt, sillä kauden seitsemän kilpailua on tuonut viisi totosijaa. Itse asiassa Argangel Garden on ollut tänä vuonna ravatessaan aina kolmen parhaan joukossa. Ruuna on myös osoittanut pystyvänsä haalarihommiinkin, sillä se on menestynyt johtavan rinnaltakin. (3) ROSETTA FRIDO on kehityskelpoinen kolmevuotias. Kymenlaakso-ajon karsintalähdössä tamma joutui tyytymään 2. sisältä kuudenteen sijaan, mutta sitä ennen alla oli rahasarjoista kaksi peräkkäistä kaksarisijoitusta. (6) MAS GOES ON taipui Vermossa johtopaikalta Kuuma Cupin karsintalähdössä neljänneksi, eikä näin selviytynyt finaaliin, minne pääsi kolme parasta. Alla oli kuitenkin kahden ja puolen kuukauden tauko, joten ruuna voi nyt olla parempi. Nopealla avaajalla on täydet saumat otella tämän lähdön voitosta. Neljäntenä A-ryhmään mahtuu viimeksi Porissa johtopaikalta vain Argangel Gardenille hävinnyt (7) ATHLETIC ACE. B-ryhmän avaava (2) VICTORIA’S SECRET voitti viimeksi Teivossa johtopaikalta varmasti. Vastus on nyt kovempi, mutta lähtöasetelmat ovat taas mainiot, ja neljävuotias tamma kilpailee hyvässä kehityssuunnassa. (11) THE BOSS BABY ei ollut viimeksi Teivossa lainkaan yhtä hyvä kuin edellisissä kilpailuissaan, vaikka kolmanneksi sijoittuikin. Tässä lähdössä vastaava suoritustaso ei tule riittämään, mutta mikäli ruuna palaa edellisten kilpailujensa tasolle, voi se nousta tototaistoon vaikealta lähtöpaikaltakin.

Lähtö 03

A) 9,1
B) 8,2,6,10,11,4,3,5,7
C) –

VALTRA –LÄHTÖ. Kolmannessa lähdössä A-ryhmään kohoaa kaksi kehityskelpoista tammaa, joiden statistiikat eroavat vahvasti toisistaan. (9) EMMA E. on kilpaillut urallaan kuusitoista kertaa, ja saldona on toistaiseksi vain yksi voitto sekä yksi kolmossija. Tammalla on kuitenkin potentiaalia nousta sarjoissa nopeastikin. Tuo uran toistaiseksi ainoa voitto on peräisin maamme pääradalta Vermosta, ja tuli johtavan rinnalta ylivoimatyyliin. Myös viikko tämän jälkeen Emma E. oli matkalla kohti ylivoimaista Vermon voittoa laukatessaan selvästä johtoasemasta 400 metriä ennen maalia. Emma E. on vahva tamma, jolla voi tehdä tarpeen vaatiessa jo ajoissa ratkaisuja. Lähdön toinen A-hevonen (1) HALEY HOSS on kilpaillut vastaavasti hienolla statistiikalla, sillä kahdeksan kilpailun saldona on neljä voittoa sekä kaksi kakkossijaa. Uran toistaiseksi heikoin sijoitus (seitsemäs) on peräisin Porista, joten tamma on varmasti liikkeellä revanssimielellä. Kuukausi sitten Turussa Haley Hoss hyökkäsi taustalta kuudennelta sijalta 600 jäljellä ja eteni lopulta varmaan voittoon. (8) HANNIBAL ICE on ollut molemmissa tauon jälkeisissä kilpailuissaan vapaalla radalla yli-innokas, mikä on maksanut ratkaisuvaiheessa. Kasiradan lähtöpaikalta on juoksunkululliset haasteensa, mutta hyvän selkäjuoksun jälkeen ruunalta voi löytyä yllättävänkin tehokas loppukiri. (2) LADY MARINET on lähdön ainoa kolmevuotias. Viimeksi Turussa rima oli Kasvattajakruunu-alkuerässä liian korkealla ja tamma taipui 2. sisältä seitsemänneksi. Tässä lähdössä nopea tamma on hyvistä asetelmista täysin realistinen menestyjä. Todennäköisesti maltillinen tempo sopisi reipasta matkavauhtia paremmin. (6) THE DZEISON on ottanut voittonsa tätä helpommista lähdöistä, mutta ruuna on silti ihan hyvä haastaja. (10) COUNTESS ISABELLA on väläytellyt parhaimmillaan hyviä otteita, mutta kahden kuukauden tauolta vire on arvoitus. Takarivin lähtöpaikkakaan ei ainakaan nosta osakkeita. (11) READY FOR TOMORROW tekee tasaisen hyvää työtä, mutta asetelmat ovat tällä kertaa haastavat.

