Ravien 8.3.2024 pelivihjeet

Lähtö 01

A) 4

B) 11,5,1,8,9,3,10,7

C) 2,6


Porin ravikausi 2024 käynnistyy vasta maaliskuussa, mutta kysyntää olisi varmasti ollut jo aiemminkin, sillä perjantain iltaraveissa ajetaan runsaan osallistumishalukkuuden vuoksi peräti kaksitoista lähtöä. Avauslähdössä (4) JESPER WILLIAMS kohoaa selväksi suosikiksi. Markku Niemisen suojatti on aloittanut uransa kolmella totosijalla. Vaikka sijoitukset ovat koko ajan heikentyneet, on suoritustaso kuitenkin ollut kaiken aikaa nousussa. Viiden vuoden iästä huolimatta Jesper Williams ei ole vielä lainkaan valmis kilpahevonen, mutta tähän tehtävään ruunan vauhtikestävyys on kovaa kaliiberia. Ravin rullatessa Jesper Williams tuskin kohtaa tässä parempaansa. (11) WINTER’S SUPERMOON ei ole vielä tämän kauden starteissaan menestynyt, mutta sekä Vermon kuutossijassa että Lahden nelossijassa ruuna on kirinyt tilaa saatuaan lupaavasti. Onnistuminen roikkuu ilmassa, ja huonosta lähtöpaikasta huolimatta kauden ensimmäiseen totosijaan on oikein hyvät mahdollisuudet. (5) ATHLETIC ACE ei menestynyt kauden avauksessaan, mutta juoksukin meni täysin pieleen. Nyt ruunalla on startti kropassa, ja ensimmäisen kaarteen ravilla selvittäessään Athletic Ace voi päästä tässä hyviin asemiin. Athletic Ace valtaa yhdessä Winter’s Supermoonin kanssa asemat B-ryhmän kärjestä. (1) IVY HOSS ei ole riittänyt tämän kauden kilpailuissaan totosijoille asti, mutta nyt vastus on pykälää helpompi ja kovasukuinen tamma on huomioitava ajoissa. (8) GREEN BOSS ei kestänyt viimeksi Teivossa aktiivista taktiikkaa kierrettyään 4. ulkoa johtavan rinnalle 1400 jäljellä. Sitä ennen ruuna nappasi kolme peräkkäistä kaksarisijoitusta. Kautensa avaavat (9) RAWLINGS ja (3) EMPERE’S TIMO tulevat rankingissa seuraavina. Empere’s Timo kokee merkittävän kuskivahvistuksen.


Lähtö 02


A) 2,6,3

B) 8,5

C) 1,7,4,9,10


Illan toisessa lähdössä suosikkikolmikko erottuu muusta porukasta todella selvästi. Sen sijaan suosikkikolmikon keskinäiseen järjestykseen rankkaaminen onkin sitten paljon vaikeampi juttu – kolmikko voisi käytännössä tulla aivan missä järjestyksessä tahansa. (2) BEST PHOTO olkoon ykkösrankkaus. Tamma aloitti kautensa Vermon voitolla, mutta sen jälkeen on tullut kolme epäonnistumista. Viimeksi Kuopiossa Best Photo rulli 2. ulkoa pahalle laukalle kierros juostuna ja hylättiin pitkästä laukasta. Laukkansa jälkeen tamma kulki kuitenkin kulisseissa positiivisesti. Jarmo Saarela on mielenkiintoinen kuskivahvistus, ja Best Photo on potentiaalinen keulavaihtoehto. (6) REAL TIME laukkasi viimeksi Turussa kärjen takaa hylkäykseen viimeisen kaarteen lopussa. Tätä edeltänyt Teivon kakkossija tuli 4. ulkoa rehdillä 700 metrin kirillä vain Preacherille häviten. Real Timenkaan keulaan pääsy ei yllättäisi, mutta Best Photo on kuitenkin todennäköisempi vaihtoehto. Real Time on pystynyt täysipainoiseen suoritukseen johtavan rinnaltakin. (3) JUBILEE HOSS olisi kuskin halutessa ehdottomasti todennäköisin keulanimi, mutta neljävuotias tamma on tällä hetkellä ongelmien jälkeen rakennusvaiheessa, joten erittäin todennäköisesti sekä Best Photon että Real Timen selkä kelpaisi. Viimeksi Turussakin Jubilee Hossilla haluttiin ajaa ehdottomasti selästä, ja Olli Koivunen päästi Barconnyn ensimmäisessä kaarteessa eteensä. Jubilee Hoss nousi johtavan rinnalle 600 jäljellä, muttei lopulta pystynyt edes haastamaan keulasta voittanutta Barconnya. Eiköhän Jubilee Hoss kilpaile kuitenkin tällä hetkellä nousuvireessä. Suosikkikolmikon epäonnistumisia kärkkyvät kauden avauksessaan pahoin väsynyt (8) MAYBE BLACK sekä tolkuttoman epävarma (5) ALWS HOPE, jolla Antti Teivainen yrittää nyt taiteilla ravia. Muiden kohdalla kaksarisijoitus olisi iso yllätys.


