Pelivihjeet St. Leger -raveihin 19.10.2024



Lähtö 01

  1. 3,12,11,1,8
  2. 7,2,5,9
  3. 6,10,4


PORIN ÄSSÄT –LÄHTÖ. Lauantain avauslähdössä viisi pelihevosta erottuu selvästi. Nämä kaikki nostetaan A-ryhmään, joskin (3) TEIJAN ROMEO on sen verran selkeä ykkösrankkaus, että ihan yhtä hyvin se olisi voinut toimia lähdön ainoana A-hevosena. Teijan Romeon kohdalla laukkariski on kuitenkin sen verran korkea, että se ei ole mikään varma onnistuja. Kahdessa viime kisassa ravi on kuitenkin maistunut. Viimeksi Jyväskylässä Teijan Romeo kontrasi johtopaikalta lopulta varmaan voittoon, vaikka kanssakilpailija kävi loppusuoralla vähän edelläkin. Tätä edeltäneessä Porin kisassa Hannu Hietasen suojatti jäi voittovoimissa pussiin. (12) MELEKO KOMMEE ja (11) HETVIN KINGI ovat vahvoja menestyjäkandidaatteja 60 metrin takamatkaltakin. Molemmat ovat vahvoja lopuntulijoita, joille tämä keskipitkä matka on plussaa. Meleko Kommee hyökkäsi viimeksi Jyväskylässä 3. ulkoa 1200 jäljellä ja sai pian selän eteensä. Ruuna suuntasi 4. radalle 350 jäljellä ja kiri mukavasti kakkoseksi vain Larshilille häviten. Hetvin Kingi on erittäin epäonnistumisaltis tapaus, mutta onnistuessaan ruuna pystyy näissä lähdöissä menestymään. (1) CRISTOX on kehittynyt viime aikoina selvästi. Teivon tiistaisessa kolmossijassa Costellon poika taivalsi viimeiset 1200 metriä johtavan rinnalla. Avauslähdön viides pelihevonen on viimeksi Turussa selvästi tämänkertaista helpomman lähdön varmasti voittanut (8) TULI-LEISKUVA. On kuitenkin huomattava, että Teivossa 17. päivä syyskuuta Meleko Kommee oli selityksittä Tuli-Leiskuvaa parempi.

Lähtö 02

  1. 3,4,6,2
  2. 1,7
  3. 5,8


NEUFRAU OY –LÄHTÖ/HAASTAJADIVISIOONAKARSINTA. Päivän toisessa lähdössä A-ryhmään nostetaan neljä hevosta. Niukaksi ykköseksi rankingissa kohoaa (3) COSTNER, vaikka rahallisesti sarja ei ole oriille kovinkaan edullinen. Kahdessa viime startissa on tullut laukkoja, mutta varsinkin tätä edeltänyt Vermon ykkössija tuli mallikkaalla suorituksella. Siinä Costner lähti hänniltä reissuun 1300 metriä ennen maalia, eteni kärjen kimppuun kierros jäljellä, pääsi laskeutumaan johtavan rinnalle 600 jäljellä ja väänsi väkevästi otteen keulasta vastaan hangoitelleesta Fiilistästä. Muut hävisivät lopulta tälle kaksikolle runsaasti, ja voiton kylkiäisenä syntyi myös hevosen uusi ennätystulos. Autolähtö ja keskipitkä matka ovat Costnerille plusmerkkisiä asioita – näin uskaltaa sanoa, vaikka tämä onkin oriin ensimmäinen kerta näin pitkällä matkalla. Kuskikin vahvistuu valmentajasta Arto Hammariin. Hammar on ajanut Costnerilla kilpaa kerran aiemmin, kutakuinkin tasan vuosi sitten Lahdessa. Silloin Costner laukkasi kärkikamppailusta vähän ennen maalia ja tuli hylätyksi, mutta ilman laukkaa ori olisi alittanut ensimmäistä kertaa urallaan 1.30-rajan, joten kyllä Hammar silloinkin sai hevoseen lisätehoja. Myös (4) HOTVILLE voisi ihan yhtä hyvin olla lähdön ykkösrankkaus. Ruuna on todellakin löytänyt suoritusvarmuuden, ja alla on jo neljä peräkkäistä voittoa. Viimeksi Seinäjoella Hotville nousi 3. ulkoa selässä 3. radalle 900 jäljellä, iski vapaata rataa kärjen kimppuun 400 jäljellä ja marssi oikein varmaan voittoon. (6) TULI KEILA spurttasi tiistaina Teivossa johtavan takaa terävästi ykköseksi. Taulussa näkyvät elokuun voitot tulivat johtopaikalta. Porissakin ruuna eteni takarivistä huolimatta kärkeen jo 200 juostuna. Tuli Keila on lähdön nopein hevonen ja kuntokin on kohdallaan, mutta näin pitkää matkaa ruunalla ei ole kuitenkaan aiemmin ajettu ja se on vähintään lievä arvoitus. On mielenkiintoista nähdä, valitseeko hevosen hyvin tunteva Esa Holopainen tällä matkalla keula- vai selkätaktiikan. Myös viimeksi Lahdessa Haastajadivisioonakarsinnassa 3. ulkoa 650 metrin kirillä neljänneksi riittänyt (2) VILLIHEIKKI kohoaa vielä niukasti mukaan A-ryhmään. Kyseisessä Lahden kisassa Villiheikin jälkeiset sijat vieneet (1) HYMYNPILKE ja (7) VIKKEN TÄHTI kärkkyvät suosikkien epäonnistumisia. Vikken Tähti jaksoi Lahdessa 2. radalta ilman selkää kunniakkaasti viidenneksi ja Hymynpilke sijoittui 2. ulkoa kuudenneksi.