Lähtö 04

A) 2,6,3
B) 10,1,4,7
C) 5,8,9

SEASONS MONTÉ CUP FINAALI. Suomen suuripalkintoisin montélähtö kautta aikojen muhkealla 10 000 euron ykköspalkinnolla. (2) MANDELA ZON on maamme vuoden voitokkain hevonen, joka on voittanut tänä vuonna jo huikeat yhdeksäntoista kertaa! Näistä voitoista yksi on raviratsastuksesta. Kaikkiaan Mandela Zon on kilpaillut tänä vuonna montélähdöissä kolmesti, ja kahdesta muusta kisasta on irronnut kakkossija. Mandela Zon saa suosikin paineet, mutta on kuitenkin syytä noteerata, että molemmat montélähtöjen tappiot aiheuttaneet Exaudio Vici ja Claude P.Hill ovat nytkin vastassa. (6) EXAUDIO VICI kukisti itse asiassa Mandela Zonin Oulun montélähdössä 8. päivä syyskuuta täysin selityksittä kilometriajassa turvallisella kuuden kymmenyksen marginaalilla. Muutenkin Exaudio Vicin Oulun suoritus oli todella vakuuttava. Heinäkuussa Mikkelin SM-finaalissa Exaudio Vici sijoittui Narzarion jälkeen kakkoseksi. Valmentaja Olli Timonen epäilee 7 oikein –lehden tallikommenteissa, ettei Exaudio Vici ole nyt huonojen treenikelien vuoksi parhaimmillaan. Tämä aiheuttaa kysymysmerkkejä, mutta hevosena Exaudio Vici on kyllä vakava voitontavoittelija. (3) CLAUDE P.HILL on sitten lähdön kolmas A-hevonen. Se suoritti maanantaina Seinäjoella mainion montédebyytin ja piti johtopaikalta Mandela Zonin loppuun asti takanaan. Claude P.Hill on sekin tiukka voitontavoittelija, mutta ohjastaja vaihtuu nyt selvästi maanantaista kokemattomampaan, ja lisäksi kanssakilpailijatkin tietävät nyt varmuudella Claude P.Hillin hyvyyden, joten ruuna tuskin saa huseerata keulassa yhtä rauhassa kuin maanantaina Seinäjoella. (10) ADDE S.H. on lähdön isorahaisin hevonen, ja ruuna vaikuttaisi kilpailevan nousuvireessäkin. Montéosaamisesta ei ole kuitenkaan vielä näyttöä, sillä toukokuinen kokeilu Vermossa toi hylkäyksen liioista laukoista. (1) QUICK DIABLO on voittanut tänä vuonna jo kaksi montélähtöä, mutta ainakin Turussa 26.9. kyseisen lähdön voittanut Mandela Zon oli selityksittä parempi. Quick Diablo sijoittui tuossa kisassa Club Nord Elitin jälkeen kolmanneksi. Quick Diablo lähtee Adde S.H.:n ohella haastamaan kovia suosikkeja. (4) MAINIO sijoittui heinäkuussa SM-finaalissa kolmanneksi samalla ajalla kakkoseksi sijoittuneen Exaudio Vicin kanssa. Nyt alla on kuitenkin taukoa ja sitä ennen vielä epäonnistuminen, joten ruuna ei välttämättä ole ihan huippuiskussa, mikä on kyllä edellytys tässä lähdössä aivan kärkeen yltämiselle. (7) AMBRIEL suorittaa montédebyyttinsä niin kovatasoisessa lähdössä, ettei ole kuumimpia suosikkeja, vaikka kelpo vireessä kilpaileekin. Ambriel on myös lähdön ainoa tamma.

