Kultaloimea ei päästä kilpailemaan huhtikuun kohokohtana

Tämä ravien legenda on tarjonnut monta tähtihetkeä Porissa

Huhtikuun neljäntenä lauantaina 25. päivä piti ravata Porin raviradan legendaarinen Kultaloimi-ajo – nyt jo 49. kerran. Valtakunnan poikkeusolot, vallitsevat määräykset ja korona-virus siirtävät seuraavan Kultaloimi-ajon nyt tuonnemmaksi hamaan tulevaisuuteen.

Toivomme, että ihmiset säilyvät terveinä ja ajat normalisoituvat nopeasti. Toivottavasti ravipaussi voidaan purkaa heti, kun se on mahdollista. Tätä odotellessa otetaan katsaus Kultaloimiravien hienoon, jo lähes 50-vuotiseen historiaan.

Kiikan maestro avaa voitolla

Ensimmäinen Kultaloimi ravattiin Porissa keväällä 1972. Raviradan katsomo oli uudistettu kolme vuotta aiemmin 1969. Ensimmäisen Kultaloimen vei kotiradallaan ohjastanut Tuomo ”Kiikan maestro” Mäkelä hevosella Rasluka. Hän voitti samana vuonna Suomen ajajaliigan ja ohjasti myös tuhannen voittonsa. Tuomo Mäkelä uudisti Kultaloimen voiton seuraavana keväänä hevosella Frances Min. Hän toisti Suomen ajajaliigan voiton vuonna 1976, jolloin Mäkelä voitti myös Porin St. Leger-ajon hevosella Flight Boy. Mäkelä palkittiin Raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä numero yksi. Viimeisen kerran 72-vuotias Kiikan maestro ajoi kilpaa Porin raviradalla joulukuussa 2003.

Porilaisvoitto Kultaloimessa saatiin keväällä 1974, jolloin Steinerin perheen omistama ja Harri Steinerin ohjastama Damokles voitti päälähdön. 70-luvun loppupuolen ohjastajanimi Kultaloimessa oli Pekka Korpi. Hän voitti kisan kolmasti hevosilla Meadow Trish, Star Reward ja Super Mon.

Charme Asserdal voittaa Kultaloimen

Kultaloimen 1980-luku alkoi komeasti. Ensimmäisen voiton vei yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaishevosista – Charme Asserdal. Tamma nousi lopullisesti eurooppalaiselle ravihuipulle vuonna 1978, kun se juoksi voittoon mm. Göteborgin Åby Stora Prisissä, Milanon San Sirolla ja Weinin Krieaussa. Heikki Korven ohjastaman Charme Asserdalin kilpaura päättyi syksyllä 1980, jolloin hevonen kärsi hankosidevammasta.

Kultaloimen 80-luvun mestariohjastaja oli taas Pekka Korpi. Hän voitti kilpailun viidesti hevosilla Super Mon, Leander Blue Chip, Keystone Joseph, Paint Chip ja Black Laukko.

Houston Laukko vei Kultaloimen kahtena perättäisenä vuonna 1993 ja 1994. Seuraavana vuonna Houston Laukko voitti ensimmäisenä Suomessa syntyneenä hevosena avoimen luokan Euroopan Mestaruuden. Houston Laukon ohjastaja Jorma Kontio voitti vuosina 1985 ja 1998 ohjastajien Euroopan Mestaruuden.

Kultaloimi on ollut Pekka Korven juhlaa

Vuosituhat vaihtui, mutta Pekka Korven menestys Kultaloimessa jatkui. Hän ohjasti voittoon Classico Merettillä vuosina 2004 ja 2005. Korven kolmas voitto tuli 2009 Express Merettin rattailla. Pekka Korvella on Kultaloimesta kaikkiaan 12 voittoa.

Express Type voitti Kultaloimen kahdesti peräkkäin 2011 ja 2012, ensimmäisen voiton ohjasti Harri Koivunen ja toisen Seppo Markkula.

Kovinta vauhtia Porin Kultaloimessa on pidetty vuosina 2013 ja 2014. Ensin Womannizer S rattaillaan Tommi Kylliäinen ja sitten Surpise Lord ohjastajanaan Ilkka Nurmonen ravasivat Kultaloimen ennätyksen 12,0.

Viime kevään 2019 Kultaloimen voitti Mika Forssin ohjastama T. Rex ajalla 12,7. Toivottavasti pääsemme nopeasti takaisin normaaliin elämään ja kirjoittamaan myös Kultaloimeen uutta historiaa. Kultaloimen 50-vuotisjuhlakin jo kovasti kolkuttelee tulollaan.

Kevätterveisin

Porin Ravit/ Janne Ojanen ja Jose Laaksonen

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä varmistaakseen, että saat parhaan kokemuksen verkkosivustoltamme.