Lähtö 03

  1. 7,3,2,9
  2. 5,1,11,8,12,6,4,10
  3. -


MRS TIIMI OY –LÄHTÖ. Tasainen lähtö, missä lähdön nuorin ja starttimäärältäänkin selvästi kokemattomin hevonen (7) FONTE aloittaa rankingin. Italiassa syntynyt ja siellä ennen Suomeen tuloaan kilpaillut kolmevuotias on nyt kilpaillut Suomessa Henna Halmeen käsistä kahdesti Lappeenrannassa. Avauskilpailussa runsaan kolmen kuukauden tauolta Fonte kesti johtopaikalta Cartivet Meetingin karsintalähdössä ihan mukavasti viidenneksi. Varsinkin, kun ottaa huomioon tamman ylienergisyyden matkan aikana. Myös viimeksi Fonte juoksi keulassa, mutta suoritus ei ollut likimainkaan yhtä hyvä, sillä tamma väsyi jo 500 metriä ennen maalia. Lähtöjen matkavauhtikin oli kutakuinkin identtinen, joten senkään taakse ei voi mennä. Koskapa alla on taas kuukauden starttiväli, niin välttämättä kaikki ei ollut viimeksi ihan kohdallaan. Suomen avauksen perusteella Fonte on kyllä tähän lähtöön riittävä hevonen, ja pikamatka on ehdottomasti laskettava energiselle sekä nopealle tammalle plussaksi. (3) SECRET FOR EVER kohdalla kolmen kilpailun totoputki katkesi viime Porin raveissa, eikä ruuna aivan yltänyt rahoillekaan. Ei suoritus silti vaikeista asemista ollut sen huonompi kuin tätä edeltäneessäkään Porin kilpailussa. Tällä kertaa lähtöasetelmat ovat viime kilpailusta poiketen loistavat, joten kauden kolmas voittokin on täysin mahdollinen. (2) POWER CAT kohdalla alla oleva neljän kuukauden tauko vaikeuttaa kilpailuvireen arvioimista. Joka tapauksessa lyhyt matka ja kakkosradan lähtöpaikka on loistava alkuasetelma nopealle avaajalle. Power Cat juossee joko keulassa tai 2. sisällä, ja mikäli ori on samassa iskussa kuin keväällä, se kyllä ottelee ilman muuta kärkisijoista. Uran toinen voittokin olisi tällöin täysin mahdollinen. Neljäntenä A-ryhmään kohoaa (9) BOLD DIABLO. Sen hyvän ja huonon päivän ero on valtava, ja valitettavasti oikein huippupäiviä osuu kohdalle aika harvoin. Mikäli Bold Diablo on kuitenkin yhtä hyvä kuin voittaessaan Porissa 2. radalta ilman selkää, se kyllä riittää tässäkin lähdössä aivan kärkeen. (5) BORUPS BIANCA aloittaa tasaisen B-ryhmän. Se eteni viimeksi Seinäjoella takamatkasta huolimatta kärkeen jo avauspuolikkaan kohdalla ja voitti täysin hallitusti. Kunto on siis kohdallaan, mutta tämänkertainen lähtö on kyllä merkittävästi viimekertaista Seinäjoen kisaa kovatasoisempi. Borups Bianca lienee yksi niistä, joka ottelee heti kiihdytysvaiheessa lähdön parhaista juoksupaikoista. (1) MYSTERY FOR EVER ei vakuuttanut viimeksi, mutta nyt starttiväli on paljon lyhyempi ja lähtöpaikkakin on paras mahdollinen. Näistä asetelmista ruuna on nappionnistumisella potentiaalinen yllättäjä. (11) MACK COMEBACK joutui tyytymään viimeksi Porissa viidenteen sijaan huolimatta nappireissusta johtavan takana. Niinpä ruuna ei ole nyt huonolta lähtöpaikalta kuumimpia suosikkeja.

Lähtö 04

  1. 2,3,5,7
  2. 1,4,10,6,8,12,11,9
  3. -


KALLELAN ORIASEMA -LÄHTÖ. Myös toinen Duo-kohde ja päivän ensimmäinen troikkalähtö on todella tasainen – tässä lähdössä yhdenkään hevosen kohdalla totosijaa ei voida pitää minkäänlaisena yllätyksenä. (2) ROYAL LUCA nappasi viime viikolla kaksi niin näyttävää kirivoittoa, että on rankingin luonnollinen ykköshevonen. Royal Luca ei ole mitenkään varma kiihdyttäjä, mutta mikäli kiihdytysvaihe menee kunnialla, päässee ruuna kakkosradalta hyviin iskuasemiin. Keulapaikasta Royal Luca kuitenkaan tuskin kamppailee. (3) ARCTIC DEXPRESS ei riittänyt viimeksi Vermossa 4. sisältä, mutta se oli rahallisestikin tämänkertaista kovempi lähtö. Tätä edeltäneessä Vermon kisassa Arctic Dexpress siirtyi 5. sisältä 4. ulos 600 jäljellä ja tuikkasi lopussa mukavasti kolmanneksi. Tämänkertaisessa tehtävässä Arctic Dexpress on hyvältä paikalta vakava voitontavoittelija. Santtu Raitala kuskina ei ainakaan heikennä menestymismahdollisuuksia. (5) PETER TIE torjui viimeksi Forssassa suursuosikki Coconut Matchin uhittelut niin alussa kuin lopussakin ja kamppaili johtopaikalta niukkaan voittoon. Ruuna voi nytkin päästä johtopaikalle, jolloin tavoittelee tiukasti voittoa. (7) ARTFUL GRACE on lähdön neljäs A-hevonen. Se on tehnyt tänä vuonna hyvän nousun sarjoissa. Lähtöjen koventuessa menestyskulku on katkennut, mutta edelleen tamma kilpailee oivassa vireessä. Alla oleva Kuopion nelossija tuli Ponsse Cupin karsintalähdöstä johtavan rinnalta. Seiskaradalta riskinä on nytkin joutua taivaltamaan johtavan rinnalla, sillä ei hännille peruutteleminenkaan olisi hyvä vaihtoehto. Nimenomaan lähtöpaikkojen vuoksi Artful Grace putoaa rankingissa neljänneksi A-hevoseksi. Kuntonsa puolesta tamma ei häviä tässä kenellekään. (1) ANASAZI FACE kiri viimeksi Porissa 4. ulkoa sen verran positiivisesti kolmanneksi, että on nyt ykkösradan lähtöpaikalta potentiaalinen yllättäjä. (4) ZARA JOSEFINA panostaa varmasti lähtöön. Varsinkin johtavan takaa totosijaan olisi hyvät mahdollisuudet. Viimekertainen Teivon nelossija tuli 4. sisältä. Seuraavina rankingissa tulevat viimeksi Lahdessa kovatasoisessa Jokimaa Tekee Tähtiä –finaalissa kelpo suoritukseen venynyt (10) BETTERBEGOODTOME sekä viimeksi Porissa pussiin jumittunut (6) ART FLOWER.

