Pelivihjeet Satakunnan Yrittäjäraveihin 27.9.2024


Lähtö 01

  1. 4,3
  2. 5,6,8,2,7,1,9
  3. 10,12,11


SATAKUNNAN YRITTÄJÄT –LÄHTÖ. Perjantain avauslähdössä suosikkikaksikko erottuu muuten selvästi, mutta molemmilla on kyllä konkreettinen laukkariski. (4) STONECAPES X-FILE ei vielä uran avauskilpailuissaan onnistunut, mutta viimeksi Forssassa ruuna pääsi näyttämään oikean osaamisensa. Tommi Kylliäinen otti Joni-Petteri Irrin valmennettavalla alun varman päälle ja haki sitten rytmin löydyttyä johtopaikan ensimmäisellä takasuoralla. Jatkossa homma oli kaiken aikaa täysin Stonecapes X-Filen hallinnassa. On ihme, mikäli Tobin Kronoksen poika ei ottele ravilla nytkin kärkisijoista. (3) SUNSHINE BOY on toinen kova voitontavoittelija, kunhan energinen ruuna kanavoi energiansa oikeisiin asioihin. Neljävuotias Jontte Boyn poika suoritti Turussa vuoden tauolta koelähdön Harri Koivusen käsiin siirtyneenä. Vaikka Sunshine Boy pääsi matkaan yksin paalulta, otti se pahan lähtölaukan. Raville selvittyään ruuna liikkui kuitenkin mukavasti. Viimeiset kaksi kierrosta sujuivat ilman kirittäjää 18,1-vauhdilla ja kirikierros 17,9-kyytiä. Askelten osuessa lankulle Sunshine Boy osaa avata auton takaa reippaasti. Tämä nähtiin Lahdessa 24.8.2023, jolloin ruuna johti alkumatkan 12,5-vauhtisella avauspuolikkaalla. (5) CLUB NORD CHERIE on B-ryhmän selkeä kärkinimi. Se oli viimeksi Vermossa 3. ulkoa hyväksyttävä neljäs, ja starttien myötä kuntopuntari osoittaa hiljalleen ylöspäin. Tamma pääsee reippaasti liikkeellekin. Lisäksi ainakin alustavan infon mukaan kengät on tarkoitus riisua ensimmäistä kertaa uralla. (6) UNPAID OVERTIME kiertyi viimeksi Forssassa Stonecapes X-Filen voittamassa lähdössä takamatkalta 2. radalle ilman selkää 1500 metriä ennen maalia. Ruuna kamppaili vielä viimeisistä rahasijoista laukatessaan loppusuoralla. Mikäli kaarrejuoksu sujuu kunnialla, on Unpaid Overtime ihan hyvä haastaja. (8) HIGHER KNOWING on ollut hieman tasainen. Tähän asti hevosen valmentaja on ajanut ruunan uran kaikki kilpailut, ja nyt Antti Teivainen yrittää saada hevoseen lisää puristusta. (2) CALLA CORONA PHOTO ei ole yltänyt vielä koskaan totoon, mutta tamma väläytteli kuitenkin kesällä muutamassa kilpailussa. Suoraan kahden kuukauden tauolta tamma tuskin on parhaimmillaan, mutta ainakin jatkoa ajatellen suoritusta kannattaa seurata, eikä uran ensimmäinen totosijakaan jo tässä hyvältä lähtöpaikalta mikään varsinainen jymypaukku olisi.

Lähtö 02

  1. 9,6,1,5
  2. 4,12,10,3,11,8,7,2
  3. -


KUJISPHOTO -LÄHTÖ. Kolmevuotias (9) LOVE COMES EASY on voittanut tänä vuonna jo kolmesti ja kohoaa takarivistäkin rankingin kärkipaikalle. Voitoista kaksi on tullut keulasta ja yksi 2. ulkoa 500 metrin kirillä, joten nyt juoksunkulku taitaa kylläkin olla vaativampi kuin uran tähänastisissa voittojuoksuissa. Viimeksi Vermossa Love Comes Easy sai johtopaikalla sen verran kovaa painetta vuotta vanhemmalta Shackhills Legacylta, ettei aivan selviytynyt Kuuma Cupin finaaliin. Ilman muuta Joni-Petteri Irrin valmennettava saa kuitenkin siitäkin suorituksesta täysin puhtaat paperit. Väliajat olivat 13,4-13,3-(15,7)-18,2. (6) IIVO FASTBACK aloitti uransa keväällä kolmella kaksarisijoituksella, mutta sen jälkeiset kolme kilpailua eivät ole tuoneet enää lisää totosijoja. Toissakertaisessa Forssan tauoltapaluussaan Iivo Fastback suoritti 2. sisältä ihan positiivisesti, sillä kirivaihekaan ei mennyt täysin sujuvasti. Sen sijaan tiistain suoritus Seinäjoella oli selkeä pettymys, sillä ruuna ei taistellut isona suosikkina missään vaiheessa totosijoista. Love Youn pojan oli tyytyminen viidentoista hevosen autolähdössä 4. ulkoa 700 metrin kirillä seitsemänteen sijaan. Ainakin paperilla vastus on nyt kuitenkin vielä Seinäjokeakin sopivampi, joten edelleen Iivo Fastbackilta pitää odottaa menestystä. Saa nähdä, miten juoksu lähtee kuutosradalta luontumaan. Keulaan eteneminen ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta missään tapauksessa se ei ole pelkästään omissa käsissä. (1) AMAZING IRONMAN painui viimeksi Forssassa alussa väkisin johtopaikalle ohi sisäpuoleltaan matkaan kiihdyttäneestä Iivo Fastbackista. Amazing Ironman oli kuitenkin täysin valmis jo 500 metriä ennen maalia ja väsyi lopulta tasan viimeiseksi. Lähtö oli reipasvauhtinen, sillä väliajat olivat 13,5-16,5-(16,0)-15,0. Amazing Ironman palasi Forssan kisaan tauolta, joten eiköhän ruuna ole nyt startti kropassa parempi. Viime kerran pahan taipumisen jälkeen keulasta ajaminen ei kuitenkaan välttämättä ole nyt mikään itsestään selvyys. (5) VIOLA WINDY kohoaa neljäntenä mukaan A-ryhmään. Tamman osakekurssi olisi ehdottomasti korkeimmillaan, mikäli se onnistuisi etenemään johtopaikalle. Uran toistaiseksi ainoa voitto tuli nimenomaan keulasta. Viola Windy ei kuitenkaan ole mikään starttiraketti, ja nytkään keulaan pääsy ei ole missään tapauksessa pelkästään omissa käsissä. Porin nelossija 26. päivä elokuuta tuli johtavan rinnalta vieläpä ensimmäiset 400 metriä kolmatta rataa kiertäen. (4) APPOLINA voi saada nappireissun 2. tai 3. sisällä. Sellaisella juoksunkululla totosija ei yllättäisi, vaikka puristusta saisikin olla enemmän. (12) GLADIATOR COMERY tuli viimeksi Forssassa 5. sisältä ihan positiivisesti perille, mutta lähtöasetelmat ovat haastavat. (10) FIREFLY toivoo reipasvauhtista juoksua, jolloin omaa pienet totosaumat.

