Yksi hevosvoima, elämyksiä monelle – haastattelussa hevosenomistaja Juha Tuomikoski

Porilainen hevosenomistaja Juha Tuomikoski jännittää tulevana perjantaina osaomistamansa Samurai Comeryn menestystä Porin raveissa. Harri Koivusen valmentama 5-vuotias ruuna kilpailee ravien yhdeksännessä lähdössä numerolla 10. Mutta, palataan ajassa taaksepäin ja kysäistään Juhalta, miten kaikki alkoi?

-Isän mukana menin pikkupoikana vuonna 1972 Porin Kuninkuusraveihin. Siitä lähtien olen käynyt säännöllisesti raveissa. Perustin perheen hevosharrastajan kanssa ja pikkuhiljaa minut houkuteltiin myös hevosenomistajaksi. Omia hevosia on ollut vuodesta 2002 lähtien, Tuomikoski kertoo.

Hyvin usein hevosenomistaminen ei jää vain yhteen hevoseen, vaan laji niin sanotusti vie mennessään. Näin on käynyt myös Tuomikoskelle.

-Kotona on vaimon kanssa suomenhevosia viisi kappaletta, joista kolme on omia kasvatteja. Kimppahevosia on Samurai Comeryn lisäksi yksi lämminverinen siitostamma ja sen 3- ja 1-vuotiaat varsat sekä yksi 3-vuotias suomenhevostamma. Varsat ovat treenissä Harri Koivusella ja Antti Tupamäellä, hän lisää.

Raveista paremmin tietämätön varmasti pohtii syitä, miten ja miksi raveihin hurahdetaan näin voimakkaasti. Mitä hevosenomistaminen antaa ja miksi se koukuttaa?

-Hevosenomistaminen on yhteinen harrastus vaimon ja kimppakavereiden kanssa. Olen saanut lukuisia ystäviä ympäri Suomen. Kilpailevan hevosen kaikki startit pyrin päästä katsomaan paikan päälle. Yhteiset ravireissut luovat loistavan porukkahengen. Koukuttavaa on hevosen koko elinkaaren seuraaminen tamman astutuksesta varsomiseen, opetukseen ja valmennuksen myötä starttiin asti. Hevoseen tulee erilainen side, joka luo valtavan jännityksen tunteen varsinkin ensimmäisissä starteissa. Kotona tapahtuvan harrastustoiminnan lisäksi pääsee seuraamaan huippuvalmentajien ammattimaista toimintaa. Esimerkiksi ammattitallilta tuleva informaatio nuorten hevosten treenien edistymisestä ja ohjastajan starttianalyysi kilpailun jälkeen ovat erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa, Tuomikoski selvittää.

Ei ole varmastikaan mikään salaisuus, että hevosten kanssa välillä sattuu ja tapahtuu. Välillä menee starteissa hyvin ja välillä huonommin. Kuten elämässä yleensä, jotkut asiat jäävät muita kirkkaammin mieleen myös hevosharrastuksen parissa.

-Hauskoja sattumuksia on monenmoisia, mutta sykähdyttävimpiä ovat kimppahevosten Manifique marraskuussa 2006 Tommi Ala-Nikkolan ohjastamana juoksema murskavoitto Seinäjoella sekä Freelancerin Emma Väreen ohjastamana juoksema pronssidivisioonafinaalin voitto maaliskuussa 2019, unohtamatta kotitreenistämme tulleiden Parsan ja Ralla-Kaisan urien avausstartteja vuosilta 2006 ja 2021. Molempien ohjastajana toimi Hannu Marttila, joka on ollut suurena apuna myös näiden hevosten treenauksessa, Tuomikoski tunnelmoi.

Tuomikoski on osakkaana porilaisessa Talli Patasydämessä, joka omistaa 34 kertaa urallaan kilpailleen Samurai Comeryn, jonka tienestit ennen perjantain Porin starttia ovat hieman päälle 40 000 euroa. Voittoja on uralla tällä hetkellä neljä. Valmentaja Harri Koivusen poika Olli Koivunen ohjastaa ruunaa Porin startissa, jossa se tavoittelee 1 000 euron ykköspalkintoa. Takarivin lähtöpaikasta huolimatta 5-vuotias on lähtönsä suosikkeja.

-Harmittavasti on nyt saatu takarivin paikka. Samu juoksi kuitenkin edellisessä startissaan ennätyksensä, joten eiköhän Olli kurvaile mitalikolmikkoon. Pääasia, että hevonen pääsisi tasaisesti starttailemaan kesän aikana ja pitäisi nykyisen tasonsa tai jopa parantaisi sitä. Freelancerin voitosta lupasin leipoa Harrille lakkakakun, jos  valmentaja itse ajaa sillä voiton. Sama pätee myös Samuun. Leivontatarvikkeet ovat jo hankittuna, Tuomikoski päättää.

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä varmistaakseen, että saat parhaan kokemuksen verkkosivustoltamme.