Lähtö 05

  1. 8,1
  2. 4,5,2,3,6
  3. 9,7


NAKKILA-LUVIA OSUUSPANKKI –LÄHTÖ/HOPEADIVISIOONAKARSINTA. Toto75-pelin avauskohde pyritään selvittämään vihjesysteemeissä kahdella rastilla. (8) CALLELA IKAROS on kilpailuvireeltään lähdön ehdoton ykköspyssy. Valitettavasti vain Callela Ikaros vaikuttaa riitaantuneen Hippoksen arvontakoneen kanssa. Tämä on nimittäin jo kahdeksas kerta putkeen, kun Callela Ikaroksella on autolähdössä joko kasirata tai takarivin lähtöpaikka. Kovissa lähdöissä tämä tietysti näkyy menestyksessäkin, ja vain tästä syystä taulussa ei ole tällä hetkellä yhtään voittoa. Alla on kuitenkin mainioita kakkossijoja. Viime lauantaina Lahdessa Callela Ikaros kiri 6. ulkoa oikein hyvin kakkoseksi. Excusez Moi voitti. Tätä edeltäneessä Vermon kisassa Callela Ikaros mankeloi tasaisen kovalla tempolla keulassa juosseen suursuosikki Marlon Bokon neljänneksi, mutta nappireissun saanut Bolt Kronos punnersi lopussa edelle. Lähtöpaikka on totutun huono ja tuo tietysti taas omat haasteensa, mutta kuntonsa puolesta ruuna on valmis voittamaan. Lähtöasetelmien ansiosta (1) BOH ERRE kohoaa toiseksi pelivalinnaksi Toto75-systeemeihin. Ruunan kaksi ensimmäistä Suomen kilpailua ei ole tuonut vielä totosijaa. Teivossa lähtöpaikkakin oli toki huono, mutta myös suoritus 4. ulkoa oli vielä hieman tasainen. Viimeksi Turussa Boh Erre eteni kärkeen 300 juostuna, mutta kovavauhtinen avaus verotti lopussa ja ruuna taipui viidenneksi. Lähdön väliajat olivat 09,0-12,5-(15,0)-13,5. Nyt on luvassa Boh Erren Suomen uran kolmas kilpailu, ja eiköhän nousuvire jatku edelleen. Pikamatkalla koko matkan johtoon on ykköspaikalta täydet mahdollisuudet, kun kova Callela Ikaroskin on jälleen kerran huonolla lähtöpaikalla. Ainakin alustavasti nyt on tarkoitus riisua kaikki kengätkin. (4) BOLT KRONOS aloittaa laadukkaan B-ryhmän. Se on esiintynyt viime starteissa jatkuvasti edukseen. Viime lauantaina Lahdessa Bolt Kronos tuikkasi 3. sisältä pirteästi ja sijoittui Callela Ikaroksen jälkeen kolmanneksi. Myös tätä edeltänyt Vermon voitto tuli 3. sisältä. Silloin jopa kovan juoksun johtavan rinnalta tehnyt Callela Ikaros jäi lopussa taakse. (5) GLOBAL DASH on aloittanut Suomen uransa Antti Ala-Rantalan käsistä hyvin. Neljästä kilpailusta on irronnut kaksi voittoa sekä yksi kolmossija. Jyväskylän keulakolmosessa Global Dash hävisi Combat Fighterille sekä Callela Ikarokselle, ja ainakin sen juoksun perusteella Callela Ikaroksen kukistaminen on nytkin vaikeaa. (2) PICCADILLY tähtää johtavan selkään, mistä totosaumat olisivat korkeimmillaan. (3) DOREA FRIDO epäonnistui viimeksi St. Legerin karsinnoissa, mutta nappasi sitä ennen kaksi peräkkäistä voittoa. Kunto on kohdallaan, mutta tämä ei missään tapauksessa ole tamman mielimatka. (6) PIECE OF HERO kiri viimeksi Lahdessa loppusuoraa 4. sisältä mukavasti. Suoritustaso on kuitenkin vaihdellut. Piece Of Hero pystyy avaamaan askelten osuessa lankulle kuskin halutessa erittäin vauhdikkaasti, ja ruuna on kuutosradan lähtöpaikasta huolimatta suurin uhkatekijä Boh Erren keulapaikan pitämiselle.

