Pe 29.8. Pelivihjeet

Porin Ravien kattava vihjepaketti perjantain iltaraveihin
Lähtö 01

A) 4
B) 5,9,3,6,7,8,1,2
C) -

TAMMASARJA. (4) VAARIN VAPPU on aloittanut kautensa kahdella vakuuttavalla voitolla. Ensiksi kukistui lahjakas Tähtituula ja viimeksi voitto oli murskaavan ylivoimainen. Ravilla voittokulku saanee jatkoa. (5) PASSITA on epävarma tamma, mutta ravilla sillä on hyvät mahdollisuudet kaksarisijoitukseen. Apassin tytär laukkasi viimeksi Kokemäellä alussa pahoin, mutta olisi vielä noussut ylivoimaisen Mikolan Aatun jälkeen kakkoseksi, ellei olisi laukannut loppusuoralle tultaessa uudelleen. (9) HUHUTARO esiintyi edukseen molemmissa Seinäjoen kilpailuissa, joiden perusteella Turon tytär pystyy nousemaan korkealle 60 metrin takamatkasta huolimatta. (3) KIISSELI on siirtynyt tauon aikana Martti Hämäläisen valmennukseen. Hyväsukuisen ja mukavasti menestyneen tamman tauolta paluuta odotellaan suurella mielenkiinnolla. (6) LUONNON SUVI ei ole erehtynyt tällä kaudella kertaakaan ulos kolmen porukasta. Vastus kovenee kuitenkin kaiken aikaa, eikä menestysputken jatkuminen ole saletissa. Ravivarmuus on kylläkin näissä sarjoissa hyvä valttikortti.

Lähtö 02

A) 4,8,1,9,2,5
B) 10,3
C) 7,12,6,11

Aloittelevien suomenhevosten lähtö on etukäteen todella vaikea veikattava. Alleajot sekä pruuvit on syytä seurata erityisen tarkasti. Jouni Miettisen tallin kolmikko (4) VILKKAAN TUURI, (2) VERME ja (5) KUNNAAN TÄHTI on tässä tehtävässä ilman muuta huomion arvoinen, vaikka kolmikolla ei vielä varsinaisesti mitään meriittejä olekaan. Huippukuskitkin nostavat tässä lähdössä jokaisen osakkeita. (8) NOPSA-RALLI ei vakuuttanut uran avauksessaan Kokemäellä, mutta rahkeita pitäisi olla parempaankin. (1) PUKSIN POIKA kulki kokeessa 1.36-kyytiä, mikä ainakin paperilla on tähän lähtöön hyvää vauhtia. Lähtöasetelmatkin ovat suosiolliset. (9) JOKERNETTI tulee osaavista käsistä. Myös epävarmat (10) ETTE ja (3) REISU-LINDA lukeutuvat ”henkihevosiin”.

Lähtö 03

A) 10,6,14
B) 1,5,2,3,12,9,7,4,8,15,16
C) 13,11

(10) HOLY FIRE iski uransa avauksessa 2. sisältä johtavan rinnalle 500 jäljellä, painui kärkeen 350 jäljellä ja oli jo voittanut lähdön laukatessaan selvästä johtoasemasta loppusuoralle tultaessa. Ori tuli vielä juosten, muttei ehtinyt enää kuin viidenneksi. Ravilla Classic Photon poika otellee tässä kärkisijoista takarivin lähtöpaikasta huolimatta. (6) CHROME on tähän lähtöön mielenkiintoinen tapaus. Toukokuinen uran avaus oli lupaava. Classic Photon tytär kulki nimittäin ensimmäisen kaarteen laukkansa jälkeen viimeiset 1700 metriä 17,0-vauhdilla. Lähtöasetelmat ovat suosikkikolmikosta parhaat, ja ravilla jo viime kertaa vastaava taso riittää tässä ilman muuta kärkitaistoon. (14) DONNIE BRASCO on lähdön kolmas A-hevonen. Se kiri uran avauksessaan eleettömästi ykköseksi 2. ulkoa, mutta toki takamatkalta tehtävä ei ole täydessä lähdössä yhtä yksinkertainen. (1) HANSON LAUKKO pääsee aloittamaan uransa loistopaikalta, ja Mika Taittosen hevoset ovat yleensä kilpaillessaan hyvässä kunnossa. (5) NEW GROVE SAFIR on asiallinen aloittelija, joka lähdön onnistuessa voltin viitosradalta pystyy ottelemaan totosijoista. (2) BLUERAY SAVOY aloitti uransa paikallisravien kakkossijalla. Startti vei 3-vuotiasta varmasti eteenpäin. Kuskikin vahvistuu.