Lähtö 05

A) 5
B) 1,4,10,3,2,6,11,9,8
C) 12

FESTUM OY –LÄHTÖ/PRONSSIDIVISIOONAKARSINTA. Toto75-kierroksen todennäköisin voittaja löytyy heti avauskohteesta. (5) JOSHUA B.R. on päässyt niin sopivaan lähtöön, että on suuri voittajasuosikki, kun asetelmatkin ovat ihan hyvät. Jonna Irrin valmennettava on voittanut tänä vuonna kolmesti. Voitoista kaksi viimeisintä on tullut Suomesta, ja näissä molemmissa kilpailuissa suoritustaso on ollut tähän lähtöön ehdottomasti riittävä. Joshua B.R. voi voittaa tämän lähdön miltä juoksupaikalta tahansa, mutta ori voi hyvinkin päästä johtopaikalle, ja ainakaan sieltä Maharajahin poika ei normaalina häviäisi. Haastajaryhmä on tasainen. (1) RONALDO MALIBU kohoaa lähtöpaikkansa vuoksi rankingin kakkosnimeksi. Ronaldo Malibu on hieman luonteikas hevonen, mutta kiihdytysvaiheen onnistuessa ruuna tullee juoksemaan joko keulassa tai Joshua B.R.:n takana 2. sisällä. Lähtökohtainen ajatus on, että Ronaldo Malibu juoksee Joshua B.R.:n takana, mistä on kiinni kakkossijassa. (4) BIG SHOT on kirinyt viime starteissaan jatkuvasti varsin hyvin. (10) LAKE’S DIANA kiri viimeksi Kouvolassa aivan joukon hänniltä mallikkaasti kolmanneksi. Kunto on huipussaan, mutta pikamatka + takarivin lähtöpaikka on lähtökohtaisesti sellainen yhdistelmä, ettei Joshua B.R.:n kukistamisen pitäisi onnistua. (3) COMWAY COTTER pystyy parhaimmillaan avaamaan reippaastikin, mutta viime aikoina lähteminen on kuitenkin ollut sen verran epävarmaa, että lähtökohtaisesti ruuna ei ottele alussa keulapaikoista. Sinänsä kuntonsa puolesta Comway Cotter on kyllä viime sijoituksiaan vaarallisempi. Tosin, raskas rata on miinusta. (2) AMBROSIUS on hyvältä paikalta täysin realistinen totohevonen.

Lähtö 06

A) 12,2,14,16,15
B) 10,13,9,5,8,6,3,1,4,11,7
C) –

OP LÄNSI-SUOMI –LÄHTÖ/NOUSIJA- VS. HAASTAJADIVISIOONAKARSINTA. Yllätysaltis lähtö, sillä laukkojakin voidaan nähdä paljon. (12) VIULAN VOITTO palasi Turussa tauolta hyvässä vireessä ja jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi. Kaiken järjen mukaan startti vei vielä hevosta eteenpäin. Viulan Voitto ansaitsee suosikin rooliin, mutta on isossa lähdössä takamatkalta aina omat juoksunkululliset haasteensa. Heti ensimmäinen haaste on voltin viitosrata, eikä lähtölaukan riskiäkään voi sulkea pois. (2) RIKO on aloittanut uransa hyvällä voittoprosentilla. Viime starteissa on kuitenkin tullut jatkuvasti laukkoja. Mikäli Riko ravaa, on uran kuudes voitto täysin mahdollinen. (14) KUKKAROSUON KURKO lähti viimeksi Turussa tavallistakin hitaammin, mikä todennäköisesti johtui siitä, ettei ohjastaja ehtinyt pruuvata hevosta normaalisti ennen lähtöä. Loppua Kukkarosuon Kurko kiri kuitenkin tapansa mukaan hyvin ja nousi lopussa Viulan Voiton tuntumaan. Laukkariski on aina läsnä, mutta ravilla kaikki on mahdollista. (16) TARAORI on siirtynyt viime startin jälkeen Seppo Suurosen valmennuksesta Juha Rontun treeniin. Vire on siis arvoitus, kun lisäksi alla on taukoa ja viimeisimpään kilpailuunsa Pilvenmäki Specialin finaalissa ruuna osoittautui sairaaksi. Kyseessä on kuitenkin tosi hyvä viisivuotias, joka sijoittui Derbyn finaalissa neljänneksi ja voitti Pilvenmäki Specialin karsintalähdön oikein varmaan tyyliin. (15) STEFFE on kohonnut elämänsä iskuun, ja ravikin tuntuu nyt rullaavan aiempaa paremmin. Lähtöasetelmat ovat käytännössä huonoimmat mahdolliset, mikä laskee osakkeita, mutta siitä huolimatta Steffe mahtuu mukaan A-ryhmään. (10) LAMMIN MATIAS taipui viimeksi Turussa johtopaikalta neljänneksi. Ruuna on nyt kaiken lisäksi rahallisesti tosi huonosti sarjassa sisällä, ja esimerkiksi viimeksi edelle 20 metrin takamatkalta vyöryneet Viulan Voitto ja Kukkarosuon Kurko ovat nyt samalla paalulla. Lammin Matiaksesta on kuitenkin jäänyt sellainen vaikutelma, että vaikka se on menestynyt keulapaikalta hyvin, niin hyvä selkäjuoksu saattaa silti sopia vielä paremmin. (13) ISOSALON ILO on puksuttanut viime starteissaan jatkuvasti tasaisen vahvasti ja pystyy onnistuessaan nytkin menestymään. (9) VOIMA-SIMO on ihan kelpo vireessä ja kokee nyt tosi mielenkiintoisen kuskinvahvistuksen. (5) LUONNON VAUHTI juoksee lähdön onnistuessa viitosradalta joko keulassa tai Rikon takana 2. sisällä. Myös (8) SUVIMYRSKY RAM, (6) KARKKI ROLS ja (3) HOTVILLE mahtuvat suureen Toto75-vihjesysteemiin.