Lähtö 06

  1. 3,6,10,7,5,2,1
  2. 9
  3. 4,8


SEASONS MONTÉ CUP FINAALI 2024. Tästä ei pelipähkinä enää paljon vaikeammaksi voi mennä. Ainakin allekirjoittaneelle tämä lähtö on kuin erittäin liukas saippua – kunnon otetta ei vain saa millään. Toto75-systeemeihin revitellään suosiolla seitsemän ratsukkoa, ja näiden kesken rankingjärjestys voisi olla oikeastaan minkälainen tahansa. (3) UPPER FACE olkoon marginaalinen ykkösrankkaus, vaikka silläkin on allaan kuukauden starttiväli sekä tavallista vaisumpi kärrylähdön suoritus. Upper Face on kuitenkin oikein hyvä montéhevonen. Tämän kauden viisi montéstarttia on tuonut kaksi voittoa sekä kolme kakkossijaa. Montén SM-finaalissa ruuna sijoittui kakkoseksi, silloin Janita Antti-Roikon ohjastamana. Kauden kaikki muut neljä montéstarttia ovat nimenomaan Maija Forsin käsialaa. (6) INTERLUDE FERM on aloittanut montéuransa kahdella vahvalla kakkossijalla. Molemmat ovat tulleet johtavan rinnalta. Ainakin lähtökohtaisesti keskipitkä matka on pelkkää plussaa. Kengätkin on nyt tarkoitus riisua. Miisa Pulkkanen voitti viime vuonna tämän SEASONS Monté Cupin finaalin, silloin Mandela Zonin kanssa. (10) NINJA ZON on kilpaillut tänä vuonna raviratsastuksessa kuusi kertaa. Saldona on kaksi voittoa, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmossija. Montén SM-finaalissa tamma sijoittui neljänneksi. Kärrypuolella Ninja Zon osallistui tänä vuonna Tammavaltikkaankin, mutta siellä rima oli liian korkealla. (7) SCORZONE on montén tämän vuoden Suomen mestari. Alla oleva Oulun kärrylähdön voitto osoitti vireen olevan edelleen kohdallaan. Ilman muuta ruuna on vakava voitontavoittelija. (5) KATAPULT AVENGER on lähdön selvästi nuorin sekä kokemattomin kilpailija, ja voittosummankin puolesta neljävuotias ruuna kilpailee nyt niin kovassa ylisarjassa, ettei voiton pitäisi olla mahdollinen. Katapult Avenger on kuitenkin menestynyt montélähdöissä jäätävän hyvin. Kahdeksan kilpailua on tuonut seitsemän voittoa sekä yhden kakkossijan. Erityisesti Vermon Monté-Derbyn voitto 30. päivä elokuuta tuli sellaisella suorituksella, että sen perusteella ruunalla on kyllä sanansa sanottavana näinkin kovassa lähdössä. Katapult Avenger eteni kyseisessä kisassa kärkeen 500 metriä ennen maalia ja irtosi ylivoimaiseen voittoon. Voittotulos oli 14,2 ja päätöspuolikkaan kellotus 12,6 – nämä siis täysin ilman kirittäjää, ja missään tapauksessa kaikki ei ollut vielä pelissä. (1) MANDELA ZON voitti viime vuonna tämän SEASONS Monté Cupin finaalin ja (2) EXAUDIO VICI sijoittui kakkoseksi. Hevosina molemmat ovat tähänkin lähtöön kovaa kaliiberia, mutta kummankaan kohdalla tämä kausi ei ole sujunut ollenkaan suunnitelmien mukaan, joten molempien kohdalla kilpailuvireen yllä on kysymysmerkkejä. Kyllä tähänkin kaksikkoon pitää silti suhtautua vakavasti. (9) SANDERSON sijoittui montén SM-finaalissa heinäkuussa kolmanneksi, mutta tämän hetken vire ei välttämättä ole aivan yhtä hyvä. Kun lisäksi Sandersonin ja Elina Leinosen ensimmäinen yhteinen kilpailu pilaantui viimeksi Turussa laukkoihin, jää ruuna revityslähdössäkin vain varahevoseksi.