Lähtö 03

  1. 3,2,4,8,9
  2. 6,7,5
  3. 1


FRESCO RAVINTOLAT –LÄHTÖ. Suomenhevosten Tammasarjasta löytyy viisi näistä asetelmista varsin tasavertaista menestyjäkandidaattia. (3) CARAMIITTA kohoaa rankingin ykkösnimeksi, vaikka on epäonnistunut viime kilpailuissaan. Viimekertainen epäonnistuminen tuli Villinmiehen Tammakilpailun karsintalähdössä. Caramiitta on kuitenkin osoittanut kesän parhaissa starteissaan olevansa näistä asetelmista vahva voitontavoittelija. Tamma kokee mielenkiintoisen kuskivahvistuksenkin, kun valmentajan jälkeen ohjiin tarttuu Jarmo Saarela. Mikkelin Tammasarjassa 20. päivä elokuuta Caramiitta oli ennätysajallaan hyvä kakkonen. Caramiitta ei pystynyt haastamaan nytkin vastassa olevaa Jokiniemen Hilimaa, mutta silloin Caramiitta lähti matkaan 60 metriä Jokiniemen Hiliman takaa, kun nyt välimatkaa lähdössä on vain 20 metriä. Jyväskylän Kuninkuusravien Pikkukuningattaressa Caramiitta paikkasi alkulaukkansa niin mukavasti, että olisi kyllä ravilla taistellut totosijoista. Nytkin tamma ylsi vielä viimeiselle rahasijalle kuudenneksi. (2) JOKINIEMEN HILIMA on tosi lahjakas neljävuotias tamma. A.T. Velin tytär nousi Mikkelin Tammasarjassa 2. sisältä 2. radalle ilman selkää vajaat 900 jäljellä, painui kärkeen 350 jäljellä ja jatkoi hallittuun voittoon ennen silloin 60 metriä taaempaa matkaan lähteneitä Caramiittaa sekä Tolvaa. Jyväskylän Kuninkuusravien Pikkuprinsessassa Jokiniemen Hilima laukkasi kahdesti. Ravilla tammalla olisi ollut täydet resurssit taistella Cimalluksen jälkeisestä kakkossijasta yhdessä Nätti Tianan kanssa. Myös (4) MAGIIKKA esiintyi Jyväskylän Pikkuprinsessassa edukseen. Tamma taisteli johtavan rinnalta vielä tiukasti kolmossijasta laukatessaan viimeisen kaarteen lopussa. Viimeksi Seinäjoella Magiikka vastaili johtopaikalta laadukkaassa Tammasarjassa 24-vauhtisessa lopetuksessa varmaan voittoon. Jokiniemen Hilima ja Magiikka lähtevät tavoittelemaan tosissaan voittoa, mutta toki sekin on huomioitava, että ne ovat lähdön ainoat neljävuotiaat, ja molemmat ovat vielä aika kokemattomia kilpailijoita. (8) LANDEN IITA oli mukana tämän vuoden Kuningatarkilpailussa, mikä on tietysti tähän lähtöön melkoinen meriitti. Kauden avausvoittoon on pitkältä takamatkaltakin täydet mahdollisuudet. Paljon riippuu siitä, miten juoksu lähtee luontumaan. Mikäli takahevoset saavat jo avauskierroksella edellään menevät kiinni, niin osakkeet nousevat tuntuvasti. Edeltä lähtevien tavoittaminen ei ole kuitenkaan aina helppoa, mikäli keulapäässä pidetään reipasta tempoa heti alusta alkaen. Kotiradan (9) HARJAN CORIA on sitten lähdön viides kova. Harjan Coria sijoittui kuukausi sitten Magiikan voittamassa Seinäjoen Tammasarjassa neljänneksi. Silloinkin kaksikon välimatka lähtötilanteessa oli 40 metriä, ja Harjan Coria hävisi Magiikalle selvästi. On kuitenkin syytä noteerata, että Harjan Coria on kilpaillut tässä välissä jo kolmesti, ja suoritustaso on ollut joka kerta selvästi tuota Seinäjoen kisaa parempi. Muun porukan kohdalla kaksarisijoitus olisi selkeä yllätys.