Lähtö 04

A) 6,4,12,11,10,9
B) 13,16,14,1,8
C) 2,5,7,3,15

VAR-SAT RY/FINNTACK –LÄHTÖ. MONTÉ PRIX ETOILE –FINAALI. Toto4-peli käynnistyy kiharaisella montélähdöllä, missä monella osallistujalla on realistinen voittosauma. Lähdössä on mukana useita hyvin montéssa menestyneitä – onhan kyseessä Prix Etoile –finaali. (6) MYSTIFICATION saa niukan ykkösvihjeen. Se on kilpaillut tällä kaudella raviratsastuksessa hienolla menestyksellä; viisi kilpailua on tuonut yhden voiton, kaksi kakkossijaa ja yhden kolmossijan. Viimeksi Forssassa edellä maaliin saapunut Carisma Esprit lähtee nyt 20 metriä Mystificationin takaa, kun vielä Forssassa kaksikko lähti samalta paalulta. (4) ELLEN taipui Forssassa johtopaikalta lopulta varsin selvästi, mutta Seinäjoen keulakakkonen Heli Perkiön ratsastamana tuli oikein positiivisella suorituksella. Ellen on nytkin erittäin todennäköinen keulahevonen, ja Seinäjoen suorituksen perusteella koko matkan johtokaan ei yllättäisi lainkaan. (12) CARISMA ESPRIT voitti viimeksi Forssassa selvästi ja on muutenkin menestynyt montéssa mainiosti. Ilman muuta Carisma Esprit on yksi perushevosista, mutta tehtävä on nyt aiempaa tiukempi, sillä vielä karsintalähdöissä tamma on päässyt matkaan 20 metrin takamatkalta. (11) STONE CAPES LORD on parhaimmillaan keulasta, mutta taulussa näkyvän Haapajärven kakkossijan perusteella ruuna pystyy ainakin montélähdöissä pärjäämään takaakin. Ruuna kiri nimittäin silloin mukavasti. (10) SUNRISE GAME on vauhdikas tamma, joka on ilman muuta syytä huomioida ajoissa. Myös jatkuvasti mukavia sijoituksia montéssa napsiva (9) CENTO FULMINI mahtuu mukaan A-ryhmään. B-ryhmän avaava (13) PARIS PET on Carisma Espritin tavoin joutunut nyt aiemman 20 metrin takamatkan sijasta 40 metrin takamatkalle, mikä ilman muuta laskee osakkeita. Tamma ei ole niin todennäköinen menestyjä kuin taulun kaksi voittoa antaa ymmärtää. (16) HUGO PINNACLE kilpailee hyvässä vireessä, mutta tämän tason lähdössä ei todellakaan ole helppo nousta 60 metrin takamatkalta voittotaistoon.