Lähtö 03


A) 2,1,3

B) 8,4,11

C) 7,9,5,10,6


SEASONS MONTÉ CUP/WINTER MONTÉ MEETING -KARSINTA. Illan ensimmäisessä montélähdössä A-ryhmään kohoaa kolme ratsukkoa. (2) KRAFTWERK voitti viimeksi Lahdessa johtopaikalta niin vakuuttavasti, että kohoaa ykkösrankiksi. Kova täyden matkan voittotulos 15,1 syntyi väliajoin 11,5-15,5-(16,0)-13,5, eikä kaikki ollut lopussa edes pelissä. On kuitenkin syytä noteerata, että tämä on Kraftwerkin uran ensimmäinen montéstartti, ja kun vielä kyseessä on varsin luonteikas tapaus, ei menestyminen täysin saletissa ole. Fyysisen vireensä puolesta Kraftwerk on kuitenkin selkeä ykköshevonen. (1) LIKE JERRY COTTON on aloittanut montéuransa lupaavasti. Neljä montéstarttia on tuonut kaksi voittoa sekä yhden kakkossijan. Viimeksi Turussa tuli ensimmäinen epäonnistuminen, kun Like Jerry Cotton laukkasi keulasta pahoin avauspuolikkaan kohdalla. Laukka meni pitkäksi, mutta Milla Markkanen ohjasti taustalla maaliin asti ja ruuna olisi ilman hylkäystä sijoittunut vielä kolmanneksi. Like Jerry Cotton on loistoasetelmista oikein todennäköinen totohevonen. (3) DODII on lähdön kolmas A-hevonen. Sen montéstatistiikka on niin ikään mainio, sillä kuusi kilpailua on tuonut yhden voiton, yhden kakkossijan ja kolme kolmatta sijaa. B-ryhmän käynnistävä (8) HERE COMES MARTY ei ollut viimeksi Turussa lainkaan parhaimmillaan, vaikka kolmanneksi sijoittuikin. Ruuna hävisi kärjelle paljon, ja lisäksi edellä maaliin tuli myös hylättyjä hevosia. Parhaimmillaan ollessaan Here Comes Marty olisi suosikkikolmikon ykköshaastaja. (4) STONEISLE SANDRINE on vaikea arvioitava. Pitkältä tauolta palaava tamma on vaihtanut tauon aikana valmentajaa, ja lisäksi kyseessä on uran ensimmäinen montéstartti. (11) KNOWWHENTOHOLD’EM menetti viimeksi Turussa selvän kolmossijansa peitsattuaan päätössatasella. Nyt sarja on varsin epäedullinen, ja totosija edellyttää täydellistä onnistumista.