Lähtö 04

  1. 10,3,2
  2. 5,4,8,11,9
  3. 12,1,7,6


SIIKAISTEN KUNTA -LÄHTÖ. Toto5-avauksessa A-ryhmään nostetaan kolme hevosta, mutta molempiin Toto5-vihjesysteemeihin revitellään kuitenkin kaikki kahdeksan henkihevosta. (10) CAMERON WAKE voitti kaudella 2022 Emma Väreen käsistä neljästi, mutta viime kaudesta tuli täysin välivuosi eikä ruuna kilpaillut kertaakaan. Välivuosi vaikuttaa kuitenkin tehneen hyvää, sillä tänä vuonna ruuna on ollut Martti Uusi-Rannan käsistä entistäkin väkevämpi. Kauden viisitoista kilpailua on tuonut komeasti seitsemän totosijaa, ja kauden edetessä suoritustaso on mennyt vielä monta harppausta eteenpäin. Pilvenmäen Ponnahduslauta –karsinnan Cameron Wake voitti johtopaikalta kovassa lopetuksessa oikein varmasti ennen Supermackania. Väliajat olivat 14,5-18,5-(13,5)-09,5. Finaalissa Cameron Wake laukkasi lähtöön, mutta kiri vielä kovatasoisessa lähdössä komeasti viimeiselle korotetulle rahasijalle, eli kahdeksanneksi. Toki takarivin lähtöpaikka tuo omat haasteensa, mutta edessä on nopea avaaja, ja tuurien ollessa kohdallaan kymppiradalta voi päästä hyviinkin iskuasemiin. (3) MICKAN on viime kilpailujen perusteella löytänyt suoritusvarmuuden. Alla on kaksi mallikasta kakkossijaa. Toissakerralla Forssassa Kivikylän Komeetta –finaalissa Mickan johti alun ja jatkoi avauspuolikkaan kohdalla 2. sisällä. Sieltä tamma spurttasi lopussa pirteästi kakkoseksi. Richard Halm voitti. Viimeksi Turussa Mickan nousi 4. ulkoa 600 metrin kirillä New Grove Xtacyn vanavedessä mukavasti kakkoseksi ja haastoikin lopussa voittajan. Mickan on starttiraketti, joka ravilla täräyttää keulaan. Mickanilla on ajettu viime aikoina suosiolla selkäjuoksuja, mutta nyt hienoon vireeseen kohonneella tammalla voisi olla paikka kokeilla pikamatkalla keulataktiikkaakin. Oulun Toto75-finaalikierroksella Nousijadivisioonafinaalissa 3. sisältä kolmanneksi sijoittunut (2) QUEEN OF GOLD on lähdön kolmas A-hevonen. Voitto-osakkeet olisivat ehdottomasti korkeimmillaan keulasta, mutta kakkosradan lähtöpaikasta huolimatta keulaan ei ole kuitenkaan tässä helppo päästä. Pikamatkalla tamma voi tosin taistella huippupäivänään voitosta jopa johtavan rinnalta. Esimerkiksi Turussa 23. päivä elokuuta Queen Of Gold kesti johtavan rinnalta täydellä matkalla oikein kunniakkaasti neljänneksi pidettyään yllä aika reipasta tempoakin. Väliajat olivat 14,5-14,0-(16,0)-18,0. Kärkikolmikon muodostivat Richard Halm, Coconut Match ja Mickan. (5) ALWS LAUDATUR kilpailee elämänsä kunnossa, ja alla on jo kuusi peräkkäistä totosijaa. Sisäpuolella on kuitenkin useampikin nopea avaaja, ja lisäksi vastus kovenee viime starteista. Niinpä voittaminen ei ole helppoa, ja totoputken jatkaminenkin edellyttää kyllä onnistumista. (4) FARFALLONE oli viimeksi Forssassa takarivistä vähintään hyväksyttävä viides, ja nyt lähtöasetelmat ovat merkittävästi paremmat. Farfallone on yksi lähdön nopeista avaajista, ja ruuna on ehdottomasti parhaimmillaan nimenomaan näillä pikamatkoilla. Jere Kiveisen ajokki on potentiaalinen yllättäjä. (8) HER CASH on huonolla paikalla, mutta hevosena tamma on tähän lähtöön täysin kilpailukykyinen. Her Cash kiri viime Porin startissakin 5. ulkoa positiivisesti, vaikka joutui tyytymään Zagatin voittamassa lähdössä kuudenteen sijaan. Nyt Her Cash on sentään viime startista poiketen eturivissä, joten tuurien ollessa kohdallaan tamma voi päästä viime kertaa parempiin asemiin. Sekin on syytä muistaa, että Her Cashin uran toistaiseksi ainoa voitto tuli kesäkuussa Vermossa pikamatkalla johtavan rinnalta. (11) KEN’S CALLAHAN on napannut jo seitsemän peräkkäistä totosijaa, mutta missään tapauksessa tämä pikamatka ei ole ruunan bravuuri, joten vaikeista asemista totoputken jatkaminen edellyttänee ylivauhtista juoksua. Mikäli alku menee oikein rajuksi, voi Ken’s Callahan ehtiä voittokamppailuunkin. Myös mielimatkallaan kilpaileva (9) LOCKDOWN LADY mahtuu mukaan revitykseen. Se ei saanut toissakerralla Vermossa mahdollisuutta 3. sisältä. Toki kyseessä on tarkan juoksun hevonen.