Lähtö 05


A) 12
B) 5,10,6,11,8,7,9,2
C) 4,3,1

AMATÖÖRIEN SM-LIIGA. (12) TIBERIO on vahva jyrä ja nousee piippuhyllyn paikaltakin selväksi ykköshevoseksi. Kuskikin on tällaisiin amatöörilähtöihin oikein pätevä. Viimeksi Teivossa Tiberio kiri 3. ulkoa mukavasti kolmanneksi häviten vain piikki-selkä –asetelmassa juosseille. Vaasan Nuorten Sarjan kakkossija tuli rehdillä suorituksella johtavan rinnalta. (5) ZELLE’S ESCALADE aloitti kautensa hyvällä kakkossijalla johtavan rinnalta. Sen jälkeen ei ole irronnut totosijoja, mutta nyt kuski vahvistuu, eikä tehtävä muutenkaan vaikuta erityisen kovalta. (10) IT’S ONLY LOVE sijoittui viimeksi Forssassa kolmanneksi 900 metrin kirillä 3. ulkoa. Edellinen kolmossija tuli 2. radalta ilman selkää. Ruuna pystyy siis tekemään itsekin juoksuaan ja omaa ravilla hyvät totosaumat. (6) NEW GROVE OPHIUM pystyy hyvän selkäjuoksun jälkeen terävään kiriin. (11) THE FIRST SPRUCE aloittaa uusista käsistä tauon jälkeen arvoituksena. Joka tapauksessa ruunan menestys ei yllättäisi. (8) QUALIFIED kukisti Tiberion Teivossa sijoittuen johtavan takaa kakkoseksi. Nyt juoksusta ei tule yhtä helppoa. Vaikka Qualified pystyy kirimään ulkoratojakin pitkin, jää se nyt vain hyväksi haastajaksi. Suureen Toto4-systeemiin se kuitenkin mahtuu, kuten myös voitokas (7) DEVIL’S DREAM, viimeksi pussiin jäänyt (9) GLAMOROUS POINT sekä Pertti Ketolan valmennuksesta aloittava (2) NOT SO EASY BLUE.

Lähtö 06

A) 11
B) 10,9,12,8,4,1,3,6
C) 2,7,5

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO –LÄHTÖ. (11) AARNI’S FIRE on kirinyt jatkuvasti niin pontevasti, että kohoaa takarivistäkin selväksi ykköshevoseksi. Tehtävää helpottaa se, että muutkaan suosikit eivät ole päässeet hyville eturivin paikoille. Vaikka Aarni’s Firen totoputki katkesi viimeksi Vermossa, tuli se loppumetrit todella lujaa. (10) VICTOR QUO VADIS ailahtelee jonkin verran. Heinäkuinen Vermon voitto 2. radalta ilman selkää tuli niin upealla suorituksella, että vähänkään samanlaisena se laittaa tässä Aarni’s Firenkin lujille. Siitä huolimatta, että takarivin lähtöpaikka on nopeaa avaajaa vastaan. (9) TINO PILE on täysin outo lintu Suomen radoilla. Joka tapauksessa Timo Leivon valmennettavat ovat olleet tällä kaudella niin rajussa iskussa, että myös Tino Pileen on syytä suhtautua heti vakavasti. (12) BWT ENGAGED on kärsinyt viime aikoina huonoista lähtöpaikoista, ja niin nytkin. Kilpailuvire on kuitenkin ihan hyvä, eikä tehtävä ole nyt yhtä kova kuin kahdessa viime startissa. (8) ZENITA H kokee mielenkiintoisen kuskinvahvistuksen. Ari Moilanen voi hyvinkin löytää tasaista työtä tehneestä tammasta lisäpykälän. (4) RAIL MONDO täräyttänee alussa keulaan. Puristusta ei ole kuitenkaan löytynyt pitkään aikaan parhaiden päivien malliin, joten voitto olisi vähintään pikkuyllätys.

Lähtö 07

A) 3
B) 9,5,1,7,6
C) 2,4,8

KARJALA –LÄHTÖ. (3) RAINBOW ZET ei päässyt Turussa ohi ykkösradan Robin Maguiresta ja tyytyi tämän selkään. Sieltä tilaa tuli totosijaa ajatellen hieman liian myöhään. Nyt johtopaikalle pääsy vaikuttaa selviöltä. Sen jälkeen on vaikea kuvitella Rainbow Zetin häviävän tätä lähtöä. (9) FEAST YOUR EYES ei pystynyt Seinäjoella pitämään ykkösradalta johtopaikkaa, mutta haki johtopaikan ennen 09-kyytisen avauspuolikkaan täyttymistä. Vaikka avaus oli raju, oli neljänneksi jääminen selkeä pettymys, sillä ori sai vetää toisen puolikkaan todella maltilla. Edellisissä starteissa Love Youn poika on suorittanut hyviä kirejä. Nyt kiriruuti säästyy taas loppuun, eikä viime kerran taipumisen kannata tuijottaa liikaa. (5) LOVER SHADE on pilannut paljon laukkoihin, mutta Seinäjoen voitto 2. sisältä tuli mukavalla loppurynnistyksellä. Mikäli Lover Shade onnistuisi pääsemään Rainbow Zetiin selkään 2. sisälle, olisi kakkossija lähellä. Gengis Khan Alcan ulkopuolelta johtavan taakse pääseminen ei ole kuitenkaan helppo juttu. (1) LUKAS HALL kiri viimeksi Vermossa joukon hänniltä pontevasti kolmanneksi. Muutenkin Lukas Hall on esiintynyt tasaisen hyvin. Lukas Hall kuuluu ilman muuta pelihevosiin, mutta ykkösrata ja lyhyt matka ei ole kuitenkaan hevoselle paras mahdollinen yhdistelmä. (7) THOMSON HOSS ja (6) CELSIUS ÅS on viimekertaisen Vermon kilpailun perusteella keskenään varsin tasavertainen kaksikko.