Lähtö 04


A) 14,11,12,13,1,4

B) 2,9,8,10,5,3,7

C) 6


Toto5-pelin avauskohteessa suosikit lähtevät liikkeelle 40 metrin takamatkalta. Kaikkiaan A-ryhmään ja molempiin Toto5-vihjesysteemeihin kohoaa kuusi hevosta. (14) PILSSIN TAIKA on todella kankea kiihdyttäjä, minkä lisäksi hyppy on aina herkässä. Fyysisesti tamma kilpailee kuitenkin huippuvireessä ja voi ravilla kiertää koko porukan. Pilssin Taika jaksaa puurtaa pitkänkin kirin, eikä normaalisti väsy millään. Tämän kauden kymmenen kilpailua on tuonut jo neljä totosijaa, mutta valitettavasti kääntöpuolena on vastaavasti tullut viisi hylkäystä. (11) KOSKELAN VALTTI jäi tammikuussa Turussa Toto75-lähdössä suursuosikkina johtopaikalta kolmanneksi, mutta osoittautui sairaaksi. Pienen sairauspaussin jälkeen alla on nyt kaksi kilpailua, ja suunta on taas ylöspäin. Lauantaina Teivossa Koskelan Valtti sijoittui Nousijadivisioonafinaalissa johtavan takaa neljänneksi. (12) DALTON BUUGI kilpailee tasaisen vahvassa vireessä. Alla olevassa Turun kolmossijassa ori taivalsi päätöskierroksen toista rataa ilman selkää. Tätä edeltäneessä Teivon kakkossijassa nytkin vastassa oleva Pilssin Taika oli selityksittä parempi. (13) SYTTYVÄ on neljäs kova 40 metrin takamatkalta liikkeelle lähtevä menijä. Tamma on parhaimmillaan hyvä kirihevonen. Viime Teivon kisassa Pilssin Taika ja Dalton Buugi olivat selvästi parempia, mutta ei se silti mikään yllätys olisi, vaikka kolmikon järjestys olisi nyt erilainen. (1) SISSIN SAMPO oli kuukausi sitten Forssassa johtopaikalta hyväksyttävä kakkonen. Lähtö on nyt kovempi, mutta Sissin Sampollakin on kyllä rahkeita parempaan suoritukseen. Olli Koivunen ajaisi varmasti nytkin mielellään keulasta. (4) HOTVILLE on lähdön kuudes A-hevonen. Hotville on oikukas tapaus, jota kilpaileminen ei välillä kiinnosta lainkaan. Mikäli Hotville ottaa kuitenkin homman tosissaan, se on täysin varteenotettava voittajakandidaatti. B-ryhmän aloittava (2) TUPETTAJA pääsee matkaan hyvistä asetelmista, mutta kahden kuukauden tauolta sijoitus kärjen tuntumassa on paljon voittoa todennäköisempi. (9) APTEEKKARI esiintyi kuukauden takaisessa Teivon voittojuoksussa edukseen, sillä ori taivalsi koko päätöskierroksen 2. rataa ilman selkää. Silti voiton uusiminen olisi edelleen yllätys.


Lähtö 05


A) 1

B) 6,10,5,9,8,7,3

C) 4


Toisen Toto5-kohteen suosikki (1) NU DEL on ehdottomasti Toto5-kohteiden todennäköisin voittaja ja toimii systeemien tukipilarina. Alla on hyvä voittojuoksu 700 metrin kirillä 3. ulkoa. Päätöspuolikas oli peräti 11-vauhtinen. Tällä kertaa Nu Del saanee vetää johtopaikalla mieleistään vauhtia, minkä jälkeen voitokas ruuna ei normaalina ole ohitettavissa. (6) STARDUST COMERY on keskittynyt viime aikoina kivikoviin Nousijadivisioonan lähtöihin. Niissä ruuna ei ole riittänyt parhaille, ja lähtöpaikatkin ovat olleet pääsääntöisesti huonoja. Viime lauantain finaalikierrokselta ruuna nappasi kuitenkin kasiradasta huolimatta 5. sisältä 1 000 euron arvoisen viimeisen rahasijan. Nyt vuoden ensimmäinen totosija on lähellä, mutta normaalitapauksessa Nu Delin kukistaminen ei kuitenkaan onnistu. (10) ACTIVIST voitti viimeksi Vermossa Toto65-lähdön pikamatkalla keulasta. Activist on muutenkin esittänyt hyvää kuntoa, mutta mikään kiertelijä ruuna ei kuitenkaan ole. Siksi takarivin lähtöpaikka on ehdottomasti nopeaa avaajaa vastaan. Toissakerralla Turussa juoksu luontui takarivin lähtöpaikasta huolimatta mainiosti, sillä Activist pääsi 2. ulos, mistä eteni 300 metrin kirillä keulasta voittaneen Lake’s Elmerin tuntumaan. (5) LISTAS MINTTU kohdalla juoksu meni viimeksi täysin pieleen, ja sen epäonnistumisen saa unohtaa. Tamma on yksi niistä kolmesta, joka tiukimmin tavoittelee Nu Delin jälkeistä kakkossijaa. (9) LAIRD HAMILT BOKO on tauluaan paremmassa kunnossa, mutta oletettava rauhallinen matkavauhti ei olisi varsinaisesti ruunan mieleen. (8) ROCKY COBBLER kohdalla lähtöpaikka laskee ilman muuta osakkeita.