Lähtö 05

  1. 2
  2. 11,10,12,9,4,5,8,6,3,7,1
  3. -


KUMEKO GROUP OY -LÄHTÖ. (2) TUISKU-TAIKA on Toto5-kohteiden ehdottomasti todennäköisin voittaja. Olavi Koiviston suojatilla on allaan kolme ylivoimaista keulavoittoa. Näistä yhdessä Tuisku-Taika lähti liikkeelle takamatkalta ja yhdessä takarivistä. Vastus on tasoltaan suunnilleen viime voittojuoksujen kaltainen, ja mikäli vain Tuisku-Taika on sinnepäinkään kuin viime starteissa, ei nopea ja ravivarma tamma ole nytkään lyötävissä. Keulavoitto on paljon tappiota todennäköisempi vaihtoehto. (11) ARON FRITZ on B-ryhmän niukka kärkirankkaus. Se oli viimeksi Lahdessa nappireissulla kärjen tuntumasta kelpo kakkonen vain kovalle Voe Nellukselle häviten. Tuisku-Taikan kukistaminen 20 metrin takamatkalta tuntuu aika kaukaa haetulta, mutta muista sijoituksista ruunan pitäisi pystyä tässä porukassa kamppailemaan. (10) MAKKONEN riitti Seinäjoella 2. ulkoa viidenneksi selvästi tämänkertaista kovemmassa lähdössä. Tätä edeltäneessä Ylivieskan kisassa ruuna kesti kiertelynsä ilman muuta sijoitustaan paremmin. Uran kymmenes ja tämän kauden ensimmäinen kakkossija on täysin mahdollinen. (12) YPÄJÄ NORPPA kuuluu edellä mainitun kaksikon kanssa täysin samaan ryhmään ja voi jäädä peleissä aliarvostetuksi. 7 oikein –lehden tallikommenttien mukaan ruunan pitäisi olla suoraan tauoltakin kutakuinkin normaalivireessä, jolloin Ypäjä Norppa on kyllä tähän porukkaan oikein realistinen kaksarihevonen. Kannattaa muistaa, että Ypäjä Norppa on kilpaillut usein paljon tätä kovemmissa Toto75-sarjoissa. Turussa 31. päivä toukokuuta Ypäjä Norppa saavutti 2. sisältä maksimisijoituksen, mutta edellä maaliin tullut kolmikko Sorelle, Villiheikki ja Fraasi olisi tähän lähtöön kovaa kaliiberia. Muita potentiaalisia kaksarihevosia ovat nousuvireinen ja kiertelemäänkin kykenevä (9) TUREN TOUHU, viime starteissaan lähinnä vain tasaisesti suorittanut (4) NEVAN VESSELI sekä heinäkuussa Härmässä suuryllättäjänä voittanut, ja jopa silloinkin selväksi suosikiksi pelatun Tuisku-Taikan kakkoseksi jättänyt, (5) SUIVISKA.

Lähtö 06

  1. 3,7
  2. 5,6,1,4,10,8,2,11
  3. 9,12


MAALAUSLIIKE TUOMIKOSKI –LÄHTÖ. (3) GREEN BOSS suorittaa jatkuvasti mukavasti. Viimeksi Teivossa ruuna spurttasi 5. sisältä positiivisesti viidenneksi. Nyt Green Boss voi hyvinkin päästä johtopaikalle, mistä on ottanut uran molemmat voittonsa. Forssassa 15. päivä heinäkuuta Green Boss voitti keulapaikalta Länsicupin karsintalähdön. Länsicupin finaalissa Teivossa 10.8. Green Boss siirtyi 3. sisältä 2. ulos viimeisellä takasuoralla ja tuikkasi kalkkiviivoilla kolmanneksi vain Evert Knowsille sekä Mara Frodolle häviten. (7) ROCK’N ROLL AX kohoaa toiseksi A-hevoseksi. Vaikka kunnon onnistumisia ei ole taulun kilpailuissa tullut, on ruuna esittänyt kaiken aikaa tähän lähtöön onnistuessaan riittävää menoa. Toissakerralla Turussa Rock’n Roll Ax jäi 2. sisälle pussiin ja joutui tyytymään tasaisessa lähdössä viidenteen sijaan. Tilaa saadessaan ruuna olisi kamppaillut takamatkalta startanneen Mico Mickin kanssa voitosta. Forssan nelossija 15. päivä heinäkuuta tuli niin vahvalla kiertelyllä, että totosijakin olisi ollut ansaittu. Nyt kuitenkin totosijat veivät The First Boy, Razzia ja Shackhills Glory. Porissa 5. päivä heinäkuuta Rock’n Roll Ax putosi lähtölaukkansa myötä selvästi viimeiseksi, mutta tuli vielä aivan kärjen tuntumassa neljäntenä maaliin, ja kaiken lisäksi kirivaiheessa jäi jossiteltavaakin. Rock’n Roll Ax ansaitsisi kunnon onnistumisenkin. (5) SECRET FOR EVER on vihdoin saanut juonen päästä kiinni. Alla on kaksi peräkkäistä voittoa, ja laukatkin ovat poistuneet kuvioista. Viime perjantaina Turussa Secret For Ever hyökkäsi 2. ulkoa 900 jäljellä, eteni 2. radalle ilman selkää 600 jäljellä, painui kärkeen 400 jäljellä ja jatkoi varmaan voittoon. Secret For Ever on yksi voittajakandidaateista, mutta se on kuitenkin noteerattava, että vastus kovenee alla olevista voittojuoksuista. Lisäksi ennakkoinfon mukaan kengät jäävät nyt jalkaan, kun taas molemmissa voittojuoksuissa takakengät on riisuttu. (6) POR GLAM ROCK on alisuorittanut rajusti kahdessa viime kilpailussaan. Kyvyt riittävät voitosta kamppailemiseen, mutta ruuna on nyt iso arvoitus. (1) FIND OUT jäi viimeksi Kaustisella 3. sisälle oikein hyvävoimaisena pussiin. Find Out ei ole kovinkaan nopea, mutta mikäli lähdöstä tulisi jostain syystä kovavauhtinen, olisi vauhtikestävä ruuna Jarmo Saarelan opastuksella oikein potentiaalinen yllättäjä. (4) ARVIX ALL voi saada nappireissun 2. tai 3. sisällä, minkä jälkeen totosija on mahdollinen. Voitto olisi kuitenkin yllätys. Viimeksi Kaustisella Arvix All oli 2. sisältä hyväksyttävä neljäs. Find Out jäi pussiin nimenomaan Arvix Allin taakse. (10) MYSTERY FOR EVER aloitti kautensa pitkän tauon jälkeen kahdella mukavalla loppukirillä, mutta sitten tuli mutkia matkaan. Nyt ruuna palaa sairaustauolta, eikä ole heti kuumimpia suosikkeja. (8) READY FOR TOMORROW kohdalla kasiradan lähtöpaikka laskee selvästi mahdollisuuksia yllätykseen. Ruuna on kuitenkin ihan kelpo vireessä.