Lähtö 08


A) 7
B) 8,5,4
C) 6,2,1,3

(7) EMBASSY PHOTO ei ole viime starteissa yltänyt kärkisijoille, muttei viimekertaisessa 700 metrin kirissä 5. ulkoa ollut pienintäkään vikaa. Nyt tehtävä on niin helppo, että muu kuin voitto olisi iso pettymys. (8) CARAMELLA LUCA kilpailee nousuvireessä ja tavoittelee tässä lähdössä tiukasti kakkossijaa. (5) DREAM DRESSER väsyi tauolta paluussaan johtavan takaa selvästi. Startti vei varmasti eteenpäin, mutta huippuvireeseen lienee vielä matkaa. Sarja on kuitenkin niin sopiva, että Dream Dresser ratkonee yhdessä Caramella Lucan kanssa kakkossijan kohtalon. (4) MIGHTY MAN on lähdön selvä neloshevonen, mutta silti kaksarisijoitus hieman yllättäisi. Muiden kaksarisijoitus olisikin sitten jo jymypaukku.

Lähtö 09

A) 5,2,6,11,12
B) 7,4,10,9
C) 3,1,8

RAVIKAUPPA.FI -LÄHTÖ. Ravien ensimmäinen troikkalähtö on erittäin tasainen. (5) DESIGN FOR LIVE tavoittelee tiukasti kauden kolmatta voittoaan, mutta ilman muuta juoksun on kuitenkin onnistuttava. Viimeksi Teivossa Design for Live pääsi 4. sisältä 3. sisälle 500 jäljellä ja kiri loppusuoralla positiivisesti kakkoseksi. (2) MADE IN SHADE kuuluu loistopaikalta suoraan tauolta perushevosiin. (6) WONDERING ALICE on kuuma tamma, joka viimeksi jäi ratkaisevasti jo ennen lähtölinjaa. Wondering Alice jäänee alussa taustalle, mutta pystyy hyvänä päivänään rehtiin kiriin. Ylivauhtinen avaus olisi mieleen, mutta sellaista ei kuitenkaan taida tässä tulla. (11) RANCH MORRISON ei vakuuttanut viimeksi, mutta kesti Vermossa kunnialla vaativan juoksupaikan johtavan rinnalla. Ruunaa ei ole syytä unohtaa. (12) PLUCKY BOY jaksoi Vermossa johtopaikalta kolmanneksi. Nyt ori ei pääse hyödyntämään hyvää lähtönopeuttaan, mikä laskee rankingsijoitusta. Diesel Donin poika mahtuu kuitenkin mukaan A-ryhmään. Tauolta palaava (7) LICKITY SPLIT on varsin tasainen suorittaja. (4) TOURGAN päässee mielipaikalleen keulaan. Huippuvire on kuitenkin ollut jo pitkään kateissa, joten ainakin voitto yllättäisi.

Lähtö 10

A) 4,8
B) 9,6,10,1,5,3,2,7
C) -

(4) TIM MYRBERG voitti heinäkuussa Vaasassa ylivoimaisesti, vaikka pummasi lähdön. Ravilla Tinon pojalla on taas hyvät voittosaumat. Myös Teivossa laukkaillut (8) PASSIPOIKA on ravilla tiukka voitontavoittelija. Se vastasi Seinäjoella johtopaikalta oikein varmaan voittoon 31,5-vauhtisella kiripuolikkaalla. (9) SISSI SIRKIÄ on kehityskelpoinen 4-vuotias, jota startit vievät koko ajan eteenpäin. (6) APARIS ei vaikuta yhtä lahjakkaalta kuin edellä mainitut, mutta senkin suunta on kuitenkin ylöspäin. Onhan tammalla ennätysjuoksu allaan. Viimeksi Teivossa kolmanneksi sijoittunut (10) RIKASSON olisi todennäköisesti sijoittunut totoon edellisessä Kokemäen kilpailussakin, mikäli ei olisi laukannut kärkitaistosta loppusuoran alussa. (1) JAMAS VILJO parantaa hiljalleen starttien myötä ja pääsee nyt matkaan loistavista asetelmista.