Lähtö 06


A) 3,9,4

B) 6,11,2,1,10,5,8

C) 12,7


Kolmannessa Toto5-kohteessa suosikin paineet harteilleen saa (3) OLWING. Sen kausi alkoi mainiosti Vermon voitolla, kun ruuna spurttasi pikamatkalla johtavan takaa ykköseksi ennen Joanna Sisua, Callela Betaa, Utamaro Kempiä sekä Space Odditya. Juoksi meni nappiin, mutta taakse jäi laadukkaita hevosia. Viimeksi Teivossa Olwing jäi 2. radalle ilman selkää, mistä sammui jo kolmannella puolikkaalla täysin. Nyt Olwing on taas mielimatkallaan, ja lähtöasetelmatkin ovat mainiot. Eiköhän Esa Holopaisen lähtökohtainen taktiikka ole ajaa tämä lähtö keulasta. (9) RIVER MIRCH palaa tauolta arvoituksena. River Mirch pystyy parhaimmillaan koviin suorituksiin, mutta Raja Mirchin tytär on kyllä ehdottomasti parhaimmillaan keulasta. Takarivin lähtöpaikka on siten ilman muuta vastaan. River Mirch on viihtynyt Porissa, sillä viime kauden neljästä voitosta kolme tuli Porista. Kysymysmerkkejä piisaa, mutta River Mirchiin kannattaa kuitenkin suhtautua tällaisessa lähdössä vakavasti. (4) JENNY FLEX nostetaan kolmantena mukaan A-ryhmään. Tamma oli viimeksi jo selvästi parempi kuin kauden avauksessaan ja voi hyvinkin olla tämän lähdön jokerikortti. Kannattaa muistaa, että Jenny Flex on parhaimmillaan venynyt ikäluokkansa tammalähdöissäkin kelpo suorituksiin. (6) ARTFUL FUNNY on parhaimmillaan sisäratajuoksulla, ja siksi lähtöpaikka hieman huolettaa. Lisäksi alla on puolentoista kuukauden starttiväli. Hevosena Artful Funny on kuitenkin tähän lähtöön täysin kilpailukykyinen. (11) MICO MICK on tarkan juoksun hevonen, joten asetelmat vaikeuttavat kovasti. Ylivauhtisessa juoksussa ruunalla olisi kuitenkin sanansa sanottavana. (2) EMILY QUACKFASTER ja (1) SANDA MARIAH pystyvät hyödyntämään hyvät lähtöpaikkansa, joten kummankaan kohdalla totosija ei yllättäisi. Emily Quackfasterin kohdalla todennäköisin juoksupaikka on Olwingin takana 2. sisällä – sillä oletuksella, ettei Joni-Petteri Irri lähde keulapaikkaa suosikkia vastaan puolustamaan. (10) HE’S A HORSE lienee nousuvireessä ja on Antti Teivaisen ohjastamana merkki todellista jymypommia metsästäville. Toki takarivistä jo sijoitus kärjen tuntumassa olisi lähtökohtaisesti oikein hyvin.