Lähtö 07

  1. 6,12
  2. 2,1,11,4,9,8,7,3,10,5
  3. -


WISENETWORK –LÄHTÖ/HAASTAJADIVISIOONAKARSINTA. Suosikkikaksikko erottuu jonkin verran, mutta kummankin kohdalla luvassa lienee sen verran paljon haalarihommia, että haastajatkin saavat täyden mahdollisuuden. (6) DOUBLE STRIKE on väkivahva puurtaja, joka tekee aina parhaansa. Ruuna ei kuitenkaan ole nopea avaaja, ja sen vuoksi haalarihommia on tehtävä menestyksen eteen kutakuinkin joka startissa. Double Strike on kuitenkin osoittanut, että paikka johtavan rinnallakin sopii sille oikein hyvin, joten ruunalla voi arkisesta lähtönopeudesta huolimatta ajaa aktiivisesti. Viime Porin vierailullaan Double Strike oli 3. ulkoa hyvä kakkonen vain keulasta hallinneelle Damavendille häviten. (12) VINCENT VICI on toinen kova A-hevonen, mutta näiltä lähtöpaikoilta Double Strike juossee Vincent Vicin etupuolella ja on siksi ykkösrankkaus. Vincent Vici on voitokas hevonen, joka on vielä viime kuukausina kehittynyt isoin harppauksin. Derbyn karsintalähdössä Vincent Vici hävisi vain finaalinkin todella vakuuttavasti voittaneelle Lightning Stridelle, ja myös finaalin suoritus oli loppusuoran laukkaa lukuun ottamatta mallikas. Viimeksi Turussa Vincent Vici jyräsi Kasvattajakruunu-alkuerässä varmaan voittoon 2. radalta ilman selkää. Fly By Me, Sahara Commander, Albarino Sala ja Odin Orden jäivät selityksittä taakse. (2) LADY MARINET ja (1) ZAGAT pystyvät nopeina avaajina hyödyntämään hyvät lähtöpaikkansa. Lady Marinet kiri toissakerralla Turussa Kasvattajakruunu-alkuerässä 2. sisältä loppusuoralla varmaan voittoon. Viimeksi Lady Marinet joutui tyytymään Kasvattajakruunu-alkuerässä kahdeksanteen sijaan, mutta lähtö oli tasoltaan selvästi voittojuoksua kovempi, minkä lisäksi lähtöasetelmat olivat pahoin vastaan. Tamma oli viimeksikin täysin normaali. Zagat on joutunut lähtemään kolmessa viime startissa liikkeelle takarivistä. Ori on kuitenkin pontevilla loppukireillään osoittanut kilpailevansa huippukunnossa, joten näistä asetelmista Elina Leinosen suojatti on potentiaalinen menestyjä. (11) CALLELA ALFA toivoo ylivauhtista juoksua, jolloin vauhtikestävä viisivuotias nousee loppukirissä korkealle. Viimekertaisessa Turun Haastajadivisioonakarsinnassa Callela Alfa jäi ykkösradalta 4. sisälle, mistä pääsi vajaat 1200 metriä ennen maalia 3. sisälle. Ruuna siirtyi 3. ulos 800 jäljellä, nousi lähdön voittaneen El Cheapon selässä 3. radalle 600 jäljellä, hakeutui 4. radalle 300 jäljellä ja kiri mukavasti kolmanneksi. (4) VOICE OF REASON on tähän paikkaan vaikea arvioitava. Tamma kilpaili heinä- ja elokuussa muutaman startin loistovireessä, kunnes ei ollut enää Pilvenmäen Ponnahduslauta –karsinnoissa 29. päivä elokuuta parhaimmillaan. Sen jälkeen edessä oli kuukauden paussi, mutta myöskään paussin jälkeinen kilpailu ei sujunut positiivisissa merkeissä. Voice Of Reason majaili Turussa läpi matkan hännillä ja laukkasi vielä loppukaarteessa. Mikäli Voice Of Reason kilpailisi kauden parhaimpien starttiensa tasollaan, olisi se realistinen voitontavoittelija. Nopea avaaja on yksi lähdön keulavaihtoehdoistakin. (9) CAMERON WAKE on kohonnut Martti Uusi-Rannan käsissä tänä vuonna mainioon iskuun ja on nytkin yksi monesta mahdollisesta. (8) PRINCESS STAHL taipui Turussa johtopaikalta seitsemänneksi. Starttiväli on nyt selvästi sopivampi, mutta kasiradan lähtöpaikka vaikeuttaa tuntuvasti. Myös (7) TOP CLASS KEMP kohdalla lähtöasetelmat ovat aika vaikeat. Syyskuisessa Teivon kakkossijassaan Top Class Kemp sai nappireissun ja hävisi silloin vain keulasta voittaneelle Vincent Vicille.

Lähtö 08

  1. 2,3
  2. 5,4,11,7,1,6
  3. 10,8,9


FESTUM –LÄHTÖ/PRONSSIDIVISIOONAKARSINTA. (2) LET’S GET IT UP toimii T-pelien vihjesysteemien luottohevosena. Let’s Get It Up on kilpaillut tänä vuonna vain kahdesti. Kausi alkoi toukokuussa Kouvolan voitolla, mutta sitten edessä oli taas taukoa, joka päättyi kaksi viikkoa sitten Turussa. Siellä Let’s Get It Up nousi 4. ulkoa Xet Diablon selässä 3. radalle 800 jäljellä ja jatkoi ilman selkää viimeisen takasuoran lopussa. Nytkin vastassa oleva Xet Diablo vastasi varmasti, mutta Let’s Get It Up kiritti tätä hyvin ja sijoittui kakkoseksi. Ilman muuta oletuksena on, että pitkän tauon jälkeinen kilpailu vei ruunaa vielä ainakin napsun verran eteenpäin. Lähtöpaikkakin on tällä kertaa paras mahdollinen. Edes keulaan eteneminen ei tulisi yllätyksenä, mutta se ei ole pelkästään omissa käsissä. Joka tapauksessa näiltä lähtöpaikoilta Let’s Get It Upin pitäisi päästä juoksemaan Xet Diablon etupuolella, mikä voi tässä kohtaa olla voiton kannalta ratkaiseva tekijä. Let’s Get It Up on vihjaajan arvioissa koko Toto75-kierroksen todennäköisin voittaja. (3) XET DIABLO on sitten erittäin selvä ykköshaastaja. Viimeksi Turussa Xet Diablo oli jäänyt ykkösradalta jo 6. sisälle, kun pääsi nousemaan sujuvasti 3. ulos toisessa kaarteessa. Xet Diablo hyökkäsi 3. ulkoa 800 jäljellä, eteni johtavan rinnalle 600 jäljellä ja jyräsi varmaan voittoon ennen Let’s Get It Upia. Xet Diablo on muutenkin esittänyt viime starteissaan vahvaa virettä. Viimeksi Turussa Xet Diablo piti siis Let’s Get It Upin varmasti takanaan, mutta nyt Let’s Get It juossee etupuolella, minkä lisäksi sillä on viiden kuukauden tauolta startti kropassa. (5) DREAM COMBO nostetaan jokerikorttina B-ryhmän kärkinimeksi. Suoritustaso on jonkin verran heitellyt, mutta parhaimmillaan neljävuotias ori on näihin lähtöihin täysin kilpailukykyinen. Esimerkiksi toissakerralla Forssassa Dream Combo kesti Pronssidivisioonakarsinnassa 2. radalta ilman selkää täysin kunniakkaasti viimeiselle rahasijalle, sillä ori pääsi revittelemään 2. radalle ilman selkää vasta 1500 metriä ennen maalia, ja tempo oli jatkossakin tasaisen reipas. Lähtökohtaisesti sekin on merkki positiivisista treeniotteista, kun Janne Korpi intoutuu ajamaan vielä syyskeleillä kilpaa. (4) LAKE’S ELMER piti viimeksi Teivossa johtopaikalta takamatkalta startanneen suuren suosikin Thai Profitin loppuun asti takanaan. Lake’s Elmer avannee nytkin keulapaikalle. Muille johtopaikka tuskin on tarjolla, mutta mikäli Let’s Get It Up etenee voimalla nopeasti rinnalle, saattaa selkäjuoksukin tulla kyseeseen. Yhtä kaikki, Lake’s Elmerillä on hyvät totosaumat, mutta sekä Let’s Get It Upin että Xet Diablon kukistaminen ei tule olemaan helppoa. (11) INFORMED AM on kohonnut huippuvireeseen. Viime lauantaina Lahdessa Antti Ala-Rantalan suojatti onnistui voittamaan Pronssidivisioonakarsinnan piippuhyllyn lähtöpaikasta sekä päätöspuolikkaan lyhyestä laukasta huolimatta. Informed Am joutuu taas lähtemään liikkeelle isoimmalla numerolla, ja viime lauantain voitosta huolimatta voiton uusiminen olisi kyllä kova temppu. (7) BROLLE F. oli viime Vermon kilpailussaan johtavan rinnalta umpirehti kolmas. Senkin kohdalla voitto yllättäisi, mutta totosija ei.