Lähtö 07

A) 6
B) 3,1,5,7,9,12,2,11,4,8,10
C) –

SPEEDEX –LÄHTÖ/NOUSIJADIVISIOONAKARSINTA. Tasainen lähtö, missä (6) LAMAR WEB nousee vihjaajan papereissa hieman muiden yläpuolelle. Vaikka taulussa ei näy yhtään voittoa, on Timo Korvenheimon valmennettava esiintynyt koko ajan edukseen. Vermossa 11. päivä viime kuuta Lamar Web hävisi tässä lähdössä mukana olevista Olwingille sekä Vicky Savoylle, mutta mikäli Lamar Web olisi löytänyt vapaat kiriväylät, se olisi kyllä muodostanut kaksariparin yhdessä Ken’s Callahanin kanssa. Toissakerralla Forssassa Lamar Web hyökkäsi 3. ulkoa 800 jäljellä, eteni kakkoseksi 500 jäljellä ja piti sijansa varmasti maaliin asti. Stonehard oli liian kova vastustaja, mutta nyt vastassa ei ole saman kaliiberin menijää. Myös viimeksi Kouvolan neljän kierroksen matkalla suoritus oli oikein positiivinen. Mikäli maamme ykköskuski Santtu Raitala onnistuu tarjoamaan ruunalle kuutosradaltakin onnistuneen juoksun, on voittokantaan palaaminen lähellä. (3) CHAMPLAIN WANIA on aloittanut vuoden taukonsa jälkeen kahdella oikein positiivisella suorituksella. Viimeksi Vermossa lähtöpaikka esti menestyksen, mutta nyt asetelmat ovat merkittävästi paremmat. Toto75-vihjesysteemeissä tämä lähtö pyritään selvittämään kapeasti; pikkulapussa Lamar Web varmana ja suuressa systeemissä edellä mainitulla kaksikolla. (1) FANCYNANCYCLANCY voitti viimeksi Seinäjoella keulasta. Tähtäimessä on taas koko matkan johto, mutta vastus on kyllä kauttaaltaan viime kertaa kovempi. (5) JAGGER BEYONCE kilpailee oivassa vireessä ja on sekin ilman muuta yksi perushevosista. Viimeksi Forssassa Jagger Beyonce tuikkasi Nousijadivisioonakarsinnassa 4. sisältä viidenneksi. Lamar Web kiri samaisessa lähdössä kakkoseksi. Toissakerralla Lahdessa Jagger Beyonce kiri aivan joukon hänniltä mukavasti kakkoseksi vain keulasta vakuuttaneelle Papa Rockille häviten. (7) VICKY SAVOY kilpailee kelpo vireessä, mutta lähtöratatuuri ei ole ollut viime aikoina parasta mahdollista, eikä ollut sitä nytkään. Etukäteisgrafiikan mukaan kengät riisutaan, mikä lisää mielenkiintoa. (9) OLWING väsyi viimeksi Forssassa vauhtijuoksussa 2. ulkoa jo 700 jäljellä. Väliajat olivat 12,5-13,0-(17,0)-15,5. Nyt avauskierroksen tempo tuskin on yhtä raastavaa, ja lisäksi luvassa lienee hyvä sisäratajuoksu. Niinpä vielä yhden huonon juoksun perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä. (12) MOONSTONE on kuntonsa puolesta tähän lähtöön ehdottomasti riittävä, mutta piippuhyllyn lähtöpaikka laskee rankingsijoitusta.