Lähtö 07


A) 6,1,9,12

B) 2,4,3,10,5

C) 8,11,7


Illan ensimmäisessä troikkalähdössä muutama kova suosikki erottuu. (6) PATE POLLEA olkoon näistä ykkösrankkaus. Sen kausi on alkanut väkevästi, sillä viisi kilpailua on tuonut kolme voittoa sekä yhden kakkossijan. Menestyskulku katkesi viimeksi Kouvolassa, mutta epäonnistuminen meni käytännössä olosuhteiden piikkiin, ja siinäkin startissa Pate Pollea esitti kyllä laukkojensa jälkeen vahvaa kuntoa. Pate Pollea selvittää kaikki juoksupaikat ja palaa onnistuessaan menestyskantaan. (1) MATTILAN EEMELI tähtää tiukasti koko matkan johtoon, eikä sellainen tulisi minkäänlaisena yllätyksenä. Viime lauantaina Teivossa Mattilan Eemeli jäi Haastajadivisioonafinaalissa 2. sisälle pussiin. Oulussa Mattilan Eemeli joutui tyytymään keulasta kuudenteen sijaan, mutta se oli laadukas lähtö, ja lisäksi 23,5-vauhtinen kolmas puolikas verotti voimia, koska ruuna oli silloin aika vinokin. Turun Voimaeläincupin finaalissa 27. päivä tammikuuta Mattilan Eemeli hävisi keulasta vain Suvionnille. (9) HURMAN VIESKER tekee jatkuvasti laatutyötä ja on ravia polkiessaan jälleen yksi vahvoista voittajaehdokkaista. Edeltä matkaan pääsevät Pate Pollea ja Mattilan Eemeli rankataan kuitenkin niukasti edelle. Myös (12) RALLIN MUISTO kelpuutetaan mukaan A-ryhmään. Se sai keskiviikkona Vermossa pieneltä sairauspaussilta startin kroppaansa ja pitäisi nyt olla parempi. On tosin todettava, että parannusta pitää tulla aika paljon, mikäli ruuna mielii tämän lähdön voittaa. (2) STEFFE ja (4) BONUS DIAMANT muodostavat seuraavan ryhmän. Molemmat ovat hyväkuntoisia ja vauhtikestäviä hevosia, mutta näin kovan lähdön voittaminen edellyttää kuitenkin täydellistä onnistumista. (3) NOSTE on nyt iso arvoitus, sillä upean viime kauden tehnyt ruuna oli joulu- ja tammikuun starteissaan todella kaukana parhaastaan ja laukkasikin jokaisessa startissa.


Lähtö 08


A) 8,5,6,7,9

B) 1,3,2,11

C) 12,4,10


Toto5-pelin päätöskohteessa A-ryhmään nostetaan viisi hevosta, ja suosikkikaksikko tulee Harri Koivusen tallista. (8) LOCKDOWN LADY ei voittanut kolmevuotiskaudellaan kertaakaan, ja muutenkaan kausi ei ollut aivan sellainen kuin tammalta odotettiin. Kovasukuinen tamma kyllä väläytteli potentiaaliaan, mutta kovuutta puuttui. Tämän kauden avauskilpailussa Teivossa taktiikka oli passiivinen, mutta mallikas loppukiri kantoi kuitenkin lopulta oikein varmaan voittoon, ja näin Father Patrickin tytär sai voittotilinsä auki. On mielenkiintoista nähdä, mille tasolle Lockdown Lady tänä vuonna neljävuotiaana nousee. Joka tapauksessa kapasiteetiltaan tamma on näihin lähtöihin riittävä. (5) ZIDONIA COMERY on sekin lahjakas neljävuotias tamma, mutta käyttäytyminen on valitettavasti usein ala-arvoista. Niin viimeksi Turussakin, missä tamma riepotteli uusintalähdön jälkeen kuskiaan siinä määrin, ettei sammuminen 2. sisältä 600 jäljellä tullut yllätyksenä. Kauden avauksessa sujui paremmin, kun Zidonia Comery sijoittui Toto75-lähdössä johtavan takaa Cocktail S:n ja Coconut Matchin jälkeen kolmanneksi. Mikäli Zidonia Comery käyttäytyy kunnolla, sen vauhtivarat kyllä riittävät tässä lähdössä. (6) ROSIE ROOF siirtyi kauden avauksessaan Teivossa 3. sisältä 2. ulos 600 jäljellä ja tuikkasi lopussa positiivisesti neljänneksi. Olemuskin miellytti, joten tammaan on syytä suhtautua tässä vakavasti. (7) THYLANE ei ole ollut vielä tämän kauden starteissa parhaimmillaan, mutta tamma on kunnossa ollessaan hyvä kirihevonen, ja eiköhän startit vie Tucsonin tytärtä koko ajan eteenpäin. Viidentenä A-ryhmään kohoaa (9) FLIGHT SPEED W.F.. Se aloitti Suomen uransa komeasti kahdella totosijalla, mutta viimeksi Jyväskylässä tamma väsyi ihmeen pahoin 2. sisältä 400 jäljellä. Suureen Toto5-vihjesysteemin mahtuvat myös tasaisesti puksutteleva (1) CARBON COMBO, helmikuun starteissa rahasijoja napsinut (3) BRILLIANT SHADE, tallikommenttien mukaan heikkoa viime kautta paremmalta tuntuva (2) LUCK’S EQU sekä kautensa Seinäjoella yllätysvoitolla avannut (11) ZARA JOSEFINA.