Lähtö 07

  1. 11
  2. 3,10,12,6,4,7,8
  3. 2,9,1,5


LOGISTINEN.FI –LÄHTÖ. Kylmäveristen illan ykkössarjassa nähdään koko Seinäjoen tiistain ykkössarjan kärkinelikko. Vaikka (11) VILLE KALLE oli tiistaina tämän nelikon heikoin lenkki, nostetaan se tässä ainoaksi A-hevoseksi. Ville Kalle laukkasi 1100 metriä ennen maalia noustuaan taustalta kiriin 3. radalle. Sen jälkeen ori ei ehtinyt enää kuin neljänneksi, vaikka tuli maaliin koko porukan kovinta kyytiä. Muiden hidastaessa Ville Kalle piti vauhtinsa vahvasti maaliin asti. Päätöskierroksen Ville Kalle kulki ulkoratoja pitkin 24,7-vauhdilla. Lähdön väliajat olivat 26,0-26,0-(26,5)-26,5. Mikäli Ville Kalle ei olisi laukannut, olisi se kyllä jyrännyt voittotaistoon yhdessä Rankkarin kanssa. Toki laukan uhka on nytkin konkreettinen, mutta mikäli Ville Kalle ravaa koko matkan, on se vahvasti kiinni voitossa. Ville Kallelle löytyy viisi hyvää haastajaa. (3) RANKKARI esiintyi tiistaina Seinäjoella vahvasti edukseen. Ruuna siirtyi neljännellä sijalla sisäradalta 2. ulos 1200 jäljellä, eteni johtavan rinnalle 500 jäljellä ja lipui loppusuoralla ylivoimaiseen voittoon. Se oli samanlaista parasta Rankkaria mitä nähtiin myös juhannuksena Härmän voitossa. Rankkari on tehnyt tänä vuonna muitakin hyviä juoksuja, mutta pitää kuitenkin muistaa, että mikään viimeisen päälle voittajahevonen ruuna ei kuitenkaan ole, eikä kilpailumotivaatio muutenkaan riitä läheskään aina loppuun asti. (10) VIESMANNI ei ollut mukana tiistain Seinäjoen kisassa, mutta Jouni Miettisen valmennettavalla on allaan kaksi totosijaa hyvillä suorituksilla. Toissakerralla Lahdessa Viesmanni jyräsi ykköseksi vajaan kierroksen kirillä 3. ulkoa. Viimekertaisessa Jyväskylän kolmossijassaan Viesmanni taivalsi viimeiset 1600 metriä 2. rataa ilman selkää. Lähtöasetelmat ovat sikäli hyvät, että Viesmanni saa lähteä rauhassa omalta paalultaan, ja Ville Kalle sekä Gott Klirr joutuvat lähtemään liikkeelle 20 metriä taaempaa. (12) GOTT KLIRR laukkasi tiistaina Seinäjoella heti lähdössä, mutta kiri vielä hyvin kakkoseksi. Ilman muuta Antti Ala-Rantalan suojatti on vakava voitontavoittelija. (6) PATE POLLEA voi olla lähdön jokerikortti. Kolme tauon jälkeistä kilpailua ei ole tuonut vielä menestystä, sillä saldona on kaksi hylkäystä ja Teivon hyväksyttävä viides sija johtavan rinnalta. Pate Pollea otti kuitenkin viime perjantaina Turussa laukkojensa lomassa lupaavasti vauhtia, ja ruuna suorastaan uhkuu nousuvirettä. Ravilla edes voitto ei tulisi yllätyksenä. Myös tauolta palaava (4) RALLAN RUHTINAS on potentiaalinen voittajakandidaatti. Kyseessä on menestyksekäs hevonen, jonka uran 42 kilpailua on tuonut 25 kaksarisijoitusta. Rallan Ruhtinas avaa askelten osuessa lankulle vauhdikkaasti. (7) BONUS DIAMANT sijoittui tiistaina Seinäjoella Ville Kallen edellä kolmanneksi. Se oli vasta toinen tauon jälkeinen startti, joten ruuna voi nyt olla vieläkin parempi, mutta silti voitto yllättäisi.