Lähtö 09

  1. 11
  2. 9,16,13,10,15,4,1,8,7,6,5,12
  3. 14,2


KUMEKO GROUP OY –LÄHTÖ/PRONSSI- VS. HOPEADIVISIOONAKARSINTA. Kokonaisuudessaan todella tasainen lähtö, mutta (11) TANGEN OVE on silti selkeä valinta ainoaksi A-hevoseksi. Antti Veteläisen valmennettava on ollut viime starteissaan jatkuvasti niin hyvä, että asioiden luontuessa tämän lähdön pitäisi kyllä olla voitettavissa. Viimekertainen Turun L. Fabritius Memorialin kirivoittokin tuli lopulta helppoon tyyliin. Ei Tangen Ove silti mikään ylikylä tähän laatulähtöön ole, joten on takamatkan viitosradalta juoksunkulullisia riskitekijöitäkin. Mikäli suosikki ei voita, on kenttä todella avoin. (9) TANGEN SVENN aloittaa B-ryhmän. Se kilpailee huippukunnossa, ja alla on jo seitsemän peräkkäistä totosijaa. Viimeisin Suomen kilpailu on peräisin Forssasta 14. päivä syyskuuta, ja silloin Tangen Svenn oli johtavan rinnalta oikein hyvä kakkonen vain keulasta voittaneelle Birgerille häviten. (16) SUVIONNI oli viime lauantaina Lahdessa tyyliltään alkumatkasta kovin epävarma ja laukkasikin avauspuolikkaalla. Rytmin löydyttyä Suvionni tuli kyllä lopulta taustalla mukavasti maaliin. Ennen viime kilpailua alla oli kuukauden starttiväli, ja nyt kun ruuna sai viime lauantailta startin alle, pitäisi ylimääräistä energiaa olla viime kertaa vähemmän. Näin rytminkin pitäisi löytyä nopeammin. Mikäli näin on, on väkivahva ruuna ravia polkiessaan näistäkin asetelmista huippuvaarallinen. (13) KINDERI lannistui kuukausi sitten Jyväskylässä Tangen Oven voittamassa lähdössä keulasta loppusuoralla täysin. Mikäli ori palaa kuitenkin edellisten kilpailujensa tasolle, on se täysin realistinen menestyjä. Kyseessä on nopea avaaja, joka voi edetä takamatkan juoksuradalta heti kärkikuvioihin. (10) TARAORI voitti syyskuussa Oulussa Pronssi- vs. Hopeadivisioonafinaalin keulapaikalta. Samalla 1.25-raja alittui ensimmäistä kertaa lahjakkaan kuusivuotiaan ruunan uralla. Väliajat olivat 26,5-25,5-(24,0)-23,0. Oulussa seuraavaksi sijoittuneet Tangen Svenn, Ksar ja Kinderi lähtivät matkaan 20 metriä Taraorin takaa, mutta nyt Taraori on näiden kanssa samalla paalulla. Tehtävä siis tiukkenee selvästi. On tosi mielenkiintoista nähdä kuinka kovaan suoritukseen Taraori tällä hetkellä divisioonaa ylempänä pystyy. (15) ZELOS pilasi viimeksi Vermossa pelinsä laukkoihin, mutta vaikutti muuten normaalilta. Zelos on tottunut menestymään, mutta asetelmat eivät ole todellakaan helpot, ja haalarihommia on luvassa. (4) RANKKARI on huippukunnossa, mutta kilpailuhuumori ei aina riitä ratkaisumetreille asti. Tässä porukassa puristuksessa ei saa olla puutteita, mikäli mielii menestyä. (1) UHMAPELI, (8) VIESMANNI, (7) KSAR, (6) SALALIITTO, (5) KARLAS ja (12) HELKAN TOIVO ovat nekin täysin realistisia totohevosia tässä tasaisessa laatulähdössä.