Lähtö 09


A) 5,8

B) 1,3,11,2,4,9,12,10,6

C) –


Illan toisessa troikkalähdössä A-ryhmään nostetaan kaksi hevosta. (5) ROYAL LUCA vaikuttaa varsin lahjakkaalta neljävuotiaalta. Kaikki tämän kauden kolme kilpailua on päättynyt totosijaan. Viimeisimmässä kilpailussa Vermossa Royal Luca eteni loppusuoralla 3. ulkoa vauhdikkaassa lopetuksessa kolmanneksi vain piikki-selkä –asetelmassa juosseille Jack Of All Tradesille sekä BWT Ghostille häviten. Royal Luca ei vaikuta starttiraketilta, mutta ei keulaan etenemistäkään voi silti poissuljettuna vaihtoehtona pitää. (8) PICASSO KÄHÖ on nostanut tänä vuonna merkittävästi tasoaan, ja alla on pelkästään mukavia suorituksia. Viimeksi Lahdessa Picasso Kähö marssi kolmatta rataa kärkiparin rinnalle 1500 jäljellä ja tavoitteli paikkaa johtavan rinnalla, mutta kyseinen paikka ei ollut tarjolla ja koko avauskierros viiletettiin 14,5-kyytiä. Picasso Kähö pääsi laskeutumaan 3. sisälle 900 jäljellä ja kesti avauskierroksen tapahtumat huomioiden todella kunniakkaasti viimeiselle rahasijalle. Vastaavilla otteilla otellaan tämän lähdön kärkisijoista huonosta lähtöpaikasta huolimatta. (1) ROCK’N ROLL AX sammui kuukausi sitten kauden avauksessaan johtavan rinnalta 500 jäljellä. Normaalisti ruuna jaksaa tehdä haalarihommiakin. Ykkösradan lähtöpaikkaansa Rock’n Roll Ax ei todennäköisesti pysty hyödyntämään. (3) CATARA PREPAID ei ole menestynyt viime kilpailuissaan, mutta nyt lähtöasetelmat sekä lähdön taso on sellainen, että totosijaan on ilman muuta täydet mahdollisuudet. (11) THE QUEEN SYLVIE aloitti uransa kolmevuotiaana tosi lupaavasti, mutta ongelmien vuoksi ura ei jatkunut lainkaan toivotulla tavalla, ja seitsemänvuotiaaksi varttunut tamma on kilpaillut viimeksi neljävuotiskauden joulukuussa. Nyt The Queen Sylvie yrittää paluuta radoille uusista käsistä. Koelähdön perusteella on vielä vaikea vetää johtopäätöksiä, mutta eiköhän joka tapauksessa taktiikka ole näistä asemista mieluummin passiivinen kuin aktiivinen. (2) PACMAN POPPY pystyy hyödyntämään lähtöpaikkansa, eikä startin kroppaansa saanut ruuna ole huippupaikalta vaaraton. Tasaista työtä tekevä (4) EMPERE’S LILY sekä viime kilpailuissaan juoksuissaan jonkin verran epäonninen (9) DISCO INFERNO tulevat rankingissa seuraavina.