Lähtö 08

  1. 2,7
  2. 11,3,1,12,10,5,4
  3. 9,6,8


TEOLLISUUSKYMPPI –LÄHTÖ. Toto5-pelin päätöskohteen suosikit kilpailevat tosi kovassa vireessä. (2) DAMAVEND kohoaa huippupaikalta rankingin ykkösnimeksi. Damavend aloitti Antti Ala-Rantalan käsistä Haapajärvellä 9. päivä kesäkuuta heti voitolla, ja jatkossakin menestystä on tullut kaiken aikaa. Mikä parasta, suoritustaso on viime aikoina noussut vielä entisestään, ja tamma on ollut jäätävän hyvä. Viimeksi Lappeenrannan Haastajadivisioonakarsinnassa Uncia sai vetää johtopaikalla mailin matkalla avauskierroksen 14,0-vauhdilla eikä ymmärrettävästi ollut voitettavissa, mutta Damavend oli 5. ulkoa runsaan 800 metrin kirillä mainio kakkonen. Tätä edeltäneessä Pilvenmäen Ponnahduslauta –finaalissa Damavend oli 3. ulkoa runsaan 700 metrin kirillä oikein hyvä kolmas. Juoksun tempo oli täysin takahevosia vastaan, ja kärkiviisikosta Damavendiä lukuun ottamatta kaikki muut lähtivätkin matkaan paalulta. Damavend kulki viimeiset 700 metriä kolmatta rataa pitkin hulppeasti 10,1-kyytiä! Näistä asetelmista Damavend on todennäköinen keulahevonen ja sitä myöten myös selkeä ykkösrankkaus. (7) DOUBLE STRIKE ei ole nopea avaaja, mutta se on muuten niin väkivahvassa vireessä, että kohoaa toiseksi A-hevoseksi. Juoksunkululliset asiat ovat kuitenkin lähtökohtaisesti vahvasti Damavendin puolella. Double Strike joutui lähtemään viimeksi Seinäjoen Haastajadivisioonakarsinnassa liikkeelle piippuhyllyn lähtöpaikalta. Ruuna kohottautui 5. ulkoa 3. radalle 1100 jäljellä ja sai pian Lex Lincolnin eteensä. Selkä ei kuitenkaan vetänyt, ja niinpä ruunan oli suunnattava 4. radalle 400 jäljellä. Double Strike kiri vahvasti, muttei kuitenkaan aivan ehtinyt vaikealla juoksulla ohi selvästi helpomman reissun saaneesta Special Gunista. Tätä edeltäneessä Lahden kisassa Double Strike kiertyi 4. ulkoa johtavan rinnalle 1500 jäljellä. Ruuna painui kärkeen 400 jäljellä ja irtosi vahvalla suorituksella ylivoimaiseen voittoon. Päätöspuolikas oli 11,5-vauhtinen. Tämänkertainen tehtävä on kuitenkin selvästi Lahtea tiukempi. (11) BWT FALCON ei ole päässyt viime starteissa auton takaa eturivistä ravilla matkaan. Teivossa 19.8. alkuhaparointi oli kuitenkin sen verran lyhyt, että BWT Falcon selviytyi ensin 4. sisälle ja pääsi etenemään viimeisen kaarteen lopussa sujuvasti 2. sisälle. Sieltä ruuna spurttasi kalkkiviivoilla ykköseksi. Kahdessa viime kilpailussa lähtölaukat ovat olleet niin pahoja, että realistiset menestymismahdollisuudet ovat menneet heti kättelyssä. Ruuna on kuitenkin esittänyt laukkojensa jälkeen vahvaa virettä. Takarivistä ravilla matkaan lähtemisen luulisi onnistuvan, joten BWT Falconiin on syytä suhtautua vakavasti. Toki haalarihommia on kyllä luvassa. (3) MICO MICK sijoittui viimeksi Lappeenrannassa 2. ulkoa Damavendin jälkeen kolmanneksi. Ruuna on jo pidemmän aikaa kilpaillut huippuvireessä. Damavend, Double Strike ja BWT Falcon ovat paljon väkivahvempia hevosia, mutta mikäli Mico Mick onnistuisi pääsemään Damavendin taakse 2. sisälle, ei edes voitosta kamppaileminen olisi mahdottomuus. (1) RED CAVIAR aloittaa uusista käsistä, ja ainakin 7 oikein –lehden tallikommenttien mukaan ruunan pitäisi olla heti ihan hyvällä mallilla. Kun juoksupaikkakin lienee 2. tai vähintään 3. sisällä, ei totosijakaan olisi yllätys. (12) DAMON HILL TREB ja (10) ROMAN TILE ovat tulosriviään kyvykkäämpiä, mutta molempien kohdalla asetelmat ovat haastavat, minkä lisäksi Damon Hill Treb hakee vielä huippuvirettä ja Roman Tile palaa nyt kauden kuukauden tauolta.

Lähtö 09

  1. 4
  2. 10,12,14,6,3,5,2,13,9,7,16,8
  3. 1,15,11


SEASONS MONTÉ CUP. Montélähdössä (4) KATAPULT AVENGER kohoaa suursuosikiksi. Bird Parkerin pojan montésaldo on loistava, sillä kuusi kilpailua on tuonut viisi voittoa sekä yhden kakkossijan, ja ruuna on ollut suorastaan häikäisevän hyvä. Viimeksi Forssassa Katapult Avenger singahti 2. sisältä kärkeen 600 jäljellä ja irtosi ylivoimaiseen voittoon. Päätöspuolikkaan ruuna kulki tyylitellen peräti 12,5-vauhtia. (10) WINTER OAK on selvä kakkosrankkaus, vaikka takarivin lähtöpaikka onkin nopeaa avaajaa vastaan. Winter Oakilla on allaan kaksi peräkkäistä montévoittoa. Viimeksi Vermossa ruuna hallitsi johtopaikalta varmoin ottein läpi matkan. Katapult Avengeria vastaan voittoputken jatkaminen on kuitenkin tiukassa. (12) LANGEN’S MOTÖRHEAD ja (14) UNELMAKO lähtevät tiukimmin haastamaan Winter Oakia kamppailussa oletetusta kakkossijasta. Langen’s Motörhead ja Unelmako ovat keskenään varsin tasavertaisia, joten päivän vire ja juoksunkulku ratkaisevat keskinäisen paremmuuden. Edellisen kerran kaksikko on kohdannut toisensa Jyväskylässä 26. päivä heinäkuuta. Silloin Unelmako kiri lopussa kakkoseksi ja 3. ulkoa 900 metriä ennen maalia johtavan rinnalle kiertänyt Langen’s Motörhead sijoittui neljänneksi. Lähdön voitti ylivoimaisesti silloin 40 metriä Unelmakon ja Langen’s Motörheadin edeltä matkaan lähtenyt Katapult Avenger. (6) ARCTIC FUN on suorittanut molemmissa Porin montélähdöissään täysin hyväksyttävästi ja lukeutuu sekin pelihevosiin. Sitten tuleekin todella tasaista. (3) CANTINA V.W. on onnistunut tänä vuonna montélähdön totoravitasolla voittamaan ja tulee rankingissa seuraavana. Voitto tuli tosin ilman kenkiä, kun nyt ainakin alustava balanssi on kengät jalassa.