Lähtö 08

A) 4,11
B) 2,8,15,5,14,10,3,13,9
C) 1,6,7,12

KUMEKO GROUP OY –LÄHTÖ/PRONSSI- VS. HOPEADIVISIOONAKARSINTA. Toto4-avauksessa A-ryhmään erottuu selvästi kaksi kovakuntoista jyrää, joille tämä keskipitkä matkakin on pelkkää plussaa. (4) HURMAN VIESKER on voittanut tänä vuonna jo kymmenen kertaa ja on tällä hetkellä maamme vuoden voitokkain suomenhevonen. Viimeisin voitto tuli maanantaina Seinäjoella. Hurman Viesker laukkasi heti lähdössä niin pahoin, että peli vaikutti jo voiton suhteen pelatulta, mutta niin vain ruuna kiersi vielä jättisuorituksella ykköseksi ennen Hissun Turboa. Alussa on nytkin laukkariski, mutta on iso plussa, ettei ulkopuolella ole hevosta. Niinpä ravilla liikkeelle pääseminen voi hyvinkin onnistua, ja sen jälkeen Hurman Viesker on kyllä todella vaikea kukistettava. (11) ISSAKAN VALO voi kuitenkin siinä parhaimmillaan onnistua, sillä kyseessä on tosi väkivahva hevonen, ja viimeksi Kouvolassa ylivoimaisesti voittaneen oriin kuntokäyrä osoittaa tällä hetkellä vahvasti ylöspäin. Myös raskas rata nostaisi osakkeita entisestään. (2) MITORI seuraili viimeksi Vermossa Hurman Vieskerin vanavedessä kolmanneksi, ja olisi saattanut sijoittua kakkoseksikin, mikäli olisi päässyt tulemaan täysin vapaasti. Nyt tähtäimessä on taas juoksupaikka Hurman Vieskerin takana 2. sisällä, mistä ruuna omaisi oikein hyvät totosaumat. Kotiradan (8) VIESMANNI on suorittanut viime starteissaan tasaisen varmasti ja lähtee sekin jahtaamaan tiukasti totosijaa. Hurman Viesker ja Issakan Valo vaikuttavat kuitenkin onnistuessaan liian kovilta vastustajilta. (15) M.A. PISTE on rehti tamma, joka kestää kilpailla. Kausiansiot ovat komeasti yli 40 000 euroa. Vaikeista asetelmista huolimatta hyvä sijoitus on nytkin mahdollinen. (5) LIPASSI on päässyt säännölliseen starttirytmiin, mikä on viisivuotiaan oriin kehityksen kannalta ilman muuta hyvä asia. Lipassi sijoittui vuosi sitten näissä samaisissa Porin Toto75-raveissa Satakunta-ajossa N.P. Onnin ja Rekilammen Saulin jälkeen kolmanneksi. Voitto on tiukassa, mutta sijoitus kärjen tuntumassa on juoksun luontuessa mahdollinen. (14) TANGEN SVENN on aloittanut taukonsa jälkeen positiivisilla suorituksilla, mutta asetelmat ovat nyt haastavat.