Lähtö 10


A) 4,6,10

B) 2,3,9,5,12,1

C) 7,8,11


SEASONS MONTÉ CUP/WINTER MONTÉ MEETING -KARSINTA. Illan toisessa montélähdössä rankingin aloittavat (4) ZARA AVENGER ja (6) RULLEBACKENS GÖSTA. Molemmat ovat voittaneet tämän kauden toistaiseksi ainoan montéstarttinsa hyvällä suorituksella, ja kaksikon kesken voidaan nähdä tässä tiukka kamppailu. Kaksikosta Zara Avengerilla laukkariski on korkeampi. Myös (10) MEI TAI kohoaa selvästi muun porukan yläpuolelle. Mei Tai eteni viimeksi Seinäjoella 40 metrin takamatkasta huolimatta johtopaikalle jo 1400 metriä ennen maalia. Saga Ray oli lopussa omaa luokkaansa, mutta Mei Tai jaksoi oikein selväksi kakkoseksi. (2) JULIUS STAR ja (3) DYBALA pyrkivät haastamaan paalulta kovia suosikkeja. Molemmat ovat kelpo montémenijöitä. Julius Star on kilpaillut raviratsastuksessa 13 kertaa saldolla 1-2-3 ja Dybala 6 kertaa saldolla 0-2-0. (9) CANTINA V.W. ei ole saanut Suomessa kärrylähdöissä mitään aikaiseksi, mutta viimekertaisessa Seinäjoen montélähdössä tamma kiri ihan lupaavasti kolmanneksi. (5) PORLA FUTURA laukkaili noin vuosi sitten uransa molemmissa montélähdöissä hylkäykseen, mutta todennäköisesti osaamista pitäisi olla parempaankin, koskapa tamma on jälleen montélähtöön ilmoitettu. (12) TARGET KRONOS omaa kovat montémeriitit ja koko uran voittosummakin on jopa selvästi isompi kuin lähdön muilla osallistujilla yhteensä. Viime starttien perusteella huippukuntoon on kuitenkin niin paljon matkaa, että ihan kärkisijat tulisivat tässä 80 metrin takamatkalta yllätyksenä.


Lähtö 11


A) 3,7,9,16,1,4,8

B) 14,11,13,12,10

C) 15,5,2,6


Perjantai-illan kolmannessa troikkalähdössä voidaan nähdä isojakin yllätyksiä, sillä kuudentoista hevosen lähtö koostuu aloittelevista kylmäverisistä, joista monen kohdalla laukkariski on korkealla tasolla. Lisäksi lähdössä on useita taukohevosia. (3) TISURIN VÄLKE aloittaa rankingin ja kohoaa troikkasysteemien tukipilariksi. Tisurin Välke on käynnistänyt uransa kahdella kakkossijalla, ja viime suorituksen perusteella kehityskäyrä osoittaa vahvasti oikeaan suuntaan. Mikäli Välähdyksen poika vielä hieman parantaa viime startistakin, ei se ole paalulta ravilla helppo kukistettava. (7) FELIX A.Y. on vaikea arvioitava, sillä neljävuotias ruuna palaa pitkältä tauolta ja aloittaa nyt Suomessa Jussi Salojensaaren käsistä. Felix A.Y. on lähdön ainoa neljävuotias, mutta ruuna kulki jo kolmevuotiaana heinäkuussa Halmstadissa täyden matkan läpi 33,9-vauhdilla, joten lahjoja kyllä löytyy. (9) MELEKO KOMMEE nappasi toissakerralla Teivossa uransa avausvoiton ja kulki myös viimeksi Lahdessa laukkojensa lomassa mukavasti. (16) LAURA EVO aloittaa nyt Jouni Miettisen käsistä. Kuusivuotias tamma voitti viisivuotiskaudella Kimmo Taipaleen käsistä kahdesti ja osoitti ihan mukavaa kapasiteettia. Molemmat voitot tulivat tosin keulasta, joten nyt tehtävä on ihan erilainen. (1) VARJOTULI osoitti kuukauden takaisessa Forssan kakkossijassaan kehittyneensä viime kaudesta selvästi. Ruuna on loistoasetelmista huomion arvoinen. (4) MAITERON HILIMA oli viimeksi laukkapäällä, mutta on muuten vaikuttanut nousuvireiseltä. (8) ARONAKS palaa pitkältä tauolta arvoituksena, mutta Polaran velipojassa on kyllä potentiaalia vielä selvästi nähtyä parempaankin. B-ryhmän käynnistävät (14) R.R. RIKI ja (11) VARJOANNA omaavat tähän lähtöön riittävät vauhtivarat, mutta kumpikaan ei ole tiukassa tilanteessa mikään viimeisen päälle leijona. Ei tässä sekavassa lähdössä kummankaan voittoakaan silti minään varsinaisena yllätyksenä voisi pitää.