Lähtö 10

  1. 4,6,5,12
  2. 7,11,9,8,2,1,10,3
  3. -


K-SUPERMARKET HANSA -LÄHTÖ. Tasainen lähtö, missä jokaiselle osallistujalle on annettava täysin realistinen totomahdollisuus. A-ryhmään kohoaa lopulta neljä hevosta. (4) NIGHT SNOWSTORM ei ole voittanut vielä koskaan urallaan, mutta ruunan fyysinen kunto on sillä tolalla, että tässä uran avausvoittoon avautuu hyvä mahdollisuus. Viimeksi Turussa Night Snowstorm hehkutti takamatkalta alun 3. rataa, kunnes pääsi laskeutumaan avauspuolikkaan jälkeen 3. ulos. Toisen kaarteen lopussa ruuna iski uudelleen ja eteni johtavan rinnalle kierros ennen maalia. Night Snowstorm joutui antautumaan johtavan rinnalta viimeisen kaarteen lopussa, mutta kesti vauhtijuoksussa vaativalla juoksunkululla urheasti neljänneksi. Lähdön väliajat olivat 17,0-17,5-(16,0)-16,5, ja tasaisen reipasvauhtisessa Nuorten Sarjassa Night Snowstorm oli koko kärkiseitsikosta ainoa, joka lähti matkaan takamatkalta. (6) KAT’S HYPE on ollut kahdessa viime kisassa pelikansalle myrkkyä. Ensiksi Seinäjoella Kat’s Hype spurttasi 2. sisältä jymy-yllättäjänä (T5-peliosuus 1%) pirteästi hallittuun voittoon. Sen ansiosta ruuna pelattiin viimeksi Teivossa selväksi suosikiksi (T5 31%), mutta tällä kertaa lopputuloksena oli kymmenes sija. Kat’s Hype taivalsi valtaosan matkasta johtavan rinnalla, mistä lannistui hetkessä 400 jäljellä. Kat’s Hype avaa auton takaa reippaasti, ja nyt juoksu voi taas onnistua selvästi viime kertaa paremmin. Ruuna on vakava voitontavoittelija. Kolmevuotias (5) AGADIR STAR on parantanut otteitaan kauden edetessä. Alla oleva Teivon tasapääkolmossija tuli varsin laadukkaasta Kriteriumkokeesta. Toki Agadir Star sai hyvän juoksun 2. sisällä. Antti Teivainen on mielenkiintoinen kuskivahvistus, mutta runsaan kuukauden starttiväli tuo omat kysymysmerkkinsä. Laukkojakin on tullut vielä aika paljon. Agadir Starilla on joka tapauksessa potentiaalia otella tämän lähdön kärkisijoista. (12) MATTEO WIBB aloittaa Antti Ala-Rantalan käsistä. Matteo Wibb ei ole vielä koskaan yltänyt totosijoille ja lähtöpaikkakin on huonoin mahdollinen, mutta silti ruunaan on syytä suhtautua heti vakavasti. Antti Ala-Rantalan tallikunto on tälläkin hetkellä vahvalla tolalla, vaikka voittoja ei kovista lähdöistä ole liukuhihnalta tullutkaan. (7) MELISSA hävisi viimeksi Turussa Night Snowstormille selvästi, mutta nappasi kuitenkin Nuorten Sarjassa viimeisen rahasijan tauon jälkeen ihan positiivisella suorituksella. Melissa ei ole vielä toistaiseksi ole esittänyt minkäänlaista lähtönopeutta, mutta mikäli tamma pääsisi auton takaa liikkeelle suhteellisesti kovempaa kuin voltista, niin se nostaisi osakkeita. (11) MAS GINA pujotteli viimeksi Jyväskylässä 4. sisältä oikein positiivisesti kakkoseksi. MAS Gina on tähän lähtöön täysin kilpailukykyinen, mutta tamma joutuu lähtemään liikkeelle viime kerran tavoin takarivistä, eikä sisäratoja pitkin pujotteleminen välttämättä onnistu toista kertaa peräkkäin. (9) ALBERT MATCH ei ole vielä esittänyt varsinaisia leijonan elkeitä, vaikka uralle yksi Maarianhaminan voitto mahtuukin. Kykyjä varmasti on nähtyä parempaan, mutta lisänäyttöjä odotellessa ruuna ei ole nyt kuumimpia suosikkeja.

