Satakunta-ajon säännöt


Satakunta-ajo on noussut toiseksi suosituimmaksi kilpailuksi heti Suomenhevosten Kriteriumin jälkeen. Kilpailu ajetaan loppuvuodesta loka-marraskuun vaihteessa. Sarjamääritys 2.500 € + 20 m / 2.500 €, pt 60 m. suosii useasti kilpailunsa aloittavia perusmatkan varsoja.

1 § Kilpailun järjestää Porin Ravit Oy Porin raviradalla vuosittain Suomen Hippoksen hyväksymänä ajankohtana.

2 § Kilpailu ajetaan 2100 metrin tasoitusajona p. 2.500 € + 20 m / 2.500 €, pt 60 m. Loppukilpailussa hevosen juostava matka on sama kuin karsinnassa.

3 § Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan nelivuotiaat suomenhevoset, joista on maksettu kilpailuvuonna seuraavat osanottomaksut:

erä / summa / eräpäivä

  • 1. erä / 30 € / 15.11 kaksivuotiaana
  • 2. erä / 40 € / 15.5 kolmivuotiaana
  • 3. erä / 50 € / 31.1 neljävuotiaana
  • 4. erä / 60 € / 15.5. neljävuotiaana
  • 5. erä / 60 € / 15.8. neljävuotiaana


Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %.

Muutokset astuvat voimaan vuonna 2012. Vuonna 2014 1. palkinto 20.000€. Vuodesta 2015 eteenpäin 1. palkinto on vähintään 15.000 euroa, mutta mahdollisesti enemmän, mikäli kilpailuun kerätyt varat sen mahdollistavat. Kaikki kilpailuun kerätyt varat maksetaan kilpailun palkintoina.

Yhden eräpäivään mennessä maksamatta jääneen erän voi suorittaa kaksinkertaisena viimeistään seuraavan erän eräpäivänä. Maksettuja eriä ei suoriteta takaisin, paitsi siinä tapauksessa, että hevonen, josta viimeinen maksuerä on suoritettu, karsitaan karsintakilpailusta tai suoraan loppukilpailuna ajettavasta kilpailusta. Tällöin viimeinen maksuerä maksetaan takaisin hevosen omistajalle. Järjestäjä takaa ensimmäiseksi palkinnoksi vähintään suurkilpailupalkinnon.

4 § Karsintakilpailu järjestetään n. 2‐4 viikkoa ennen loppukilpailua. Jos karsintakilpailuun ilmoitetaan enintään 16 hevosta, kilpailu ajetaan suoraan loppukilpailuna ja loppukilpailun lähtöradat arvotaan. Mikäli yhdelle matkalle ilmoitetaan enemmän kuin 12 hevosta, on järjestäjällä oikeus karsia hevoset Suomen Hippos ry:n voimassaolevien suurkilpailukarsintaperusteiden mukaan.

Muussa tapauksessa karsintalähtöjen lukumäärä ja niistä loppukilpailuun pääsevät hevoset määräytyvät seuraavasti:

ilmoitettuja hevosia / karsintalähtöjä / loppukilpailuun

  • 17 ‐ 32 / 2 / 8 parasta
  • 33 ‐ 48 / 3 / 5 parasta ja kokonaisajaltaan nopein kuudenneksi sijoittunut
  • 49 ‐ 64 / 4 / 4 parasta
  • 65 ‐ 80 / 5 / 3 parasta ja kokonaisajaltaan nopein neljänneksi sijoittunut
  • 81 tai enemmän / 6 / 2 parasta ja neljä kokonaisajaltaan nopeinta kolmanneksi sijoittunutta


​Jos kilpailuun ilmoitetaan hevosia enemmän kuin kuuteen karsintalähtöön voidaan ravikilpailusääntöjen mukaan ottaa, karsitaan hevoset voimassaolevien Suomen Hippos ry:n suurkilpailukarsintaperusteiden mukaan. Loppukilpailuun pääsee enintään 16 hevosta. Mikäli viimeisestä loppukilpailuun oikeuttavasta sijoituksesta tulee tasapääjuoksu, ovat nämä hevoset etusijalla aikavertailun kautta loppukilpailupaikkaa tavoitteleviin nähden. Mikäli aikavertailua ei käytetä tai aikavertailussa viimeisestä loppukilpailupaikasta kokonaisajat ovat samat, arvotaan loppukilpailuun pääsevä hevonen. Mikäli karsintalähdöistä selviää loppukilpailuun yhdelle matkalle enemmän kuin 12 hevosta, karsitaan hevoset ensisijaisesti karsintalähdön sijoituksen, toissijaisesti kokonaisajan perusteella. Jos kokonaisajat ovat samat, arvotaan loppukilpailuun pääsevä hevonen. Lähtöradat loppukilpailuun valitaan siten, että ensin saavat valita karsintalähtöjen voittajat, sitten toiseksi tulleet jne.. Valintajärjestyksen määrää parempi kokonaisaika, jos aika on sama valintajärjestys arvotaan.

5 § Satakunta Senior kilpailu 5- ja 6-vuotiaille suomenhevosille:
Satakunta Senior kilpailu järjestetään keväisin Porin raviradalla. Osallistumismaksu on 100 euroa niille, jotka ovat maksaneet kaikki Satakunta-ajon maksuerät. Sakkomaksulla 250 € voi maksaa kilpailuun mukaan, jos vähintään yksi osallistumismaksuerä Satakunta-ajoon on maksettu. Maksuihin lisätään voimassaoleva alv. Mikäli hevonen tulee jonain vuonna karsituksi, maksetaan ko. vuoden osallistumismaksu takaisin hevosen omistajalle. Maksut erääntyvät kilpailuvuonna 15.1. Vähimmäispalkinto lähdössä on 12 000 euroa.

Kilpailu ajetaan 2120 metrin tasoitusajona 5-6-v. p. 5-v., 20 m 6-v., tammat 20 m hyv.

Kilpailuun ilmoitetut hevoset karsitaan voimassa olevien Suomen Hippos ry:n suurkilpailukarsintaperusteiden mukaan.


6 § Muilta osin noudatetaan Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjä.


7 § Näihin sääntöihin voi tehdä muutoksia ainoastaan Porin Ravit Oy:n hallitus. Muutokset tulee esittää Suomen Hippos ry:n hallituksen hyväksyttäviksi.

Porin Ravit Oy