Lähtö 12


A) 3

B) 11,13,5,1,16,14,15,8,9,2,6

C) 12,7,10


Perjantai-illan päätöslähdössä A-hevoseksi kohoaa uransa aloittava viisivuotias (3) FIGLIO DI SUE. Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettava säesti koelähdössä mukavasti urallaan yli 17 000 euroa tienannutta Sahara Maldonadoa ja kulki päätöskierroksen 17,9-vauhdilla. (11) MONSOON ZEPPO on aloittanut uransa mukavasti kolmella totosijalla. Maanantaina Jyväskylässä Monsoon Zeppo ylsi Nuorten Sarjassa johtopaikalta 1 200 euron arvoiselle kolmossijalle, vaikka vinous vei tehoja. Mikäli Monsoon Zeppo aikoo näistä asetelmista kukistaa Figlio Di Suen, ei samanlaiseen vinouteen ole välttämättä varaa. (13) HULDA ZET oli Suomen debyytissään Teivossa johtavan rinnalta hyväksyttävä viides. Lähtö oli nollasarjaksi ihan hyvätasoinen, sillä kärkikolmikon muodostivat Bluehill’s Ghost, Simply The Thunder sekä Monsoon Zeppo. Totosijaan on tässä hyvät mahdollisuudet. (5) DANISH JONES on lähdön neljäs pelihevonen, vaikka nykyvire onkin arvoitus. Ori voitti elokuisen koelähtönsä, ja Liisa Nummen valmennettavat ovat kulkeneet parin viime kauden aikana varsin hyvin. (1) MAD ABOUT ALLEY, (16) VICTORIA’S SECRET ja (14) ALWAYS MY WHEELS muodostavat seuraavan ryhmän. Niidenkään kohdalla totosijaa ei voisi pitää yllätyksenä.


TOTO5 (lähdöt 4-8)


Pieni systeemi

I 1,4,11,12,13,14 (2,9)

II 1 Nu Del (6,10)

III 3 Olwing (9,4)

IV 1,6,9,12 (2,4)

V 5,6,7,8,9 (1,3)

120 riviä*0,10 euroa = 12 euroa


Suuri systeemi

I 1,4,11,12,13,14 (2,9)

II 1 Nu Del (6,10)

III 3,4,6,9,11 (2,1)

IV 1,6,9,12 (2,4)

V 1,2,3,5,6,7,8,9,11 (12,4)

1080 riviä*0,10 euroa = 108 euroa


PÄIVÄN DUO (lähdöt 7-8)


Pieni systeemi

I 1,6,9

II 5,6,8

9 yhdistelmää


Suuri systeemi

I 1,6,9,12

II 5,6,7,8,9

20 yhdistelmää


TROIKKA (lähtö 7)


Pieni systeemi

I 1,6,9

II 1,6,9,12

III 1,6,9,12

18 yhdistelmää*0,50 euroa = 9 euroa


Suuri systeemi

I 1,6,9,12

II 1,2,4,6,9,12

III 1,2,4,6,9,12

80 yhdistelmää*0,50 euroa = 40 euroa


TROIKKA (lähtö 9)


Pieni systeemi

I 5,8

II 1,3,5,8

III 1,2,3,4,5,8,9,11

36 yhdistelmää*0,50 euroa = 18 euroa


Suuri systeemi

I 5,8

II 1,2,3,4,5,8,9,11

III kaikki

126 yhdistelmää*0,50 euroa = 63 euroa


TROIKKA (lähtö 11)


Pieni systeemi

I 3 Tisurin Välke

II 1,4,7,8,9,16

III 1,4,7,8,9,16

30 yhdistelmää*0,50 euroa = 15 euroa


Suuri systeemi

I 3 Tisurin Välke

II 1,4,7,8,9,10,11,12,13,14,16

III 1,4,7,8,9,10,11,12,13,14,16

110 yhdistelmää*0,50 euroa = 55 euroa


Vihjeet laati Jouni Toroska