Lähtö 11

  1. 11
  2. 10,4,5,14,16,12,6,1,8,3,13,9,2,7,15
  3. -


MARAKATTI -LÄHTÖ. Kokonaisuudessaan erittäin haastava pelipähkinä, missä vielä laukat voivat muokata aika tavalla juoksunkulkua sekä tulojärjestystä. (11) TEIJAN ROMEO on tosin helppo nostaa suosikiksi, sillä ravilla kovakuntoinen ruuna on 40 metrin takamatkaltakin tukevasti kiinni voitossa. Valitettavasti vain laukan uhka on suosikillakin erittäin konkreettinen. Viidestä viime kilpailusta kolme on pilaantunut laukkoihin. Kahdesti Teijan Romeo on ravannut koko matkan, ja molemmilla kerroilla tuloksena on ollut voitto. Teijan Romeolta löytyy tähän lähtöön riittävästi niin vauhtia kuin kestävyyttä, kunhan vain laukat eivät pilaa juoksua. Suosikin jälkeen on sitten todella hankalaa. (10) METKUPOIKA olisi heinäkuisen Porin kakkossijansa kaltaisena suosikin ehdoton ykköshaastaja, mutta silloin alla oli säännöllinen starttirytmi, kun taas tähän kilpailuun Metkupoika palaa kahden kuukauden tauolta. Kyllä se varmasti otteissa ainakin jonkin verran näkyy. (4) HALLAPIRTIN ILONA oli viimeksi Seinäjoella täysin hyväksyttävä viides uudella ennätysajallaan. Nyt tammalla on tauon jälkeen startti kropassa, eikä vastuskaan ole aivan yhtä kova. Ennen taukoaan Seinäjoella Hallapirtin Ilona taisteli johtavan rinnalta kakkossijasta laukatessaan päätössatasella. (5) REISSUMIÄS kohdalla korkea rankingsijoitus perustuu yksinomaan viimekertaiseen Teivon kilpailuun. Siinä Reissumiäs pujotteli 2. sisälle 1500 jäljellä ja livahti keulaan 800 jäljellä. Ruuna kamppaili kärkirintamassa ennätysajallaan kakkoseksi, ja vastaavanlaisella menolla otellaan hyvistä sijoituksista tässäkin lähdössä. (14) LOUKON MISSI on epävarma tapaus, joka pilaa usein laukkoihin. Kahdessa viime startissa ravi on kuitenkin maittanut ja tuloksena on kaksi peräkkäistä kaksarisijoitusta. Kaustisen voittojuoksussaan Loukon Missi eteni johtopaikalle vajaat 1500 jäljellä. Loukon Missi on vauhtikestävä puurtaja, mutta laukkariski on edelleen konkreettinen, ja muutenkin 40 metrin takamatkalta on omat haasteensa. (16) HIEKAN HOHTO pystyy ravatessaan näistäkin asetelmista ilman muuta pärjäämään, sillä ruuna kilpailee huippukunnossa. Valitettavasti vain koko matkan ravaaminen ei ole kovinkaan todennäköistä. (12) VILIN TUULAHDUS laukkasi viimeksi Turussa lähtösuoralla, mutta ylsi vielä ihan mukavasti kolmanneksi. Vauhtivarat riittävät, mutta puristusta saisi olla joskus hieman enemmän. (6) JONNAN LOISTE sooloili uran avauskilpailussaan Forssassa ylivoimaiseen voittoon. Vastus kuitenkin kovenee nyt todella merkittävästi, ja lisäksi ruuna sai viimeksi muiden edellä täysin häiriöttömän juoksun. Vaikka Jonnan Loiste ei ole vielä kilpailutilanteessa laukannut, niin Helena Horilan kommenttien perusteella kyseessä ei ole lainkaan niin ravivarma tapaus kuin uran alun perusteella voisi päätellä. Toki Jonnan Loiste pystyy onnistuessaan parantamaan viimekertaista tulostaan, mutta kyllä ruunaan kuitenkin kannattaa suhtautua tällä kertaa varauksella. (1) TUUCCA on ehdottomasti selvästi ennätystään parempi ja olisi ravilla potentiaalinen yllättäjä. Neljävuotias Caijuksen poika on kuitenkin vielä tässä vaiheessa uraa erittäin epävarma.


TOTO5 (lähdöt 4-8)

Pieni systeemi
I 2,3,4,5,8,9,10,11 (12,1)
II 2 Tuisku-Taika (11,10)
III 3,7 (5,6)
IV 11 Ville Kalle (3,10)
V 3,7,11 (3,1)
48 riviä*0,20 euroa = 9,60 euroa

Suuri systeemi
I 2,3,4,5,8,9,10,11 (12,1)
II 2 Tuisku-Taika (11,10)
III 1,3,5,6,7 (4,10)
IV 3,4,6,10,11,12 (7,8)
V 2,3,7,11 (1,12)
960 riviä*0,10 euroa = 96 euroa

PÄIVÄN DUO (lähdöt 7-8)

Pieni systeemi
I 11 Ville Kalle
II 2,7
2 yhdistelmää

Suuri systeemi
I 3,4,6,10,11,12
II 2,7
12 yhdistelmää

TROIKKA (lähtö 5)

Pieni systeemi
I 2 Tuisku-Taika
II 10,11,12
III 4,5,9,10,11,12
15 yhdistelmää*0,50 euroa = 7,50 euroa

Suuri systeemi
I 2 Tuisku-Taika
II 4,5,9,10,11,12
III kaikki
60 yhdistelmää*1 euro = 60 euroa

TROIKKA (lähtö 7)

Pieni systeemi
I 11 Ville Kalle
II 3,4,6,10,12
III 3,4,6,10,12
20 yhdistelmää*0,50 euroa = 10 euroa

Suuri systeemi
I 11 Ville Kalle
II 3,4,6,7,10,12
III 3,4,6,7,8,10,12
36 yhdistelmää*1 euro = 36 euroa

TROIKKA (lähtö 8)

Pieni systeemi
I 2 Damavend
II 3,7,11
III 1,3,7,11
9 yhdistelmää*1 euro = 9 euroa

Suuri systeemi
I 2 Damavend
II 1,3,7,11
III 1,3,4,5,7,10,11,12
28 yhdistelmää*1 euro = 28 euroa

TROIKKA (lähtö 9)

Pieni systeemi
I 4 Katapult Avenger
II 10 Winter Oak
III 6,12,14
3 yhdistelmää*2 euroa = 6 euroa

Suuri systeemi
I 4 Katapult Avenger
II 6,10,12,14
III 2,3,5,6,7,8,9,10,12,13,14,16
44 yhdistelmää*1 euro = 44 euroa

Vihjeet laati Jouni Toroska