Lähtö 09

A) 8,1
B) 10,2,13,9,14,11,3,12,6,5,7
C) 4

VELJET MÄKILÄ SATAKUNTA AJO 2023. Satakunta-ajon ennakkosuosikki on ilman muuta (8) VALE-ELLI. Vaikka Paavolan Hurmos kukisti Vale-Ellin Kriteriumissa, on Vale-Elli siitä huolimatta edelleen ikäluokan kärkinimi. Vale-Elli on kilpaillut urallaan kolmetoista kertaa ja saldona on ollut upeasti kymmenen voittoa sekä kolme kakkossijaa. Ori ei ole siis kertaakaan erehtynyt ulos kaksarista. Mikäli Vale-Elli yltää tässä totoon, ylittää oriin voittosumma 100 000 euron rajan. Vale-Ellin rinnalle A-ryhmään nostetaan kuitenkin myös (1) METSÄRINTEEN POMMI. Se ei vaikuta vielä olemukseltaan lainkaan valmiilta kilpahevoselta ja on lähdön varsamaisimpia. Hevosen kova kapasiteetti ei ole kuitenkaan jäänyt todellakaan epäselväksi. Veto päällä mennessään Siporin poika liikkuu hienolla tyylillä. Laukkoja on tullut vielä paljon, ja vain kerran viidesti kilpaa juossut Metsärinteen Pommi on ravannut koko matkan. Myös viimeksi Lahdessa tuli laukka. Metsärinteen Pommi laukkasi nelossijalta ensimmäisen kaarteen lopussa pahoin ja putosi kulisseihin. Ori latoi kuitenkin viimeiset 1600 metriä hienosti 27,3-vauhdilla ja nousi vielä toivottoman näköisistä asemista kakkoseksi. Toivottavasti Metsärinteen Pommi malttaa tällä kertaa ravata koko matkan ja näin päästään näkemään hevosen tämän hetken oikea osaaminen. Ainakaan vihjaajalle ei tulisi minkäänlaisena yllätyksenä, vaikka Metsärinteen Pommi johtaisi ravia kulkiessaan lähdöstä maaliin. Timo Tuomisen suojatti pääsee kuitenkin liikkeelle 60 metriä Vale-Ellin edeltä. (10) NOPSA EELIS on aina vaikea arvioitava, sillä suoritustaso vaihtelee aika tavalla. Joka tapauksessa vauhtivaroja on riittämiin, ja Nopsa Eelis on toinen niistä hevosista, joka on pystynyt tänä vuonna Vale-Ellin kukistamaan. Tämä tapahtui Kaustisen Pikkupelimanni-karsinnassa 27. päivä kesäkuuta. (2) JAMES ei vielä ota hommaa ollenkaan tosissaan, mutta ruuna on kehittynyt Hannu Hietasen käsissä tuntuvasti. Mikäli Metsärinteen Pommi ravaa ja vetää keulassa tasaisen reipasta, voi James seurata sen vanavedessä korkealle. James vaikuttaa kuitenkin hevoselta, joka ei ole yksinään kovin halukas menemään, joten Metsärinteen Pommin laukatessa takahevoset saisivat ruunan todennäköisesti helposti kiinni. (13) TUHTI-KERSANTTI ei ole ulkoiselta olemukseltaan erityisen näyttävä, mutta moottorista löytyy vääntöä. Costellon poika on sijoittunut neljänneksi niin Kriteriumissa, Pikkuprinssissä kuin Pikkupelimannissa, ja SHKL Cupin finaalista irtosi kolmossija. Tuhti-Kersantti kuuluu siis ilman muuta ikäluokan kärkikastiin. Voitto on tiukassa, mutta totosija ei olisi minkäänlainen yllätys. (9) VAHVISTUS sijoittui Pikkuprinssissä kakkoseksi ja Oulu Expressissä kolmanneksi, mutta Kriteriumin karsinnassa suoritustaso ei ollut lainkaan samanlainen ja ravikin hajosi pahoin. Esillä olleiden tallikommenttien valossa Vahvistus ei ole nytkään yhtä hyvä kuin kesän parhaissa starteissa, joten ori ei lukeudu aivan kuumimpiin suosikkeihin. (14) CEISARIINA, (11) UNNA POINTTI ja (3) MALVARIINA kamppailevat lähdön parhaan tamman tittelistä.

Lähtö 10

A) 3,2,4
B) 8,1,12,5,9,11,6,7,10
C) –

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO –LÄHTÖ/HAASTAJADIVISIOONAKARSINTA. Duo-avauksessa A-ryhmään nostetaan kolme hevosta, jotka kohtasivat toisensa myös Haastajadivisioonakarsinnassa Vermossa 25. päivä viime kuuta. Silloin runsaan kuukauden paussilta palannut (3) WILLIAMSBURG eteni piippuhyllyn lähtöpaikalta 6. sisältä oikein positiivisesti kuudenneksi, (2) WHODOUTHINKUARE nappasi 2. ulkoa 700 metrin kirillä kolmossijan ja ensin johtanut sekä lopulta 3. sisällä juossut (4) KEN’S CARLOS jäi todella hyvävoimaisena pussiin menettäen täysin saletin American Cooperin jälkeisen kakkossijan. Williamsburgin pitäisi nyt startti kropassa olla vielä ilman muuta parempi. Ajatuksena on, että Williamsburg olisi näistä asetelmista lähdön todennäköisin keulahevonen ja siksi ruuna kohoaa rankingin niukaksi ykkösnimeksi. Whodouthinkuare on luotettava kilpailija. Viimeksi Kouvolassa ori juuttui kiertämään kovassa lähdössä kolmatta rataa, joten heikkoon sijoitukseen ei tarvitse tuijottaa. Mikäli Whodouthinkuare nauttii kanssakilpailijoidensa kunnioitusta ja pääsee suosiolla johtopaikalle, niin toki sen kukistaminen on vaikeaa. Mikäli taas keulapaikalle ei ole asiaa, on Whodouthinkuare mielestämme ”vain” yksi kovista voitontavoittelijoista. Ken’s Carlos jäi siis viimeksi tosi ruudikkaana pussiin. Tätä edeltäneessä Lahden kisassa ruuna kiri joukon hänniltä tosi näyttävästi kakkoseksi lähdön voittaneen Whodouthinkuaren tuntumaan. Ken’s Carlos juossee joko 2. tai 3. sisällä, ja mikäli ruuna pääsee iskemään tällaisen juoksunkulun jälkeen sujuvasti, on se vahva voittajaehdokas. (8) TRAILBLAZER on nyt saanut pikkupaussilta kaksi starttia kroppaansa. Trailblazer on tähän lähtöön hevosena oikein kilpailukykyinen, mutta haalarihommia lienee kasiradalta luvassa siinä määrin, ettei ori aivan mahdu mukaan A-ryhmään. (1) LEON COGER on huippupaikalta oikein realistinen totohevonen, mutta ihan voitto olisi todellinen nappionnistuminen. (12) PIECE OF BATTLE on huippukunnossa, mutta lähtöpaikka laskee voittomahdollisuuksia merkittävästi.