Lähtö 10

A) 14,13,10
B) 8,12,2,4,16,15,3,9
C) 11,6,7,1,5

KIVIKYLÄN KOTIPALVAAMO SATAKUNTA-AJO 2024. (14) CARU epäonnistui Kriteriumissa suosikkina avauspuolikkaan laukkojen muodossa, mutta kulki silloinkin laukkojensa jälkeen todella lujaa. Datamaatin mukaan viimeiset 1200 metriä sujuivat peräti 23,2-vauhdilla. Muuten taulussa onkin tällä hetkellä vain voittoja. Satakunta-ajon karsintalähdössä Caru laukkasi lähdössä lyhyesti ja jatkoi tämän jälkeen selvästi viimeisenä. Alun takkuiluista huolimatta Caru eteni vielä hallittuun voittoon. Päätöskierroksen Camrin poika kulki ulkoratoja pitkin 24,1-vauhdilla. Tämänkertainen juoksuradan lähtöpaikka lienee Carulle viimekertaista kolmosrataa parempi. Harri Sulun valmennettavalla on hyvä sauma ottaa nopea revanssi Kriteriumin kärkihevosista, mutta tosi hyviä ovat kovimmat vastustajatkin, joten kyllä Satakunta-ajon voittaminen edellyttää suosikiltakin onnistumista. (13) ALARIK HUIKEA voitti Kriteriumin vakuuttavalla keulasuorituksella V.G. Voiton kilpailuennätystä sivuavalla komealla tuloksella 25,2. Viikon takaisessa Satakunta-ajon karsintalähdössä Alarik Huikea näytti jo lipuvan niukkaan voittoon, mutta otti vähän ennen maalia pari huonoa askelta ja jäi niukaksi kakkoseksi. Joka tapauksessa suoritus oli viimeksikin hyvä, ja eiköhän finaalissa nähdä taas vieläkin parempaa. Viime startista poiketen takakengät on taas tarkoitus riisua, ja ajotaktiikkakin saattaa olla viime kertaa aggressiivisempi. Alarik Huikea lähtee kamppailemaan tosissaan voitosta. (10) VÄLKKER nousee kolmantena mukaan A-ryhmään. Kriteriumissa johtavan takaa komeasti kolmanneksi sijoittunut Välähdyksen poika oli Satakunta-ajon toinen karsintavoittaja. Ruuna kiertyi vauhdilla 2. radalle ilman selkää 1200 jäljellä, iski puolimatkassa prässin päälle, painui kärkeen 650 jäljellä ja selviytyi ykköseksi tasapäisessä kamppailussa Alarik Huikean kanssa. Kriteriumissa johtavan rinnalta väkivahvalla suorituksella kakkoseksi sijoittunut (8) LANDEN TOIVO käynnistää tasokkaan B-ryhmän. Viikon takaisessa karsintalähdössä Caru tykitti loppusuoralla selityksittä edelle, vaikka oli laukannut lähdössä ja vastaavasti Landen Toivo pääsi etenemään johtopaikalle jo 850 metriä ennen maalia. Vaikka Landen Toivo tekee laatutyötä kilpailusta toiseen, ei kaksariputken jatkaminen ole tässä lähdössä helppoa. (12) KAUKOMIELI sijoittui Kriteriumissa neljänneksi ja viimekertaisessa Satakunta-ajon karsintalähdössä kolmanneksi. Molemmilla kerroilla ori laukkasi alussa lyhyesti, mutta kummassakaan tapauksessa asialla ei ollut sijoituksen kannalta merkitystä. Kaukomieli kilpailee hienossa vireessä, mutta kuumimmat suosikit vaikuttavat vieläkin paremmilta. (2) TOMAN TUIKKU voi olla paalulta potentiaalinen totohevonen, vaikka jäi karsintalähdössä seitsemänneksi ja 60 metrin takamatkalta lähtee useampi todella kova menijä. Toman Tuikku ei riittänyt karsintalähdössä lainkaan Välkkerille sekä Alarik Huikealle, mutta kannattaa noteerata, että ori menetti kolmossijan vasta 100 metriä ennen maalia, ja ennen karsintalähtöä alla oli kahden kuukauden starttiväli. Mikäli Toman Tuikku otti tauon jälkeisen kovan startin oikealla tavalla, ei edes totosija olisi kivikovasta vastuksesta huolimatta mikään yllätys. (4) KIRASSI on nopea avaaja ja voi roikkua kärjen tuntumaan. Ihan kärkisijoja ajatellen vastus kuitenkin pelottaa. (16) KUKKAROSUON VEIJO ja (15) ROKKIJÄTKÄ ovat hyviä neljävuotiaita, joilla on tapana tulla rehdisti maaliin asti. Vastus on kuitenkin niin kivenkova, että näistä asetelmista jo kärjen tuntumaan nouseminen olisi oikein hyvä saavutus.

Lähtö 11

A) 12,13
B) 1,14,7,8,2,3,4,5,9
C) 11,10,6,15

TEOLLISUUSKYMPPI ST. LEGER 2024. St. Legerissä selkeä suosikkikaksikko lähtee liikkeelle 40 metrin takamatkalta. (12) MAIN STAGE ja (13) MASSIMO HOIST ottivat toisistaan mittaa jo viikon takaisessa karsintalähdössä. Massimo Hoist pääsi sujuvasti 2. ulos, kun taas Main Stage matkasi lopulta 4. ulkona. Main Stage kohottautui 3. radalle 1100 metriä ennen maalia ja sai pian Massimo Hoistin eteensä. Massimo Hoist eteni johtavan rinnalle 600 jäljellä, minkä jälkeen Main Stage jäi 3. radalla ilman selkää. Main Stage tuli tapansa mukaan vahvasti maaliin asti, mutta Massimo Hoist vastasi tälle varmasti. Nyt nähdään mielenkiintoinen uusintaottelu, joka tällä kertaa voi ihan hyvin kääntyä Main Stagelle. Vihjaajan oletuksena on, että Main Stage voi parantaa karsintajuoksusta Massimo Hoistia enemmän. Joka tapauksessa päivän vire yhdistettynä juoksunkulkuun tulee ratkaisemaan kaksikon paremmuuden. Molemmilla ollaan varmasti valmiita tekemään jo aikaisia ratkaisuja, mikäli tilanne sitä edellyttää. (1) CALLELA ELLEN voitti karsintalähdön isona yllättäjänä, vaikka laukkasi lähdössä lyhyesti ja heti perään vielä pahemmin. Suoritus oli sen verran hyvä, että nyt Callela Ellen kohoaa jo loistoasetelmista kovan suosikkikaksikon ykköshaastajaksi. Viimeksi voltin nelosradalta kiihdyttäminen oli tammalle vaikeaa, mutta ykkösradalta kiihdyttäminen sujunee merkittävästi paremmin ja jopa keulapaikan pitäminen voi hyvinkin onnistua. (14) IMPERATOR oli karsintalähdössä vahva kakkonen. Kärjen tempo oli maltillista, joten ori lähti 6. ulkoa reissuun jo 1700 metriä ennen maalia. Johtavan rinnalla ollut valjakko kierrätti hetken Imperatoria ulkopuolellaan, joten paikka johtavan rinnalta irtosi vasta 1200 jäljellä. Nyt muut hoitanevat vauhdinpidon, ja Imperator päässee iskemään vasta kirikierroksella. Mikäli Imperator kuitenkin mielii kukistaa samalta paalulta lähtevät Main Stagen sekä Massimo Hoistin, on oriin nostettava suoritustasoa entisestään – olettaen tietysti, että suosikkikaksikko kilpailee omalla tasollaan. (7) AN-DORRA kiri karsintalähdössä 5. ulkoa vaikeista asetelmista niin hyvin neljänneksi, että juoksun luontuessa tamma voi olla lähdön yllättäjä. (8) AVA DI ALESSIA oli karsintalähdössä joukon hänniltä aseeton, eikä pystynyt seuraamaan kirisuoralla An-Dorraa. Nyt juoksu voi luontua paremmin, ja kengätkin on tarkoitus riisua. Totosija ei olisi yllätys, mikäli tamma pääsee iskemään vasta kirivaiheessa hyvin onnistuneen selkäjuoksun jälkeen. Sekin on huomioitava, ettei karsintapäivän kurainen rata ollut missään tapauksessa tammalle ainakaan plussaa. (2) ICELLA, (3) NOTHINGCOMES ja (4) FORTNITE pääsevät matkaan paalulta, ja ainakin jonkun näistä juoksu tullee onnistumaan hyvin. Toki voitto olisi melkoinen huippuonnistuminen, mutta ei totosijaa näidenkään kohdalla minään varsinaisena yllätyksenä voisi pitää. B-ryhmään mahtuvat myös karsintalähdössä vain Massimo Hoistille sekä Main Stagelle hävinnyt (5) ODIN ORDEN sekä viime vuonna Kriteriumin voittanut (6) GOD HYPERION, joka ei saanut karsintalähdössä missään vaiheessa mitään tuntumaa terävimpään kärkeen kierroksen kirillä 4. ulkoa.