Lähtö 11

A) 8,7
B) 9,2,12,4,1,6,3
C) 11,5,10

Illan toisessa troikkalähdössä A-ryhmään nousee kaksi hevosta. (8) YOUNG MOON HOSS pilasi Kuninkuusraveissa pelinsä pitkäksi asti jatkuneeseen alkulaukkaan, mutta tätä ennen alla oli kaksi tyylipuhdasta voittoa sekä mainio laukan paikkaus. Kyseessä on niin kovakapasiteettinen hevonen tällaiseen lähtöön, ettei kasiradan lähtöpaikan pitäisi estää menestystä. Myös vasta 3-vuotias (7) NEW SUNSHINE on lahjakas tapaus. Alla on kolmossija Aragorn Hossin voittamasta Kasvattajakruunun alkuerästä. Tätä edeltänyt Mikkelin kolmossija tuli hyvällä suorituksella johtavan rinnalta. (9) DIGITAL DESIGN on kovan A-kaksikon ehdoton ykköshaastaja. Se kiri kuukausi sitten Teivossa loppua ihan mukavasti 6. ulkoa. Nyt lähtöasetelmat ovat paljon paremmat. (2) RUNNING BELL on menestynyt tällä kaudella mukavasti ja pääsee matkaan loistopaikalta. Voitto on kuitenkin tiukassa. (12) LOVELY DART vaikuttaa kuukauden takaisen Teivon startin perusteella Digital Designin kanssa tasavertaiselta. Silloin Lovely Dart juoksi Digital Designin edessä 5. ulkona ja ero pysyi valjakon mittaisena maaliin asti. Niinpä näistä asetelmista Lovely Dart jää rankingissa Digital Designin alapuolelle. (4) MAD CHARMER BOY kiri Turussa loppua varsin positiivisesti. Mikäli vire on pysynyt kuukauden starttivälin aikana samana, on ruunalla nappionnistumisella yllätyssaumat.

TOTO4 (lähdöt 4-7)

Pieni systeemi
I 4,6,9,10,11,12 (13,16)
II 5,6,10,11,12 (8,7)
III 11 Aarni’s Fire (10,9)
IV 3 Rainbow Zet (9,5)
30 riviä*0,20 euroa = 6 euroa

Suuri systeemi

I 1,4,6,9,10,11,12,13,14,16 (8,2)
II 2,5,6,7,8,9,10,11,12 (4,3)
III 8,9,10,11,12 (4,1)
IV 3 Rainbow Zet (9,5)
450 riviä*0,20 euroa = 90 euroa

PÄIVÄN DUO (lähdöt 6-7)

Pieni systeemi
I 11 Aarni’s Fire
II 3 Rainbow Zet
1 yhdistelmä

Suuri systeemi
I 8,9,10,11,12
II 3 Rainbow Zet
5 yhdistelmää

TROIKKA (lähtö 9)

Pieni systeemi
I 2,5,6
II 2,5,6,11,12
III 2,5,6,11,12
36 yhdistelmää*0,50 euroa = 18 euroa

Suuri systeemi

I 2,5,6,11,12
II 2,5,6,11,12
III 2,4,5,6,7,9,10,11,12
140 yhdistelmää*0,50 euroa = 70 euroa

TROIKKA (lähtö 11)

Pieni systeemi
I 7,8
II 7,8
III 2,4,9,12
8 yhdistelmää*0,50 euroa = 4 euroa

Suuri systeemi
I 7,8
II 2,4,7,8,9,12
III 1,2,3,4,6,7,8,9,12
70 yhdistelmää*0,50 euroa = 35 euroa

Vihjeet laati Jouni Toroska