Lähtö 11

A) 5,14,6,11,10,13
B) 8,4,1
C) 12,9,7,3,15

SF-CARAVAN ST. LEGER 2023. Lauantai huipentuu todella mielenkiintoiseen St.Legeriin, josta löytyy jälleen kerran useita realistisia voittajakandidaatteja. A-ryhmään kohoaa lopulta kuusi hevosta, ja vielä B-ryhmään jää voitostakin puhuttaessa kaksi hyvää haastajaa. Toisen karsinnan voittanut (5) CREPE MATCH saa luvan toimia rankingin ykkösnimenä. Crepe Match hyökkäsi karsinnassa 2. ulkoa 800 jäljellä, eteni johtavan rinnalle 600 jäljellä ja piti rehdisti niukkaan voittoon ennen Consalvoa. Vaikka esitys oli hyvä, ei se toki yhtä loistokas ollut kuin Derbyn voittojuoksussa. Pitää kuitenkin muistaa, että silloinkin Crepe Match paransi karsinnasta paljon finaaliin, ja ennen viime starttia alla oli puolentoista kuukauden starttiväli. Nyt voidaan siten nähdä tosi kova Crepe Match. Toki vastuskin on niin laadukas, että myös juoksunkulullisten asioiden pitää onnistua. (14) SHACKHILLS TWISTER tykitti karsintalähdössä hurjaa kyytiä kakkoseksi. Vielä loppusuoralle tultaessa ruuna oli kaukana kärjestä yhdeksäntenä. Päätöspuolikas sujui ulkoratoja pitkin 10,3-vauhdilla, ja maalin kohdalla vauhti oli kyllä hurjaa. Todennäköisesti taktiikka on nyt paljon karsintajuoksua aktiivisempi. (6) EL INDEED voitti ensimmäisen karsintalähdön vahvalla 1100 metrin kirillä 3. ulkoa. Tamma on nytkin vakava voitontavoittelija. (11) CONSALVO taisteli karsintalähdössä tiukasti voitosta yhdessä Crepe Matchin kanssa 800 metrin kirillä 3. ulkoa. Kunto on kohdallaan, ja viime vuoden voiton uusiminen on juoksun luontuessa täysin mahdollinen. (10) QUITE A LOVER kiri karsintalähdössä Consalvon vanavedessä viimeiset 700 metriä ulkoratoja pitkin 10,4-kyytiä. Nyt tempo lienee karsintalähtö reippaampaa, mikä sopii Quite A Loverille paremmin. Viime vuonna St. Legerissä kolmanneksi sijoittunut ruuna on yksi lähdön kovanaamoista. Myös viime vuonna tiukasti Consalvon kanssa voitosta kamppaillut ja lopulta kakkoseksi sijoittunut (13) MAIN STAGE nostetaan mukaan A-ryhmään, vaikka karsintalähdöstä ei menestystä herunutkaan. Vaikka Main Stage pysyi karsintalähdössä passiivisella taktiikalla taustalla, kulki ori päätöskierroksen 12,0-vauhdilla. Eiköhän tänä vuonna harvakseltaan kilpaillut Main Stage ole tässä finaalilähdössä karsintajuoksua parempi, ja mikäli asiat luontuvat oriin kannalta suotuisasti, ei edes voitto saa tulla yllätyksenä. (8) VELVET GOLD on hyvä tamma, joka voitti tänä vuonna Forssassa Tammavaltikan. St. Legerin karsintalähdössä Velvet Gold sai nappireissun 2. ulkona, mistä riitti EL Indeedin, Shackhills Twisterin ja Corazon Combon jälkeen kolmanneksi. Alla oli runsaan kuukauden starttiväli, joten startti vei varmasti eteenpäin, mutta niin ehdottomasti pitääkin, mikäli mielii otella näin kova lähdön voitosta. (4) AMAZING PLAYER sijoittui karsinnassa Crepe Matchin ja Consalvon kannoilla kolmanneksi, eikä edes päässyt tulemaan kirivaiheessa täysin sujuvasti. Sunnuntainen viimeistelykilpailu Turussa ei kuitenkaan mennyt ollenkaan nappiin, sillä ensimmäisen puolikkaan johtavan rinnalla peräti hieman alle 1.06-kyytiä kaasutellut ruuna tuli päätöspuolikkaan enää 33,3-vauhdilla. Saa sitten nähdä, että mikä on tuon kilpailun vaikutus tätä lähtöä ajatellen.