TOTO75 (lähdöt 5-11)

Pieni systeemi
I 1,8 (4,5)
II 1,2,3,5,6,7,10 (9,4)
III 6,12 (2,1)
IV 2 Let’s Get It Up (3,5)
V 11 Tangen Ove (9,16)
VI 10,13,14 (8,12)
VII 12,13 (1,14)
168 riviä*0,05 euroa = 8,40 euroa

Suuri systeemi
I 1,8 (4,5)
II 1,2,3,5,6,7,10 (9,4)
III 1,2,4,6,7,8,9,11,12 (3,10)
IV 2 Let’s Get It Up (3,5)
V 9,11,13,16 (10,15)
VI 10,13,14 (8,12)
VII 12,13 (1,14)
3024 riviä*0,05 euroa = 151,20 euroa

TOTO4 (lähdöt 8-11)

Pieni systeemi
I 2 Let’s Get It Up (3,5)
II 11 Tangen Ove (9,16)
III 10,13,14 (8,12)
IV 12,13 (1,14)
6 riviä*1 euro = 6 euroa

Suuri systeemi
I 2 Let’s Get It Up (3,5)
II 1,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,15,16 (14,2)
III 2,8,10,12,13,14 (4,16)
IV 12,13 (1,14)
156 riviä*0,20 euroa = 31,20 euroa

PÄIVÄN DUO (lähdöt 3-4)

Pieni systeemi
I 7 Fonte
II 2,3,5,7
4 yhdistelmää

Suuri systeemi
I 7 Fonte
II kaikki
12 yhdistelmää

PÄIVÄN DUO (lähdöt 10-11)

Pieni systeemi
I 14 Caru
II 12,13
2 yhdistelmää

Suuri systeemi
I 10,13,14
II 12,13
6 yhdistelmää

TROIKKA (lähtö 4)

Pieni systeemi
I 2,3,5,7
II 2,3,5,7
III 2,3,5,7
24 yhdistelmää*0,50 euroa = 12 euroa

Suuri systeemi
I 2,3,5,7
II 2,3,5,7
III kaikki
120 yhdistelmää*0,50 euroa = 60 euroa

TROIKKA (lähtö 7)

Pieni systeemi
I 6,12
II 6,12
III 1,2,4,7,8,9,11
14 yhdistelmää*0,50 euroa = 7 euroa

Suuri systeemi
I 6,12
II 1,2,4,6,7,8,9,11,12
III 1,2,4,6,7,8,9,11,12
112 yhdistelmää*0,50 euroa = 56 euroa

TROIKKA (lähtö 9)

Pieni systeemi
I 11 Tangen Ove
II 9,13,16
III 1,4,6,7,8,9,10,13,15,16
27 yhdistelmää*0,50 euroa = 13,50 euroa

Suuri systeemi
I 11 Tangen Ove
II 1,4,6,7,8,9,10,13,15,16
III 1,4,5,6,7,8,9,10,12,13,15,16
110 yhdistelmää*0,50 euroa = 55 euroa

TROIKKA (lähtö 10)

Pieni systeemi
I 10,13,14
II 10,13,14
III 2,8,10,12,13,14
24 yhdistelmää*0,50 euroa = 12 euroa

Suuri systeemi
I 10,13,14
II 2,8,10,12,13,14
III 2,4,8,10,12,13,14,15,16
105 yhdistelmää*0,50 euroa = 52,50 euroa

TROIKKA (lähtö 11)

Pieni systeemi
I 12,13
II 12,13
III 1,2,3,4,5,7,8,9,14
18 yhdistelmää*0,50 euroa = 9 euroa

Suuri systeemi
I 12,13
II 1,7,8,12,13,14
III 1,2,3,4,5,7,8,9,12,13,14
90 yhdistelmää*0,50 euroa = 45 euroa

Vihjeet laati Jouni Toroska