TOTO75 (lähdöt 5-11)

Pieni systeemi
I 5 Joshua B.R. (1,4)
II 2,12,14,15,16 (10,13)
III 6 Lamar Web (3,1)
IV 4,11 (2,8)
V 1,8 (10,2)
VI 2,3,4 (8,1)
VII 5,6,10,11,13,14 (8,4)
360 riviä*0,05 euroa = 18 euroa

Suuri systeemi
I 5 Joshua B.R. (1,4)
II 2,3,5,6,8,9,10,12,13,14,15,16 (1,4)
III 3,6 (1,5)
IV 4,11 (2,8)
V 1,8 (10,2)
VI 2,3,4,8 (1,12)
VII 4,5,6,8,10,11,13,14 (1,12)
3072 riviä*0,05 euroa = 153,60 euroa

TOTO4 (lähdöt 8-11)

Pieni systeemi
I 4,11 (2,8)
II 1,8 (10,2)
III 2,3,4 (8,1)
IV 5,6,10,11,13,14 (8,4)
72 riviä*0,20 euroa = 14,40 euroa

Suuri systeemi
I 4,11 (2,8)
II 1,8 (10,2)
III 1,2,3,4,8,12 (5,9)
IV 4,5,6,8,10,11,13,14 (1,12)
192 riviä*0,20 euroa = 38,40 euroa

PÄIVÄN DUO (lähdöt 10-11)

Pieni systeemi
I 2,3,4
II 5,14
6 yhdistelmää

Suuri systeemi
I 2,3,4,8
II 4,5,6,8,10,11,13,14
32 yhdistelmää

TROIKKA (lähtö 4)

Pieni systeemi
I 2 Mandela Zon
II 3,6
III 1,3,4,6,10
8 yhdistelmää*0,50 euroa = 4 euroa

Suuri systeemi
I 2,3,6
II 1,2,3,4,6,10
III 1,2,3,4,6,7,10
75 yhdistelmää*0,50 euroa = 37,50 euroa

TROIKKA (lähtö 7)

Pieni systeemi
I 6 Lamar Web
II 1,3,5,7,9,12
III 1,3,5,7,9,12
30 yhdistelmää*0,50 euroa = 15 euroa

Suuri systeemi
I 6 Lamar Web
II 1,2,3,4,5,7,8,9,11,12
III kaikki
100 yhdistelmää*0,50 euroa = 50 euroa

TROIKKA (lähtö 9)

Pieni systeemi
I 1,8
II 1,8
III 2,10,13
6 yhdistelmää*1 euro = 6 euroa

Suuri systeemi
I 1,8
II 1,8
III 2,3,5,6,7,9,10,11,12,13,14
22 yhdistelmää*2 euroa = 44 euroa

TROIKKA (lähtö 11)

Pieni systeemi
I 5 Crepe Match
II 6,10,11,13,14
III 4,6,8,10,11,13,14
30 yhdistelmää*0,50 euroa = 15 euroa

Suuri systeemi
I 5,14
II 4,5,6,8,10,11,13,14
III 1,4,5,6,8,10,11,13,14
98 yhdistelmää*0,50 euroa = 49 euroa

Vihjeet laati Jouni Toroska

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä varmistaakseen, että saat parhaan kokemuksen verkkosivustoltamme.